Pluimveehouderij

Nieuws 8 reacties

Watermanagement belangrijkste factor voetzoollaesies

Met goed watermanagement is het meeste succes te boeken bij het tegengaan van voetzoollaesies bij vleeskuikens. Dit stelt Henrik Hansen van de Deense broederij DanHatch.

Hansen was deze week gastspreker tijdens drie symposia van Elanco, woensdag in Drachten en in Hengelo (Ov.) en donderdag in Venray tijdens de LIV.
Deense vleeskuikenhouders zijn al sinds 2002 bezig het aantal en de ernst van voetzoollaesies terug te dringen. In een database worden van elk koppel tal van parameters verzameld, aangeleverd door broederijen, voerleveranciers, vleeskuikenhouders en slachterijen, Hieruit kunnen allerlei verbanden worden gelegd tussen houderijomstandigheden en het optreden van voetzoollaesies, die worden gezien als indicatie voor het welzijn. Naast watermanagement hebben verwarming, ventilatie en strooiselkwaliteit invloed op het optreden van voertzoollaesies.
Hansen adviseert vleeskuikenhouders zeer gedoseerd water te verstrekken aan kuikens, te letten op de waterdruk en de hoogte van de nippelleiding. Vleeskuikenhouders moeten streven naar een water-voerverhouding van 1,7 tot 1,75. ,,Zit je op 1,8 à 1,85 dan heb je een probleem.” Een te hoge water-voerverhouding werkt nat strooisel in de hand, wat nadelig is voor het tegengaan van voetzoollaesies.
In Denemarken worden per koppel 100 kuikens beoordeeld. Geen leasies krijgt score 0, lichte, oppervlakkige beschadiging een score 1 en ernstige, inwendige laesies een 2. De scores bij elkaar opgeteld vormen de koppelscore. Die is minimaal 0, maximaal 200. Deense vleeskuikenhouders krijgen bij een koppelscore boven 80 twee cent aftrek per kilo, een koppelscore onder 40 levert hen een halve cent bonus op.
Bij de start van de monitoring in 2002 had ongeveer 25 procent van de kuikens een maximumscore. ,,Toen hadden 25 miljoen kuikens een welzijnsprobleem.” In 2012 had nog slechts 6,9 procent van de kuikens die maximale score. Volgens Hansen kan daar nog wel twee procentpunt vanaf.

Laatste reacties

 • Fred60

  dus laten dorsten? Dat levert weer andere problemen op!

 • Mesthandel Salomons B.V.

  Koppelscore onder 40 ,halve cent per Kg toeslag,moet toch in Nl met turfstrooisel ook lukken

 • probe14

  nippels op tijd vervangen. Druk laag houden. Co2 laag houden. Verdeling water en voer in stal belangrijk. Buitenste drinklijnen pas na 3 weken gebruiken. Scores onder de 30 is goed haalbaar. Met houtkrullen ook.

 • Farmer NL

  In Denemarken is ook verplicht om na iets van 8 jaar dacht ik de nippels te vervangen, in Nederland moet eerst de straaltjes eruit lopen en dan wordt er misschien iets vervangen, liefst zo goedkoop mogelijk. Verder is belangrijk de wateropname niet het waterverbruik, of te wel, hoeveel water gaat er daadwerkelijk in de kip (en vooral niet via lekbakjes.) In Amerika noemen ze dat 'dynamic flow', google maar even. Overigens ook in Nederland is een watersysteem zonder lekbakjes gewoon toegestaan, ook al doen sommige verkopers anders voorkomen.RAV lijst spreekt van een antimors drinksysteem, dit kunnen gerust antimors drinknippels zijn.

 • mazzel1

  Farmet Nl,
  ik voel me wel beledigd. Het ondernemerschap van de vleeskuikenhouder wordt hier weer eens schromelijk onderschat. Zodra de nippels bij mij een beetje gaan lekken heb ik ze altijd vervangen; een paar jaar geleden mijn eerste waterlijnen vervangen voor Lubing met lekbakjes; sindsdien droger strooisel en betere groei bij mijn kuikens.

 • probe14

  En geen voetzoel problemen meer he mazzel? Met watermanagement is alles te winnen. Wat wordt er nog veel afgeklooid. Ongelooflijk. Voor 1,60 euro per kuiken voer er in per rondje. Een nieuw watersysteem kost 0,50 per kuiken en kun je 5 jaar mee doen. En perfect draaien.

 • Farmer NL

  Mazzel, uiteraard bestaan er ook al veel goede pluimveehouders in Nederland, dat is ook de reden dat de consument zo goedkoop pakket levensmiddelen kan kopen.
  Bij watermanagement zie ik wel steeds dat iedereen alleen denkt in Ml per minuut per nippel, dit lijkt wel heilig, maar zegt niks over hoeveel en hoe gemakkelijk het water in de kip komt ipv op de grond.
  Succes met het houden van jouw Bofkippen, want die hebben we in Nederland.

 • mazzel1

  Info387,
  @ Info 387. Wat zijn voetzoolproblemen? Ondanks in mijn ogen droog strooisel toch een score van 98 en technisch heel goed gedraaid de laatste koppel. Mijn kuikens waren zeer actief en geen pootproblemen maar ja wij in Nederland denken op deze manier weer een s het braafste jongetje van de klas te zijn. In Denemarken, daar hebben ze het voor elkaar ja. Geen voetzolen maar helaas ook geen saldo's.
  @ Farmer. Hoezo 'ook al veel goede pluimveehouders'?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.