Pluimveehouderij

Nieuws 13 reacties

Deskundigen: vogelgriepsituatie niet anders dan voorgaande jaren

Den Haag - De epidemiologische situatie rondom vogelgriep is dit jaar niet anders dan voorgaande jaren. Dat concludeert de commissie van deskundigen vogelgriep. Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw heeft het advies van deze commissie naar de Tweede Kamer gestuurd.

Aanleiding voor het advies is de wens van de pluimveesector om ophokplicht in te stellen in verband met de recente uitbraken van vogelgriep in Zeewolde en Lochem. Hierover heeft het ministerie nog geen besluit genomen.

Het aantal besmettingen met vogelgriep is dit jaar niet meer dan gemiddeld in voorgaande jaren. De twee besmettingen in Lochem en Zeewolde zijn volgens de Commissie van Deskundigen niet aan elkaar of aan de uitbraak in Duitsland gerelateerd. “Op grond hiervan is er dus geen reden om aan te nemen dat de epidemiologische situatie ten aanzien van laag pathogene vogelgriep anders is dan voorgaande jaren”, concluderen de deskundigen. De commissie concludeert wel dat er sinds 2010 een toename is van het aantal besmettingen met vogelgriep bij wilde eenden. Het aandeel van de subtypen H5 en H7 is hierbij gering, ondanks dat het aandeel van het subtype H7 iets lijkt te stijgen. De subtypen H5 en H7 hebben de mogelijkheid om te muteren tot hoog pathogene, meer schadelijke virussen. Dit is de reden waarom bedrijven die besmet zijn met dit type virus preventief worden geruimd. “Met de huidige kennis er geen verband te leggen tussen de toename van infecties bij wilde vogels en het risico op introducties van laag pathogene vogelgriep bij pluimvee”, aldus de onderzoekers.

Uit studies blijkt dat ophokplicht in de maanden april, mei en juni 11 tot 44 procent van de infecties met laag pathogene vogelgriep op bedrijven met een uitloop kan voorkomen. De 11 procent is gebaseerd op de veronderstelling dat de infecties verspreid over het jaar gebeuren, de 44 procent is gebaseerd op de aanname dat de infecties in de maanden april tot en met juni plaatsvinden. Op basis van de historie met uitbraken in deze periode zou in theorie naar schatting 29 procent van de infecties voorkomen kunnen worden door ophokplicht in april, mei en juni.
De helft van de infecties met laag pathogene vogelgriep vond afgelopen jaren plaats bij bedrijven zonder uitloop. “Hygiënemaatregelen om indirect contact tussen gehouden vogels en wilde vogels te voorkomen zijn daarom ook op deze bedrijven van groot belang”, aldus de deskundigen.

Het ministerie van landbouw en de pluimveesector overleggen volgende week opnieuw over eventuele ophokplicht.

Laatste reacties

 • Bekend bij de redactie

  Uit onderzoek is wel gebleken dat het roeptoetergehalte dit jaar extreem hoog is. Maatregelen tegen deze groep mensen zijn te verwachten. Preventief export-verbod lijkt op haar plaats. Mocht er dan lpai voorkomen dan geeft het geen extra schade. Het zal dan gaan om export buiten EU-landen. Hiervan wordt het nut door vele groeperingen toch al in twijfel getrokken. Export van de produktieruimte, inclusief pluimveerechten wordt intensief onderzocht.

 • gerjan slingenbergh

  Als een ophokplicht zou kunnen voorkomen dat er AI uitbraken zijn ben ik als BD pluimveehouder ook geneigd om de kippen op te hokken. Nu bekend is geworden dat de helft van de uitbraken plaatsvindt bij kippen, kalkoenen en eenden die nooit buiten komen heeft ophokken dus geen zin.

 • bankivahoen

  Waar heb je die gegevens van gerjan?
  Een buitenloopverbod zou de kans op lpai dus wel halveren.

 • Bekend bij de redactie

  Een binnenhoudverbod halveert dus ook.

 • bankivahoen

  Als een trekvogel uitwerpselen boven een uitloopkip dropt is het raak, doet hij dat boven een binnenkip is er niets aan de hand, dus je kletst #4.

 • l coumans

  maar goed dat bovenstaande onozele niks zeggende reacties niet in de grote dagbladen staan , wat moest de consument daar nou van denken?????

 • bankivahoen

  Wie de bal kaatst..... lcoumans@ !

 • alco1

  #2 Als de helft van de kippen buiten en de helft binnen blijft heeft het inderdaad geen zin. Als deze verhoudingen anders liggen, kan het heel anders zijn.

 • Bekend bij de redactie

  #bankivahoen, Leg mij dan eens uit hoe de hokdieren geinfecteerd raken. Dit onderzoek bewijst alweer dat uitloop niet wezenlijk verschil maakt. LPAI is net als IB, dat komt de stal gewoon binnen, dat hou je echt niet tegen. Voorbeelden voldoende. Virussen en bacterien laten zich niet tegenhouden door een dak en buitenmuren. Nu zal buitenloop de kans echt wel iets vergroten maar uitsluiten doet het absoluut niet. Maar nogmaals, zolang er kippen buitenlopen zal er kritiek blijven. Terecht of onterecht dat schijnt niets uit te maken. Mijn eerste reactie was wel wat kort door de bocht, maar exporteren naar landen buiten de EU vraagt gewoon om problemen. Bij het minste of geringste sluit men de grenzen. Als je zaken doet met dergelijke landen moet je ook die risico's accepteren. Het te pas en te onpas schreeuwen om een ophokplicht komt voort uit het onvermogen om objectief zaken te doen met hen. Dat onvermogen zal nimmer mogen leiden tot een ophokplicht voor uitlooppluimvee in Nederland. Onze consumenten zetten zich namelijk af tegen dergelijke praktijken en daarom zullen wij niet snel instemmen tot een ophokplicht.

 • Bekend bij de redactie

  #bankivahoen, Leg mij dan eens uit hoe de hokdieren geinfecteerd raken. Dit onderzoek bewijst alweer dat uitloop niet wezenlijk verschil maakt. LPAI is net als IB, dat komt de stal gewoon binnen, dat hou je echt niet tegen. Voorbeelden voldoende. Virussen en bacterien laten zich niet tegenhouden door een dak en buitenmuren. Nu zal buitenloop de kans echt wel iets vergroten maar uitsluiten doet het absoluut niet. Maar nogmaals, zolang er kippen buitenlopen zal er kritiek blijven. Terecht of onterecht dat schijnt niets uit te maken. Mijn eerste reactie was wel wat kort door de bocht, maar exporteren naar landen buiten de EU vraagt gewoon om problemen. Bij het minste of geringste sluit men de grenzen. Als je zaken doet met dergelijke landen moet je ook die risico's accepteren. Het te pas en te onpas schreeuwen om een ophokplicht komt voort uit het onvermogen om objectief zaken te doen met hen. Dat onvermogen zal nimmer mogen leiden tot een ophokplicht voor uitlooppluimvee in Nederland. Onze consumenten zetten zich namelijk af tegen dergelijke praktijken en daarom zullen wij niet snel instemmen tot een ophokplicht.

 • mwhjanssen5

  hoezo als het virus muteerd naar hoog pathogeen wat wel degelijk kan dan gooien ze in europa de grenzen ook dicht en als er genoeg eieren zijn dan zullen ze ook elke handvat aangrijpen om de grenzen dicht te gooien om zo hun eigen sector te bevoordelen. En het is toch onderzocht dat kippen die buitenlopen 11 x verhoogd riscio hebben is dat nou in een keer niet meer waar??
  Wat is er mis mee om kippen tijdelijk op te hokken en ze te beschermen zodat er niet elk jaar een hoop kippen moeten worden geruimd wat ook het imago van de sector niet ten goede komt, ik denk dat de consument ook zal zeggen hou ze maar binnen zodat er niet onnodig veel kippen geruimd hoeven te worden. Toen alle kippen nog op de kooi zaten waren er toch een stuk minder problemen als nu, dat geeft toch aan dat er wel degelijk veel meer risico zit aan kippen die loslopen laat staan buiten lopen. Maar ja ik zal het allemaal wel verkeerd zien, ik herinner de woorden van mijn opa 'wij zijn nog nooit zo blij geweest met kippen in de kooi we waren in een keer van alle problemen af' nu wil ik niet zeggen dat we met zijn alle terug moeten naar dergelijke systemen maar door deze discussie en verdeeldheid maken we het ons wel ontzettend moeilijk.

 • gerjan slingenbergh

  Jouw opa kocht zeker ook nog een zwart wit televisie, als Philips die dingen nu nog zou maken waren ze allang failliet geweest. Kortom je moet dat produceren waar de markt om vraagt. Als antwoord hierop verwacht ik dat mensen die de marktwerking niet begrijpen zeggen, dat consumenten goed en goedkoop willen kopen maar ik zeg nu alvast dat dat niet klopt.

 • jehanvankroaks

  soms wordt ik zo moe van het zinloze gelul hier.
  11x meer risico een vast staand feit.
  mwhjanssen5: je hebt gelijk !
  het lijkt soms wel vechten tegen de bierkaai .........
  En dat zegt dan ook alweer in één keer genoeg....... helaas...

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.