Pluimveehouderij

Nieuws 4036 x bekeken

Pluimveesector houdt adem in

Zoetermeer - De uitbraak van hoogstwaarschijnlijk laagpathogene vogelgriep in Lochem kan flinke gevolgen hebben voor de Nederlandse pluimveesector.

Dat zegt sectorcoördinator Henk Hulsbergen van het Productschap Pluimvee en Eieren. Voor Hulsbergen komt de uitbraak niet als een grote verrassing. "Je kunt er eigenlijk op wachten in het voorjaar." In eerste instantie is de schade voor de betreffende legpluimveehouder het grootst. De problemen op het bedrijf begonnen vorige week. Het CVI stelde vandaag vast dat er AI heerst op het bedrijf. De hennen zullen worden geruimd en voorlopig ligt het bedrijf stil.

De grote vraag is verder wat er de komende dagen zal gebeuren op het gebied van de export. De uitbraak zal de discussie over de uitloopbedrijven weer doen oplaaien. De vertegenwoordigers van de legsector zien liever geen beperkingen aan de uitloopmogelijkheden, omdat biologische en Freilandeieren dan niet meer aan de criteria voldoen en niet meer als biologisch of Freiland verkocht kunnen worden.

De vleessector ziet bij iedere uitbraak van AI haar exportmogelijkheden tijdelijk beperkt. Dat zal ook nu weer het geval zijn.

Peter Vesseur van de Nepluvi is nog vrij optimistisch. "Veel van de afnemers hebben vertrouwen in de Nederlandse aanpak. We zitten er bovenop. De exportbeperking kan beperkt blijven tot producten uit het toezichtsgebied." Arend Mijs van de Anevei, de organisatie van de eierhandel noemt de uitbraak zeer spijtig. "Ik hoop dat een exportverbod beperkt blijft tot het één kilometergebied."

De kans is echter ook aanwezig dat bepaalde afnemers (Rusland) tijdelijk geen producten willen hebben uit de hele provincie Gelderland. In Gelderland zijn vijf pluimveeslachterijen gevestigd en 37 vleeskuikenouderdierbedrijven die hun producten dan niet zouden kunnen exporteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.