Pluimveehouderij

Nieuws 17 reacties

Kuikens broeden en mesten op hetzelfde bedrijf

Emlichheim - Optimum Vita, een nieuw concept om vleeskuikens te houden, is gisteren officieel gepresenteerd in het Duitse Emlichheim, net over de grens bij Coevorden. De Nederlandse vleeskuikenhouder Klaas Knol, bedenker van dit concept, heeft daar met een Duitse partner het bedrijf Der Neue Weg opgericht.

Het bijzondere aan Optimum Vita is dat het broeden en mesten van vleeskuikens op één en dezelfde locatie plaatsvinden. De Neue Weg beschikt daarvoor over twee voorbroedmachines in de ʼPre Careʼ-afdeling, een ʼHigh Careʼ-afdeling (stal waarin de kuikens uitkomen) en vier ʼLivingʼ-afdelingen (afmeststallen).

Op de achttiende dag worden de broedeieren, die afkomstig zijn van één vermeerderingsbedrijf, geschouwd en worden de bevruchte eieren in uitkomstladen naar de ʼhigh careʼ-afdeling gebracht. Daar worden de laden op een speciaal ontwikkeld transportsysteem geplaatst. Na uitkomst vallen de kuikens op het strooisel. Na tien dag worden ze overgebracht naar de ʼlivingʼ waar ze verblijven tot de afvoer naar de slachterij. Zo kunnen per jaar 21 rondes worden gedraaid.

Grote pluspunten van Optimum Vita zijn minder transport, benutting van warmte van de oudere kuikens voor verwarmen van de ruimte van de jongere kuikens, sterkere kuikens, een efficiëntere productie, zonder preventief antibioticagebruik, en uiteindelijk een hogere rendement.

Laatste reacties

 • gjcamps

  Morgen is er een open dag, ga zeker even kijken!

 • mazzel1

  Is het dezelfde Klaas Knol als die bij Agrifirm werkt? Gaan de voerboeren nu ook al kuikens houden?

 • Westerhaar

  Dag Mazzel? Ik ben inderdaad dezelfde Klaas Knol die al 8 jaar pluimveehouder/ondernemer is en die daarnaast al vele jaren naar volle tevredenheid bij Agrifirm werkt. Ik ben dus geen voerboer, maar zelfstandig ondernemer die het kwaliteitsvoer van de 'voerboer Agrifirm' waardeert.

 • politiek

  Beste Westerhaar
  Wellicht en hopenlijk wordt reactie # 3 verwijderd.
  Agrifirm die middels deze manier reclame wil maken is NIET toegestaan.
  Ik heb overigens de nodige twijfels of er niet meerdere reageerders namens voerfabrieken ofwel de Agroindustrie reageren.

 • gjcamps

  hallo politiek, ik ga er zelf heen omdat het me heel interesant lijkt. Het bedrijf waarvoor ik werk heeft geen commerciele belangen bij deze stal of deze open dag. Misschien mazzel 1 ??

 • Flyinghollander

  Politiek waarom is het niet toegestaan? Hij maakt toch geen directe reclame....

 • vannoord

  Het is een schitterend bedrijf. De open dag is zeker de moeite van het bezoeken waard. Net als de presentaties overigens. Of met dit consept de vraag naar voedsel ingevuld kan worden gaan we beleven. Mooi is het om te zien dat er in een tijd dat er door de grootgrutters ondermaats afgerekend wordt dergelijke rendaments projecten geopend worden. Klaas, veel suc6.

 • alco1

  Die politiek. En alles wat anti is, wat veelal gepredikt wordt door mensen met totaal geen kennis van zaken, mag wel?

 • Harry Vahl

  Van harte proficiat, veel succes, kom graag een keer kijken.

 • zanden11

  hoezo 21 rondes,graag uitleg,gr.

 • hvaer

  @zanden11 De 'high care'-stal zal waarschijnlijk om de beurt voor 2 afmeststallen opkweken (vermits er 4 zijn) De output per stal is dan ca. 10.5 ronden/jaar.

 • alco1

  21 rondes : vier afmest stallen wordt vijf en een kwart
  52 weken : vijf en een kwart is ong. voor elke ronde 10 weken voor groei en schoonmaken en onderhoud.

 • Westerhaar

  Ik wil graag op deze wijze alle duizenden bezoekers die mijn bedrijf 'Optimum Vita/Der Neue Weg' de afgelopen 2 dagen hebben bezocht bedanken voor de super geslaagde open dagen. Ook wil ik de dank uitspreken voor alle support dat ik en mijn jongens heb mogen ontvangen voor de eigen bouwwijze en ons systeem. Mijn team gaat er nu voor OPTIMUM VITA tot 'het beste leven' te maken en voor minimaal 1 *.
  Hierbij nodig ik tevens alle belangstellende, die om welke reden het bedrijf Der Neue Weg de afgelopen 2 dagen niet heeft kunnen bekijken, contact met mij op te nemen voor een bezoek. We staan voor u klaar.Mvg Klaas Knol.

 • Westerhaar

  P.s Wilma, Erlend en overige Agrifirmers wat waren het bijzondere dagen!! Wat een teamwork! Bedankt, namens het Optimum Vita team.

 • Khalid en zijn maten

  @Alco1,bij de vleeskuiken houders die efficiënt werken word afgeleverd en schoon gemaakt in 1 en dezelfde week en vaak word het onderhoud in deze week ook gedaan,dus de leegstand tijd is minimaal. Als ik in jouw berekening uitga van vleeskuikens van 8 weken dan zou het bedrijf dus 1 week onnodig leeg liggen,daar is dus nog meer uit te halen.

 • josrodenburg

  mooi systeem, als veehouder doe je haast niet anders gewoon je eigen kalveren opfokken. of een varkens boer. raar dat dit zo lang heeft moeten duren.

 • Farmer NL

  Hallo Klaas, ik ben wezen kijken en zeer onder de indruk van jouw gedrevenheid en kennis waarmee je dit project gerealiseerd hebt, veel succes morgen met de eerste broed eitjes en dat je, ondanks de mindere tijden in de vleeskuikenhouderij een leuke boterham mag verdienen.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.