Pluimveehouderij

Nieuws 10 reactieslaatste update:12 apr 2013

2015 te vroeg voor ingrepenverbod

Eersel - Het is te vroeg om in 2015 ingrepen bij pluimvee te verbieden. Dit heeft de Stuurgroep Ingrepen Pluimvee dinsdag bepleit in een gesprek met staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw).

Aanleiding was de vorig jaar juli aangenomen motie van De Partij voor de Dieren die het verbod op ingrepen op 1 januari 2015 onherroepelijk van kracht laat worden. Dijksma zegde de stuurgroep niets toe, maar ze luisterde goed, zei Jan Vroegindeweij, voorzitter van de stuurgroep, waarin pluimveesector, Dierenbescherming en ministerie van Economische Zaken (als adviseur) vertegenwoordigd zijn. Verwacht wordt dat Dijksma in mei in de Tweede Kamer zal reageren op de motie.

In september 2011 had toenmalig landbouwstaatssecretaris Henk Bleker voor de derde keer – nu voor tien jaar – uitstel gegeven op het verbod op ingrepen bij pluimvee. Wel onder de voorwaarde dat de pluimveesector blijft zoeken naar mogelijkheden pluimvee te houden zonder ingrepen en elke tweeënhalf jaar de vorderingen evalueert en rapporteert. Bleker deed dit op advies en verzoek van de stuurgroep, die meent dat het achterwege laten van bepaalde ingrepen de dieren meer schade (kan) doen dat de in greep zelf. De stuurgroep adviseerde Bleker ook een mildere snavelbehandeling bij leghennen (de meest bekend en meest wijdverbreide ingreep bij pluimvee) te verplichten.

Marijke de Jong, beleidsmedewerker van de Dierenbescherming, zei dinsdag in Eersel tijdens een themamiddag ʼHennen houden met hele snavels’ dat de Dierenbescherming tegen snavelbehandeling is, maar vindt dat een verbod alleen kan met flankerend beleid. "Het moet wel kunnen met hele snavels. Een snel verbod kan ernstige welzijnsproblemen veroorzaken."

Laatste reacties

 • janskip

  die foto zo slecht

 • eetkip

  Hans, waar heb je in vredesnaam die foto opgerakeld.

 • jehanvankroaks

  janskip
  heel treffend verwoord.

 • l coumans

  ja de foto een beetje veel dom maar geen nood de consument leest dit toch niet .

 • Mels

  Toch ben ik wel content met de uitspraak van de dierenbescherming,dit getuigd van wijsheid,Het moet wel kunnen met hele snavels,juist ja,als het beter is om snavels te knippen,so be it.

 • Demeter Griend

  We leven toch niet meer in de Middeleeuwen...
  Triest dat hier regelgeving voor moet komen, de sector moet toch zijn eigen verantwoordelijkheid in deze nemen.

 • Khalid en zijn maten

  Bij een verbod zijn er al weer een stuk of 10 bedrijven die dan geen of minder werk hebben,dus weer een aantal werklozen erbij (of bedrijven die kapot gemaakt worden)

  'dierenleed' buiten beschouwing gelaten..

 • Demeter Griend

  Nou en der staat wel weer een nieuwe op.
  Das beter dan dierenleed.

 • Khalid en zijn maten

  Vreemd als ik op de website van demeter ga zoeken dan kan ik jouw niet vinden...Griend-'vriend'...of ben je nog in de omschakelings-subsidie fase...

 • Demeter Griend

  Griend stond vroeger bekend om zijn kaas, maar nu is natuur de inkomstenbron. We zijn alle lang omgeschakeld en dat geeft een heel goed GLB /SNL gevoel.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.