Pluimveehouderij

Nieuws 49 reacties

Dijksma bespreekt kuikensterfte met sector

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) gaat de sterfte van kuikens in broederijen bespreken met de pluimveesector. Dat zegt ze in reactie op vragen van PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken. Het tv-programma Tros Radar deed onderzoek naar de kuikensterfte.

Het programma constateert dat er jaarlijks ongeveer 5 miljoen kuikens omkomen bij broederijen omdat ze dagen zonder voer en water zitten. Broedkasten worden op 21 dagen geopend als vrijwel alle kuikens uit het ei zijn. Kuikens die eerder uit het ei zijn gekomen, zitten tot die tijd zonder voer en water.

Dijksma zegt dat het om veel kuikens gaat, maar dat het procentueel gezien wel mee valt. Het gaat om 1 procent van de kuikens. “Het is een lastige kwestie. We weten dat kuikens nadat ze uit het ei komen een kleine reserve hebben”, zegt Dijksma. Ze benadrukt dat het voor broederijen van economisch belang is om zoveel mogelijk kuikens in leven te houden. “Ik heb alleen de mogelijkheid om de sector tot orde te roepen. Ik weet dat er in de sector over gesproken wordt en ik zal het ook bespreken in de reguliere overleggen met het ministerie”, zegt Dijksma.

Extra controle van de NVWA, zoals Van Dekken bepleit, heeft geen effect omdat de bedrijven de regels niet overtreden. De dreiging van Wakker Dier om een rechtszaak te beginnen over de kwestie heeft volgens Dijksma dan ook geen zin. Volgens Wakker Dier is wel sprake van onwettige praktijken.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Veel erger is dat de levende broertjes van de geboren hennetjes gelijk worden vergast. Dat zijn er meer dan 30 miljoen.

 • l coumans

  wat een lulkoek als een kip de eieren zelf uitbroed blijft ze ook broeden tot het laaste kuiken uit is ,en gerjan jij wil toch ook hennen die 300 eitjes leggen als je de haantjes laat lopen gaat je aantal terug naar 150 per dier en op een dubbeldoel kip zit niemand te wachten heb het zelf 6jaar geprobeerd maar 0 resultaat

 • bankivahoen

  Binnen een paar jaar is het niet meer nodig dat haantjes vergast worden gerjan@. Ze gaan simpelweg niet meer geboren worden door een Nederlandse vinding die in het ei al kan zien of het een haan of hen gaat worden!

 • gerjan slingenbergh

  Dus meneer Coumans, jij bent 6 jaar lang bezig geweest met iets waar niemand op zit wachten. In het fokken van een dubbeldoelkip zit naar mijn mening toch de oplossing. Nu worden de haantjes gedood omdat we er niet aan kunnen verdienen.
  Wie accepteert dat nog in deze wereld? Waarschijnlijk alleen een stelletje pluimveehouders.

 • l coumans

  nou gerjan dat is heel simpel wij als pluimveehouders hebben de verwerkers en retail nodig en die zien dit helemaal niet zitten trouwens de prijs van biovleeskip is zo laag dat het legkippen haantje nooit interesant wordt

 • stunt

  ik houd zelf kippen en als er kuikens eerder uitkomen gaan ze al zoeken naar voer rondom de kloek .zo krijgen ze wel direkt voer en water. dat is wat anders dan in broederijen waar ze soms dagen zonder voer zitten ( de eersten die uitkomen dan)

 • jjbm

  Als een kloek kuikens uitbroed,gaat ze vaak met de eerstgeborenen op zoek naar voer en water, en de laatsten, die nog aan het uitkomen zijn verkleumen in het nest.

 • gerjan slingenbergh

  Consumenten bepalen wat retailers aanbieden. Retailers spelen in op de vraag van consumenten. Als ze dat niet doen is het snel einde verhaal. De consument weet echter niet dat er zoveel haantjes worden vergast. Het gelul dat de consument niet wil betalen geloof ik niet in. Want dat is een onzinnig verhaal van o.a. de LTO om de multinationals ter wille te zijn.

 • l coumans

  beste gerjan droom verder

 • Eerlijk_Duurt_Het_Langst

  De Beste Stuurlui staan nog altijd aan Wal!

  Het moet hier eerst maar eens hetzelfde worden net als in Cyprus misschien dat dan eindelijk die verwende welvaart bemoeizucht afgelopen zal zijn!

 • red

  consumenten hebben eigenlijk geen invloed, de winkelbedrijven bepalen wat er in de schappen zit, dit alles onder het mom van de consument wil het.
  Wie radar gezien heeft zag ook dat de presentatrice weinig wist van de materie
  Maar de complimenten aan dhr Delaert.

 • red

  consumenten hebben eigenlijk geen invloed, de winkelbedrijven bepalen wat er in de schappen zit, dit alles onder het mom van de consument wil het.
  Wie radar gezien heeft zag ook dat de presentatrice weinig wist van de materie
  Maar de complimenten aan dhr Delaert.

 • sensia

  Het gaat erom dat aangetoond wordt hoe ziek de massale (pluim)veeindustrie is.
  Vermalen, vergassen, versterven, verbranden: miljoenen dieren worden gemarteld en misbruikt. Hoe kan je deze tak van industrie verdedigen. Men kan zo veel leren en genieten van een dier. Als je alleen al ziet hoe een kloek haar kuikens beschermd en verzorgd, met haar vleugels toedekt. Je moet toch wel een hart van steen hebben om de bio-industrie te verdedigen!

 • tipsypuk

  Patiosysteem?

 • 8412sp4

  Had Ben Dellaert maar gezegd dat ze binnen 24 uur voer en water kregen. Want dat is de werkelijkheid. Dan was die 72 uur waar steeds over gesproken werd, duidelijk weerlegd. De dooier is er juist voor om een tijd te kunnen overleven. Direct voer is nergens voor nodig.

 • halo

  Als Wakker Dier zo simpel denkt dan adviseer ik hen om eerst alle vogeltjes die 1 week of 14 dagen in vogelnestjes_ al of niet kunst of natuurcreatie- verblijven water te gaan geven en het lekkerste voer. Succes

 • bankivahoen

  Wie gister Radar op tv heeft gezien heeft kunnen constateren dat er een heel apart lijntje door de reportage liep. Ten eerste,Hertsenberg is vierkant tegen elke vorm van dierhouderij,maar dat wist je al, ten tweede kwam ene Peter Vingerling aan het woord die vroeger bij de dierenbescherming en andere NGO,s zat. In het getoonde filmpje kwam plots het patio systeem van Vencomatic in beeld dat als positief uit de verf kwam. En plots kwam Peter Vingerling -net directeur Vencomatic geworden- aan het woord. Het hele plaatje klopte perfect, gratis reclame voor Vencomatic! Een slimme zet om iemand met zo'n verleden op die positie neer te zetten! Zo zie je maar weer hoe belangen elkaar soms op vreemde wijze elkaar kruisen!

 • Khalid en zijn maten

  @ Gerjan slinghenbergh# 1 : Er zijn vandaag de dag al volop vleeskuiken bedrijven die de kuikens die voorheen gesext en vergast werden afnemen van broederijen en worden grootgebracht als bofkip voor een lekkerrrr kipfiletje, doordat de gesexte kuikens een beetje goedkoper zijn als normale 1-dags kuikens,waardoor pluimveehouders bij de hoge voerprijzen en anti media spektakels van dieren knuffelaars nog een boterham met boter en beleg kunnen blijven eten..

 • gerjan slingenbergh

  Interessant, kun je namen noemen van broederijen die dat doen?

 • Khalid en zijn maten

  @Gerjan , broederijen die dat doen ken ik niet bij naam maar ik ken wel een aantal pluimveehouders die dit al jaren doen. Het zijn vanzelf meerdere verschillende broederijen want het aantal gesexte kuikens is nooit zo groot als de kuikens die op bestelling worden uitgebroed.

 • ruben1979

  @ Gerjan, in de vleeskuikensector worden geen haantjes en ook geen hennetjes vergast/versnippert of wat dan ook. We krijgen ongesexte kuikens op onze bedrijven, wel zijn er bedrijven die alleen haantjes opzetten, dit zijn de haantjes die 'over' zijn vanuit de vermeerdering. Dus in de vleeskuikensector worden geen kuikens vergast of versnippert, ze gaan allemaal naar de vleeskuiken bedrijven.

 • gerjan slingenbergh

  Ik heb het over de broertjes van legkippen.

 • alco1

  Waar zijn de broertjes van jouw bio legkippen @Gerjan

 • gerjan slingenbergh

  Samen met enkele andere mensen uit de BD wereld zijn we bezig met het fokken van een dubbeldoel ras. Een robuuste kip die minder vaccinaties behoeft
  dan huidige hybride's. Hennetjes die voldoende eieren leggen en hanen voor de vleesproduktie. De eerste hanen zijn vorig jaar op de markt gekomen en goed ontvangen bij de mensen die ze gekocht hebben. Om het vergassen van 1 dags kuikens tegen te gaan zou de staatssecretaris deze richting kunnen stimuleren.
  Momenteel is biologische sector nog afhankelijk dezelfde hybride's die ook in andere systemen worden gehouden en dat betekent dat ook de broertjes van mijn leghennen worden gedood. Daarom vind ik het tijd dat er iets aan gedaan wordt.

 • Khalid en zijn maten

  @ Gerjan,waarom bouw je er niet een stal bij om de broertjes van je leghennen ook een mooi leven te geven en later te verkopen als BD kipfilet? Oh ja natuurlijk... de vraag naar BD kippenvlees is waarschijnlijk niet zo groot in Nederland dat het zich loont om deze haantjes groot te brengen,was ik effe vergeten,en in de landen om ons heen kunnen ze zelf wel een sticker op de kip plakken die op dat moment god in de markt ligt.

 • Allround logistics

  Ik hoop dat er nog veel en veeeel meer mensen werkeloos thuis komen te zitten totdat er echt niks meer te vreten is. Laat die crisis maar even doortrekken. Over 2 jaar zitten allen dieren hoog en droog en wij liggen op straat te kranperen. En en is al iets uitgevonden Gerjan, alleen wil niemand dit erkennen zelfs wakker dier niet, want die laten alleen maar negatieve dingen zien. Ze zijn BANG om wel positieve dingen onder de mensen te brengen..

 • jordi 1455

  Ze zijn bang dat de positieve dingen hun leugens onderuit halen.

 • gerjan slingenbergh

  @Khalid Zoals ik aangaf worden 1 dags kuikens vergast omdat ze niet geschikt zijn voor vleesproduktie en we er daardoor niet aan kunnen verdienen.

 • Khalid en zijn maten

  @ Gerjan, je geeft zelf aan deat de BD kippen afkomstig zijn van bestaande hybride rassen,deze rassen zijn normaliter wel geschikt als vleeskuiken,of worden de BD pluimveehouders door hogerhand voorgehouden dat dit niet zo is...als jij dat vergassen jammer vind Gerjan ,dan zijn kunnen jullie met zijn allen toch wel een inventief idee bedenken waardoor dit kuiken wel geschikt word..

 • gerjan slingenbergh

  Een hybride is geen ras maar een kruising. DE broertjes van de legkippen zijn niet geschikt voor vleesproduktie en daarom zijn we bezig om daar iets aan te doen. Maar als je het niet goed begrijpt kunnen we de discussie beter stoppen.

 • Khalid en zijn maten

  Om kort te gaan komt het er eigenlijk op neer dat in de BD pluimveehouderij dus nog kuikens vergast worden,en dat dit in de reguliere pluimveehouderij niet gebeurd.....Lijkt me interessante info voor de dieren knuffelaars ....

 • altijd wat

  gerjan volgens mij wordt het de hoogste tijd dat je een poosje aan het werk gaat, anders hebben we over tien jaar nog steeds geen dubbeldoel kip!

  Al vraag ik me evengoed af of die er ooit komt...
  En als die er komt of het dan rendabel is, of helemaal op subsidie draaien moet, zoals jij denk ik nu ook betaald wordt...

 • petersenn

  wat ik niet snap dat er nog altijd broederijen zijn die filmploegen binnen laten filmen.

 • Khalid en zijn maten

  Daar zijn we weer mooi klaar mee..wat is het toch goed geregeld allemaal.

 • jehanvankroaks

  gerjan slingenbergh,
  Stoppen met de discussie wanneer je geen weerwoord kan/wil geven op de opmerking dat de broertjes van jou leg-kippen ook als ééndagskuiken worden vergast, is te gemakkelijk.

 • alco1

  Als in #1 direct verteld was het ook heel erg te vinden dat ook de eigen haantjes van de BD legkippen geen afnemer hadden, met daarbij een toekomst gerichte visie. Dan was deze discussie helemaal niet op gang gekomen en hoefde men niet te stoppen omdat men het niet 'Begrijpt'.

 • Khalid en zijn maten

  @jehanvankroaks en alco, dat zal dus de reden zijn dat er geen reactie meer komt ....Biologisch word door dieren knuffelaars sowieso niet op dezelfde kritische manier in de gaten gehouden als regulier,want biologische boeren zijn sowieso 'beter'voor hun dieren...

 • gerjan slingenbergh

  Tros radar zegt dat 5 miljoen kuikens doodgaan op basis van onjuiste gegevens. Het feit dat er meer dan 30 miljoen kuikens worden vergast omdat we er niet aan kunnen verdienen vind ik veel erger.

 • bankivahoen

  Geduld is een schone zaak gerjan,binnen enkele jaren gebeurt het sexen voordat ze uit het ei kruipen en hoeven ze niet eens meer geboren te worden.
  Dat is toch wat iedereen wil.

 • alco1

  Nou staat er 'We'

 • gerjan slingenbergh

  Dat zijn goede ontwikkelingen. Als er een robuuste dubbelkip komt dan denk ik toch dat de echte bio boeren daar voor kiezen.

 • Mels

  Alles met dubbeldoel is niet voor het een of voor het ander,het blijft een gulden middenweg,denk daar maar es over.

 • gerjan slingenbergh

  Ik ben niet zo'n krampachtige kostprijs denker. Het is logisch dat een dubbeldoel kip minder eieren legt. Echter ik zie wel een koopkrachtige vraag naar dit produkt. Mede door het vergassen van miljoenen kuikens zijn er consumenten die hier goed voor willen betalen. Het gaat mij om de marge en niet om de kostprijs.

 • Mels

  Prima insteek Gerjan.Vergeet alleen niet dat zoals ik al zei dubbeldoel nooit de resultaten geeft als gewoon.Hier zul je rekening mee moeten houden waarna de meerwaarde uiteindelijk moet zitten aan het einde van het kippen leven of de meerwaarde die de consument zou willen betalen voor het vlees van de hanen.

 • bankivahoen

  Die koopkrachtige vraag komt van 2 % van de bevolking,voor de rest is dat exorbitante koopgedrag niet mogelijk gerjan. Om alleen maar te produceren voor die 2 % zorg je ervoor dat de rest geen zo goedkoop mogelijk voedselpakket kan samenstellen wat ik asociaal noem.

 • alco1

  Het is een goed recht om die 2% meer betalende consumenten , als BD pluimvee houder naar je toe te trekken voor de dubbel doel kip, als deze zijn opwachting maakt. Dat is niet asociaal zolang de eieren niet gesext kunnen worden.
  Heel anders was het bij de promotie van weidegang bij koeien. Voorstanders van weidegang lieten het voordoen alsof het opstallen slecht voor de koeien was. Juist weidegang geeft een groter risico op de gezondheid van de koe, i.v.m. wisselende rantsoenen, sterk wisselende weersomstandigheden en gras wat soms veel te veel water bevat.

 • Khalid en zijn maten

  Misschien moet Gerjan eens aan tafel bij Kemper kip,die hebben al een dubbel doel ras,en wie weet voor de toekomst voor meerdere partijen economisch interessant.

  De BD boer hier in het dorp heeft nog de qua uiterlijk 'normale' legkippen,hij voert ze alleen BD voer..

 • l coumans

  khalid en zijn maten ik ben heel nieuwschierig geef eens wat nader uitleg ???

 • Khalid en zijn maten

  Kemper kip (eko-bio) heeft vooral voor vleeskuikens een bijzonder kruising (uit Frankrijk) naar het schijnt gaan die ook aan de leg als ze wat langer aangehouden worden dan de periode die ze gewoonlijk op een vleeskuiken bedrijf zijn...Ze worden wel als 1-dags kuiken geïmporteerd vanuit Frankrijk ,dat dan weer wel... dus als je echt goed bezig wil zijn als eko-bio bedrijf moet je dat eigenlijk ook in Nederland doen,ook i.v.b. met ziekte insleep enzovoorts..

Laad alle reacties (45)

Of registreer je om te kunnen reageren.