Pluimveehouderij

Nieuws 2487 x bekeken 25 reacties

Broederij-directeur pleit voor tijdelijk algeheel ophokgebod

De twee recente gevallen van AI bij buiten lopende kippen hebben Pieter Kruit, directeur van Verbeek Broederij en Opfok in Lunteren, gesterkt in zijn standpunt over een tijdelijke ophokplicht voor pluimvee.

,,Het is bekend dat buiten lopende kippen elf keer zoveel risico lopen op een AI-besmetting. Waarom moeten kippen dan toch 365 dagen naar buiten. Koeien die weidemelk produceren moeten tenminste 180 dagen weidegang hebben. Waarom kunnen we de kippen dan ook niet in delen van het jaar binnen houden, vooral in risicovolle perioden?’’, zo vraagt hij zich af. ,,Uiteindelijk is de kip van origine een tropische junglevogel.’’

De broederij van Verbeek in Zeewolde ligt op 14 km rijafstand van km van het AI-besmette biologisch pluimveebedrijf. Het directe nadeel voor Verbeek is (vooralsnog) beperkt. Maar Kruit maakt zich ernstig zorgen over de mogelijke gevolgen van de twee AI-besmettingen voor de export. ,,Twee gevallen van laagpathogene AI in één week zijn lastig uit te leggen. Je weet niet hoe individuele derde landen daar op zullen reageren. ’t Zou me niet verbazen als Rusland de grenzen sluit voor pluimveeproducten uit Gelderland en Flevoland. Dan heeft de pluimveesector wel een probleem. Wij ook.’’

Kruit verbaast zich over de starre opstelling van de biologische sector in de discussie over tijdelijk ophokken van uitloopkippen. ,,In Nederland moeten bij de bio-opfok de hennetjes vanaf zes weken naar buiten. In Duitsland hoeft dat niet, maar moet er wel een Wintergarten aan de opfokstal zitten. Als je de biohennen tijdens perioden met verhoogd risico op AI binnen houdt, dan heeft een biohen in Nederland over haar gehele leven feitelijk evenveel uitloop als een biohen in Duitsland, maar beperkt je wel de risico’s voor de hele pluimveesector substantieel.’’

Verbeek opende in januari 2011 een nieuwe broederij, in Zeewolde  ,,We hebben een nieuwe broederij in Zeewolde gebouwd omdat het een pluimvee-arm gebied is. De laatste jaren zijn er in de provincie Flevoland veel pluimveebedrijven gesticht. Dat hadden we niet voorzien. Nu zit de AI vlak bij ons.’’

Laatste reacties

 • Brunen8255

  Iemand een idee hoe wakker dier hier over denkt?

 • bankivahoen

  Je bedoelt die 8 lieden met extreme ideeen over hoe de landbouw weg te jagen uit Nederland ? Niet te veel van aantrekken !

 • abtje

  Die liggen tot minimaal 14.00 op hun nest..

 • kuiken007

  wat doet verbeek als de duitsers zeggen nederlandse biokippen zitten een groot deel van het jaar binnen en de afzet loopt dan sterk terug kopen ze dan de nederlandse bioeieren op????

 • Bekend bij de redactie

  De biosector heeft baat bij uitloop. Het komt de weerstand en gezondheid ten goede. Ook is de uitloop is nodig om de leghennen voldoende afleiding te geven tegen pikkerij en agressiviteit. Ook de consumenten verwachten dat de kippen onbeperkt beschikking hebben over de uitloop. De ervaringen van het verplicht ophokken zijn dusdanig slecht dat er verzet tegen is gegroeid bij veel biologische pluimveehouders.

  Kan Kruit trouwens alle bedrijven even opnoemen die sinds de komst van de broederij gesticht zijn in/om zeewolde? of zelfs Flevoland? Hoeveel zijn dat er dan procentueel van degene welke er al zaten? meer of minder dan 1%? Ik ben benieuwd!

  Ik ben trouwens ook wel benieuwd wat wakker dier vind van de opdringing van regels door de intensieve sector aan de uitloopsector. Wie durft dat te vragen?

 • abtje

  Wat voor een baat heeft een dier om 'buiten'in de stront van een ander te mogen lopen en wroeten?
  Al geef je ze tien hectare, ze blijven toch bijna allemaal rond de schuur stront schuivelen.

 • kuiken007

  deze pluimveehouder zat er in ieder geval eerder als verbeek, het lijkt wel of de problemen met verbeek mee verhuizen toen ze in lunteren zaten was daar regelmatig iets aan de hand!!!

 • gerjan slingenbergh

  @Bekend bij de redactie Wat een onzin weet jij te schrijven. Het buitenlopen van laboratorium kippen komt niet ten goede aan de gezondheid. Pikkerij heeft oorzaken. Je moet dus niet de symptomen bestrijden maar oorzaken op heffen.
  Geen enkele economisch gehouden kip heeft onbeperkt beschikking tot de uitloop

 • Bekend bij de redactie

  @ Gerjan, jij kan er anders ook wat van! Enige nuance is natuurlijk op zijn plaats, onbeperkt buiten lopen bedoel ik mee zo vaak als mogelijk. Laboratoriumkippen??? Dat is toch niet een waardige naam van de commerciële rassen. Dat jij op je eigen bedrijf hier niet mee overweg kon, zegt meer over jouw manier van boeren dan over de kippen zelf!

 • gerjan slingenbergh

  Als jij denkt dat de huidige kippen rassen zijn stop ik de discussie met jouw.

 • alco1

  Gerjan vond het zonde dat de 24.000 kippen in Zeewolde met een beetje griep dood gemaakt moesten worden, omdat de export belangen weleens geschaad konden worden van de multinationals. Net alsof je voor het belang van eigen sector het maar op z'n beloop kon laten.

 • kleitokkers

  kippen in weer en winter 365 dagen naar buiten, ja dat is wel een punt

 • Bekend bij de redactie

  @abtje ik denk dat in de stal nog net iets meer stront ligt. Als je dieren 10 ha geeft komen ze overal, mits je de uitloop goed inricht. Voorbeelden genoeg!

 • abtje

  @Bekend bij de redactie.
  Hier zit ook zo'n uitloopstal in de omgeving, die kippen zullen wel de uitzondering zijn, maar verder dan30a 50 meter komen ze echt niet.
  En als het regent of waait of wat dan ook, dan zie je alleen plassen sront en geen enkele kip.
  Maar heb vroeger bij een boer gewerkt met 'opgesloten'kippen, en die liepen niet in de stront, werd via roosters en transportbanden allemaal afgevoerd en schoongehouden. Dat zag er eerlijk gezegd een stuk beter uit dan die vrijloper.

  Maar ik ben absoluut geen kenner of kippenboer, vroeg het me gewoon af.

 • jan10

  Ik ben het zomaar met abtje eens!!

 • abtje

  Wat? Dat ik geen kenner ben? :-)

 • jan10

  Over de uitloop, ik rij wekelijks langs zo n bedrijf en zie inderdaad dat die kippen niet ver gaan.

 • abtje

  Oh, gelukkig maar...:-)

 • Bekend bij de redactie

  Kippen horen gebruik te maken van de gehele uitloop. Als de dieren blijven hangen rond de stal geeft dat aan dat er onvoldoende schuilmogelijkheden zijn of beschutting is. In de winter is dat natuurlijk erg lastig. Kippen hebben natuurlijk ook een hekel aan wind, water vinden ze daarentegen erg interessant. Kippen lopen in de beschutting met gemak 500 meter heen en weer.

  Kippen houden in een roosterstal zonder scharrelgelegenheid is bij wet verboden, tenzij je batterijkippen houdt in een 'verrrijkte'kooi.

 • l coumans

  elke uitloop pluimveehouder weet dat kippen bosrand bewoners zijn is het creeren van bosranden dan zo moeilijk of wat , een kippen uitloop is toch voor de kippen en niet voor de buurt of andere boeren die dat maar niks vinden ,bomen en struiken in de uitloop.

 • jan10

  Dan is de uitloop zoals ik hem zie dus niet goed aangelegd en sluit mij aan bij de laatste 2 reacties.

 • kleitokkers

  Bosranden zijn dan weer natuur gebieden,en natuur gebieden en veehouderij mag niet.

 • jan10

  Noem het dan een windsingel ,zal die kip het aan zn reet roesten.Ha ha.

 • Mels

  Mogen er wel prikstruiken in die windsingel voor kippen met een roestige bips of heeft WD hier ook nog noten op haar zang???;-)

 • l coumans

  des temeer variatie hoe beter. maar blijkbaar voor de meeste uitlopen een echte nogo blijkbaar is het schande om het je kippen buiten na de zin temaken

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.