Pluimveehouderij

Nieuws 2967 x bekeken 16 reacties

Biologische pluimveehouders blijven tegen ophokplicht

De Glind - De Vereniging van Biologische pluimveehouders blijft tegen een ophokplicht voor buitenlopend bedrijfsmatig gehouden pluimvee. Dat zegt voorzitter Jaap van Deelen uit De Glind.

De organisatie van eierhandelaren Anevei ziet in de tweede AI-uitbraak in een week tijd juist voldoende aanleiding en rechtvaardiging voor een ophokplicht. Dat meldt Anevei-voorzitter Arend Meis.

De biologische pluimveehouders hebben zelf een brief met hun zienswijze naar het ministerie gestuurd. In de brief wijst de organisatie op afspraken in het draaiboek AI. Daar staat in dat uitbraken van laagpathogene AI geen aanleiding hoeven te zijn voor een ophokplicht. "Iedereen is daarmee destijds akkoord gegaan", aldus Van Deelen. Van Deelen wijst er verder op dat de beide betrokken pluimveehouders in Lochem en in Zeewolde snel en adequaat hebben gereageerd, waardoor de besmetting beperkt is gebleven. Hij ziet er geen aanleiding in om nu tot een ophokplicht over te gaan. "Wij vinden het welzijn van onze kippen belangrijker dan het kleine risico op vogelgriep."

Van Deelen vindt het ook vreemd dat NOP en ook het PPE de Commissie van Deskundigen, die de minister adviseert over een ophokplicht, passeren. Verder wijst Van Deelen op de negatieve effecten voor de eierhandel. "Onze afzet naar Duitsland komt in gevaar. Dat geldt niet voor alleen biologische eieren, nee voor het hele pakket. Pakstations moeten tegenwoordig het hele pakket kunnen leveren. Een Duitse importstop heeft dan dus gevolgen voor biologisch vrije uitloop en ook scharreleieren."

Voorzitter Arend Meis van de Anevei vindt een ophokplicht in deze situatie met twee gevallen binnen een week verdedigbaar. "Het blijft wel van groot belang dat het ministerie in de gaten blijft houden waar het mee bezig is en daarbij de belangen van de eierhandel niet uit het oog verliest", aldus Meis. Tot nu toe was de Anevei in verband met de exportpositie van de Nederlandse legsector geen voorstander van een ophokplicht.

Laatste reacties

 • lub tuf

  Ik denk dat de heer van Deelen niet namens alle biologische pluimveehouders spreekt, hier bij mij in de buurt hebben ze de bio''s al een paar dagen niet meer buiten. dus!

 • l coumans

  enten en nie zeiken

 • kleitokkers

  laat de bio's dan buiten lopen maar sluit de rest, de vrijland dan op.

 • trekker123

  Met dit weer blijven de kippen vanzelf wel binnen.

 • schoenmakers1

  ik dacht dat de biologische dierhouder met het lot van de beesten begaan waren, maar schijnbaar intreseerd het hun niks dat hun dieren wel of niet ziek worden, een gangbare veehouder heeft dus schijnbaar meer met zijn dieren op als een biologische, hiervan akte

 • Roelofsn

  Is de vereniging van biologische pluimveehouders dezelfde als de vereniging van mensen die dicht bij het station wonen en voor afschaffing van de stadsbussen zijn (als wij van huis naar het station kunnen lopen, kan de rest dat ook, Finkers) ?

 • l coumans

  beste schoenmakers leer kippenhouden of ga iets leuks doen

 • Bekend bij de redactie

  Vogeltrek is alweer voorbij!

 • kleitokkers

  @bekend bij de redactie, welke vogels zijn dan nu al voorbij

 • stefandonkers

  Blijkt maar weer eens dat deze mensen oogkleppen op hebben. Wat is er mis om de kippen binnen te houden nog 6 wkn lang.Of zijn de omstandigheden in hun stallen dan zo slecht, slechter als nu buiten? Enige feeling met de overige collega's zou op zijn plaats zijn. Willen ze dit niet dan zullen ze razendsnel een potje moeten vormen om andere pluimveehouders en aanverwante bedrijven schadeloos te stellen , voor de geleden schade mocht er die zijn.

 • puinhoop

  Tussen de regels door is het Jaap van Deelen meer om het geld te doen dan om het welzijn, want ook een kleine kans op vogelgriep is slechter voor het welzijn(ruimen) dan een poosje binnenhouden. Flexibele uitloop van bv maximaal 200 dagen per jaar is een goede oplossing. Bij extreem weer en in het vroege voorjaar binnen houden moet uit solidariteit met de gangbare pluimveehouders toch kunnen!!!! Stefan Donkers heeft dus wel degelijk een punt!!!!!

 • l coumans

  er word in veel reacties beweerd dat er geen of maar enkele kippen buiten komen , dus wat is dan nog het probleem stelletje muggezifters

 • Bekend bij de redactie

  Het wordt tijd dat bioboeren net zo hard gaan zeuren over intensieve boeren dan de intensieve boeren over de bio! Een ander de schuld geven is zo makkelijk. Alsof er de trekvogels fourageren in de uitlopen, alsof trekvogels poepen in de lucht, alsof buiten kippen water drinken welke in contact staat met buitenwater, alsof de lucht bij hokdieren bij binnenkomst ontsmet wordt. Er staan bij die grote stallen wel ventilatoren 250.000 M3 buitenlucht naar binnen te slurpen per uur!

 • Bekend bij de redactie

  Als er echt virus in de lucht zit komt die bij hokdieren ook gewoon naar binnen. Daar hoef je alleen maar op te wachten. Tot die tijd kan je wel mooi zwarte pieten richting de sector welke geen/weinig belang heeft bij de export van eendagskuikens en broedeieren naar Verweggistan.

 • Joerissen

  Vind dat bij het welzijn van de uitloopkippen ook gekeken dient te worden naar het niet ziek worden van deze dieren. Daarom is de uitspraak van de biosector dan ook vertekend. Met welzijn van onze kippen bedoeld Dhr. van Deelen het welzijn van zijn portemonnee! Is er samen met zijn Duitse afnemers al eens gepraat over een eventuele ophokperiode met behoud van bio status?
  Verder is er ook nog zoiets als 'voortschrijdend inzicht' en kunnen afspraken die in een AI Draaiboek staan v.w.b. LPAI best wel eens achterhaald geraken na 10 jaar! Het huidige rondwarende laag pathogeen H7 virus geeft duidelijk meer klinische problemen dan eerdere laag pathogene virussen. Voortschrijdend inzicht dus en kijken naar de actuale situatie en bedrijfsvoering en regels hierop aanpassen getuigd van goed management.
  Wordt er trouwens ook 'weidemelk' naar Duitsland afgezet? Deze koeien hoeven maar 180 dagen per jaar in de wei te lopen voor behoud van deze status. Blijkbaar kunnen de melkveehouders beter lobbyen!

 • mwhjanssen5

  OH oH oH wat zitten collega pluimveehouders weer lekker op een lijn. We moeten hier niet per diercatogorie kijken maar het algemeen belang van de pluimveesector dienen en dan kun je niet anders dan tijdelijk ophokken het risico is te groot voor de gehele sector en anders ben ik het met Stefan eens, dan laat hen de rekening maar betalen als het foutloopt kijken of ze er dan nog zo over denken. Ik vindt trouwens dat er zoiezo een grotere bijdrage moet komen voor diegene die een hoger riscico lopen en laat dat dan de grootwinkelbedrijven of die consumenten die deze vorm van houderij willen dan maar betalen. Hun willen het beestje in de wei daar horen risico's bij die nu door de primaire sector betaalt worden als het fout loopt tot dusverre worden alleen de extra kosten vergoed maar voort wat hoort wat!!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.