Pluimveehouderij

Nieuws

'Biokalkoenen allerminst gezonder dan gangbare'

Leipzig - De gezondheidsstatus van kalkoenen uit biologische productie is niet beter en eerder nog slechter dan die van gangbare kalkoenen. Die bevinding is gedaan bij een uitgebreid onderzoek op slachterijniveau, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in een dissertatie aan het Institut für Lebensmittelhygiene van de Universiteit van het Leipzig.

Onderzocht werden in de periode 2004-2009 in een slachterij ruim 307.000 kalkoenen van biologische bedrijven en ruim 255.000 van gangbare pluimveehouders. Bij de biokalkoenen bleek wegens aandoeningen van allerlei aard 1,9 procent te moeten worden afgekeurd voor consumptie, bij de gangbare 1,43 procent. Bij de tot afkeuring leidende aandoeningen was geen sprake van principieel verschil tussen de twee soorten. Slotsom van de dissertatie is de vraag of de gebruikte rassen wel geschikt zijn voor biologische productie. Tevens is de vraag of de voor bioproductie geldende eisen optimaal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.