Pluimveehouderij

Nieuws 1737 x bekeken 8 reacties

Productschap eensgezind in oproep ophokplicht

Barneveld – Het productschap Pluimvee en Eieren heeft donderdag namens de hele pluimveesector een verzoek gestuurd aan het ministerie van EZ om zo snel mogelijk een ophokplicht af te kondigen voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee. dit werd meegedeeld tijdens de sectorcommissievergadering pluimveevlees. De oproep is gesteund door NOP, NVP, Anevei, Nepluvi en NBPW.

Woensdag nam LTO/NOP het initiatief om het ministerie om zo’n gebod te vragen, donderdag ging dus eenzelfde verzoek uit vanuit het hele Productschap. Vooral de pluimveevleessector wacht nu met smart op de beslissing van het ministerie. Commissielid en NOP-vice voorzitter Anton Butijn: ,,De euforie over consensus binnen onze gelederen is groot, het wachten is nu op het ministerie. PPE-secretaris Ben Dellaert daarover: ,,Chief veterinary officer Bruschke heeft mij namens het ministerie verzekerd dat men de zorgen van de sector deelt. Men wil nu kijken naar wat verstandig is en wat de feiten zijn en hopelijk wordt voor het weekeinde uitsluitsel gegeven over de te nemen maatregelen.’’

Het Productschap is ervan overtuigd dat zonder maatregelen ernstig rekening gehouden moet worden met meerdere AI-besmettingen in de nabije toekomst. De zorgen zijn groot omdat het huidige virus aanzienlijk meer klinische verschijnselen ten toon spreid dan de uitbraken van vorig jaar. Dellaert: ,,Gezien het grote belang dat de pluimveesector heeft bij een goed lopende export, moet voorkomen worden dat de export naar derde landen wordt onderbroken. Marktposities dreigen niet alleen tijdelijk maar mogelijk ook voor de toekomst definitief verloren te gaan. Dat is het risico.’’

De ophokplicht waar nu om wordt gevraagd, behelst een periode van 12 weken. Dat moet volgens Nepluvi-voorzitter Jan Odink slechts het begin zijn: ,,Nergens in de Brusselse regelgeving staat dat kippen altijd naar buiten moeten. Dat is echte onzin die wij nationaal hebben afgesproken. Dat moeten we gezien de risico’s snel repareren.’’ Hij kreeg bijval van NVP-voorzitter Gert Jan Oplaat: ,,Het initiatief van de NOP is wat mij betreft de eerste trap van een drietraps raket. Eerst snel ophokken, dan een permanente buitenlooprisicovakantie in het AI-risicovolle voorjaar, gevolgd door het zoeken naar systematische ophokmogelijkheden van bedrijfsmatig gehouden pluimvee.’’

Laatste reacties

 • mwhjanssen5

  Goedzo eindelijk komt er garen op de klos werd hoog tijd als het al niet te laat is, nu maar hopen dat ze in Den Haag ook onze zorgen delen en in het belang van pluimveehoudend Nederland handelen.

 • l coumans

  wat een absurdverhaal

 • Lardinois

  @I Coumans: Verhaal is niet zo absurd hoor. Bedrijfsmatig pluimvee mag hiervoor niet geënt worden. Hobby matig gehouden pluimvee wel. Hiermee voorkom je wellicht onnodig veel leed voor dier en mens.

 • l coumans

  @Lardinois gezien de huidige prijzen en de klaagzang van veel pluimveehouders worden de meeste kippen hobbymatig gehouden (een hobby mag geld kosten)

 • gerjan slingenbergh

  Namens de hele pluimveesector? Ik dacht dat de club van Jaap van Deelen tegen was. Jaap was heel duidelijk. Er zijn bij uitbraak van AI procedures afgesproken, daar was de PPE ook bij, en daar gaan we ons met z'n allen aan houden. Niet meer en niet minder. Voorlopig blijven de kippen nog mooi buiten.

 • boertje56

  Productscappen worden terecht opgedoekt. Dat heeft zijn reden omdat men geen goede belangenafweging kan maken.
  Gerjan ziet het dus correct, en hopenlijk de staatssecretaris zodadelijk ook. Alles in dienst van de agro industrie , met zijn bestuurders in de Productschappen.? Het wordt hoog tijd dat de agro industrie ook naar de burger, consument gaat luisteren.

 • janskip

  Jaap zijn invloed is eindig 1 April een nieuwe voorzitter voor die club en hopelijk met een bredere blik dat alleen bio en dan bezien vanuit een verdienmodel en niet als fantasie

 • l coumans

  beste janskip is het verdienmodel misschien wel fantasie?????

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.