Pluimveehouderij

Nieuws 2375 x bekeken 4 reacties

Vogelgriep in Lochem is laagpathogeen

Lelystad – De vogelgriepbesmetting van de kippen op het bedrijf in Lochem betreft een laagpathogene variant van het H7N7-virus.

Dat bevestigt het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad. Deze week wordt bekend of de dieren op de overige bedrijven in de 1 kilometer-zone rond het besmette bedrijf ook geïnfecteerd zijn. Indien antistoffen worden aangetroffen is vervolgonderzoek nodig, laat het CVI weten.

Voor exporteurs van broedeieren, eendagskuikens en pluimveevlees is het een meevaller dat het om een milde vorm van vogelgriep gaat. Anders gaan alle alarmbellen rinkelen bij buitenlandse afnemers van vlees en broedeieren. Niettemin is de vrees groot dat de uitbraak in Lochem de sector veel geld gaat kosten. Bij de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) is men bezorgd dat een aantal landen buiten de EU, waaronder Rusland, aanvullende voorwaarden stelt en niet alleen vlees weigert afkomstig uit de 1 kilometer-zone rond het besmette bedrijf, maar uit heel de provincie Gelderland, laat secretaris Peter Vesseur weten. “Voor bedrijven met export naar Rusland heeft dat grote impact.”

Exporteurs van broedeieren en eendagskuikens maken zich eveneens grote zorgen. Tijdens vorige uitbraken van vogelgriep hield Rusland vast aan de maatregel dat zij geen vlees of broedeieren wilde van bedrijven in de provincie waar de besmetting zit.

De Nederlandse Vereniging van Exporteurs van Broedeieren en Eendagskuikens (NVE) laat weten dat Oekraïne en Turkije al is geblokkeerd voor Gelderse bedrijven. Israël, Kroatië en Marokko weigeren al broedeieren en eendagskuikens uit heel Nederland.

Laatste reacties

 • info80

  Waarom moet deze getroffen hardwerkende pluimveehouder nu al direct met naam en foto op deze site. Hij heeft die dieren buitenlopen omdat zijn klandizie hierom gevraagd heeft.Deze AI komt dan wel bijna altijd bij uitloop dieren voor, maar deze pluimveehouder heeft er echt niet omgevraagd.
  Veel sterkte en hopelijk veel steun uit de buurt na de ruiming .

 • Conrad

  Betreurenswaardig voor zowel mens als dier dat dit moet gebeuren. Kippen waren waarschijnlijk niet eens echt ziek. Ik hoop dat de kippen deze keer wel netjes geruimd zijn en dat de pluimveehouder er emotioneel en financieel bovenop kan komen. Sterkte.

 • leo,s vriend

  Jawel conrad, de pluimveehouder had zieke kippen en heeft er sectie op laten verrichten.

 • wessel90

  deze pluimveehouder heeft er wel om gevraagd want als je ze naar buiten doe kunnen dit de gevolgen zijn!!

Of registreer je om te kunnen reageren.