Pluimveehouderij

Nieuws 1913 x bekeken 5 reacties

Kip van morgen is een kans

Sevenum - De Kip van morgen is geen bedreiging, maar een kans voor de Nederlandse vleeskuikenhouderij. Dat zegt NOP-voorzitter Eric Hubers in een video-interview met Boerderij.

Hubers denkt dat Nederland een voorlopersrol kan vervullen bij het ontwikkelen van een meer duurzaam geproduceerd vleeskuiken. "Het is vraaggestuurde productie. De supermarkten vragen om dit product. Bovendien zijn er al signalen uit het buitenland dat er belangstelling is voor zo'n concept. Er kan een nieuw marktsement worden aangeboord met nieuwe kansen voor de pluimveesector", aldus Hubers. Anderzijds moet het niet zo zijn dat de politiek de productie-eisen voor de Kip van morgen dwingend gaat opleggen aan de hele vleeskuikenhouderij. "Ongeveer twee derde van onze productie is bestemd voor de export. Als we de hele productie moeten omzetten, is onze concurrentiepositie weg."

In het gesprek met Boerderij wijst Hubers ook op het belang van het Productschap Pluimvee en Eieren. In zijn ogen is dat de olie tussen de verschillende schakels van de productieketen. Nu het productschap wordt ontmanteld is het van groot belang dat de knowhow en de mensen met vakkennis voor de sector behouden blijven.

Hubers is verder van mening dat de dierrechten voor de pluimveesector onder het nieuwe mestregime kunnen verdwijnen. De sector heeft met de verbrandingscentrale in Moerdijk zijn verantwoordelijkheid genomen om het mestprobleem op te lossen, aldus Hubers.

Laatste reacties

 • VLBD

  Het siert de Nederlandse landbouw en veehouderij om de 'belemmeringen' met optimisme tegemoet te treden; ook als die een sterk emotionele achtergrond hebben. Met de 'kip van morgen' zijn de internationale mogelijkheden echter zéér beperkt (misschien een klein marktaandeel in Duitsland). Internationaal is pluimveevlees voor vele landen de eerste stap voor vertaling van hogere welvaart naar meer luxe (consumptie van dierlijk eiwit). Prioriteit is dan prijs; prijs en nog eens prijs. Kostprijs is dan het enige wat telt. (VLBD; internationaal agro consultant).

 • H.M. Hubers

  Beste VLBD, u bevestigt in feite dat er kansen liggen voor een kip uit Nederland, die zich onderscheidt van de goedkoopst mogelijk geproduceerde kip. Het zou wel eens kunnen zijn dat die allergoedkoopste kip in Nederland op termijn niet gemaakt kan worden. De concurrentie met goedkoper producerende landen zal alsmaar groter worden. Als er in West-Europa vraag komt naar een hogere standaard, dan kunnen hogere kosten wellicht gecompenseerd worden door hogere opbrengsten, omdat niet geconcurreerd hoeft te worden met standaardkip.

 • politiek

  Beste H.M.Hubers
  Zonder meer liggen er (grote) kansen.
  Inderdaad denk ik ook dat die allergoedkoopste kippen(vlees) niet in Nederland geproduceerd gaan worden.
  Nederland moet voor een ander segment van de markt gaan wil men ,,in de markt ,, blijven.
  De uitdaging betreffend de mestmarkt ( mineralen ) heeft pluimvee met glans gewonnen ten opzichte van andere segmenten. ( rundvee , varkens )
  De uitdaging betreffend het juiste duurzame , veilige , milieubewuste , welzijnsbewuste , enz. enz....... kippenvlees.??
  Als pluimveesector Nederland kiest voor de productie voor wereldmarkprijs, ??
  Dan zal zal het zeer moeilijk gaan worden en je concurrentie positie is weg.
  Hubers, u spreekt over twee derde van de markt die u wil beschermen. Uiteraard een goed streven , maar ik denk ( helaas) te positief.


 • pdenh1

  Een lange termijn visie is noodzakelijk om vast te stellen, hoe de structuur van de braadkuikensector moet worden . Thans heeft de sector te maken met voorziening van de binnenlandse markt en een grote export. Wat de interne markt betreft moet men steven naar een neoscharrelkip, die voldoet aan de eisen van de hele keten, producent-consument. Daarnevens is er de belangrijke export, waarbij moet worden geconcurreerd met andere productielanden. Men zal daar concurrerend moeten zijn en blijven. Denkbaar is een tweezijdige markt, de neoscharrelkip voor de binnenlandse markt, het 'gewone' braadkuiken voor deinternationale markt. Welnu , er zijn meer wegen naar Rome, doch futurologisch men men denken en handelen!

 • Rogierdekip

  Beste pdenh1
  Een lange termijn visie is een utopie, het verleden heeft meermaals aangetoond dat je daar geen geld mee kan verdienen , en diegenen die het geld maken voor de sector zijn geen idealisten maar geld verdieners, die weinig boodschap hebben aan een lange termijnvisie.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.