Pluimveehouderij

Nieuws 15 reacties

Opnieuw vogelgriep, nu in Zeewolde

Zeewolde - In het Flevolandse Zeewolde is aviaire influenza vastgesteld op een biologisch legkippenbedrijf met 23.800 dieren.

Het ministerie van Economische Zaken meldt dat het waarschijnlijk gaat om de laagpathogene (milde) vorm.

Het bedrijf had sinds vorige week woensdag te maken met een gedaalde voeropname en verhoogde uitval. Het virus is aangetoond bij dieren die voor sectie door de dierenarts waren meegenomen. Het Centraal Veterinair Instituut heeft het virus aangetoond. Net als vorige week in het Gelderse Lochem gaat het om een virus van het subtype H7.

Het bedrijf is geruimd. In een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf is een vervoersverbod ingesteld voor pluimvee, eieren en pluimveemest. Er zijn geen andere pluimveebedrijven getroffen door de maatregel.

Laatste reacties

 • hvhvof1

  Biologisch legkippenbedrijf met 240.000 stuks dieren????? Volgens mij Jan een nulletje teveel!!!!

 • Jan Braakman

  @hvhvof1 - Dank voor de attente opmerking. 240.000 is inderdaad een factor 10 te groot. We corrigeren het bericht.

 • Allround logistics

  Zeewolde, duim omhoog voor de broederij die daar staat, ze hadden toch in een pluimveearm gebied gebouwd??

 • Joerissen

  Tja, zolang we kippen buiten laten lopen, hebben we met dit risico te maken.
  Ik zou toch eens echt gaan kijken of het niet anders kan. Wintergarten is een prima uitloop, maar verder zouden we niet moeten willen gaan, tenminste als we gezonde kippen willen houden in Nederland!

 • Zents beheer

  En Conrad, slingenbergh weer niets aan de hand , toch

 • Conrad

  Ten eerste alle steun voor de betrokken veehouder. Zonde van de kippen. Geen pluimveehouders verder betrokken! Hulde aan het houden van pluimvee in pluimveearme gebieden. Bijna niets aan de hand dus.

 • bankivahoen

  'Bijna niets' kan in Rusland en andere landen heel anders opgevat worden Conrad !We spelen met vuur door geen verbod op buitenloop af te kondigen. Het is een kwestie van tijd dat het niet meer bij laag pathogeen blijft.Dan kunnen we weer naar elkaar gaan wijzen en zal de sector weer verder decimeren. Het is aan onze landbouwbestuurders om eens een keihard standpunt in te nemen en niet met wat slappe halve praatjes te komen. De sector die geen buitenloop heeft zal de dupe worden ,dat is zeker, de vraag is wanneer de hel losbreekt !@

 • gerjan slingenbergh

  De sector zal zich af moeten vragen of er bij elk griepje duizenden kippen moeten worden vermoord. Het zal wel komen omdat we zoveel willen exporteren.

 • Bekend bij de redactie

  Je kunt toch moeilijk boeren verbieden om kippen te houden op een manier welke onze consumenten wensen. Dat andere pluimveehouders welke exporteren naar zeer verre landen vrezen voor evt. exportbeperkingen moeten zichzelf afvragen of ze wel handel willen drijven met deze landen.

  Deze kippenboer zit blijkbaar in een pluimveearm gebied. Zit dus niemand in de weg. Dit gezin en de kippen betalen nu het gelag voor de exportkansen van andere pluimveehouders. Een beetje meer respect voor het betrokken gezin zou wel wat meer op zijn plaats zijn!!!!!

 • alco1

  Op de manier die de consumenten wensen. Nee, op de manier die de consumenten is wijsgemaakt. Propaganda's hebben de consument laten geloven dat buiten beter is. Sterftecijfers, ei besmettingen (salmonella) en minder duurzaam zijn echter de feiten.

 • Bekend bij de redactie

  Nee alco1 die mesen is niets wijsgemaakt. Mensen vinden het normaal dat dieren ook uitloop hebben. Zij weten niets over wetenschappelijke en praktische argumenten. Dat bleek ook tijdens een interview van Boerderij.nl in een grote winkel nogmaals heel duidelijk.

  Daar is dus een grote markt voor. Het enige dat wij als sector kunnen doen is dit beter kanaliseren. Alleen uitloop in een pluimveearm gebied en de rest van de intensieve bedrijven in de andere gebieden. Misschien is productie in het afzetgebied ook een keuze. Dat zal uiteraard nog niet zo simpel zijn, maar het is wel een oplossing.

 • gerjan slingenbergh

  Multinationals hebben kippen ontwikkeld die je minimaal 10 x keer moet vaccineren om te kunnen overleven. De vaccins kun je ook bij die bedrijven kopen. De biologisch sector is bezig om robuuste kippen te fokken die tegen een stootje en griepje kunnen. Die zijn dus veel duurzamer.

 • wessel90

  nog even en plus moet weer scharreleieren in het schap leggen!!

 • mwhjanssen5

  prima als de consument dit wil maar maak dan die eieren veel duurder factor 11 risico dan denk ik dat ze er anders over gaan denken.Want zij lopen niet het risico die kopen gewoon weer andere eieren als het hen uitkomt. Het is natuurlijk erg voor dit gezin maar als het dadelijk verkeerd uitvalt dan wordt het voor alle pluimveegezinnen in Nederland een drama. Besef je wel dat de rekening bij de primaire sector komt te liggen.

 • kleitokkers

  Factor 12 i.v.m. 3 % korting jumbo

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.