Pluimveehouderij

Nieuws 39 reacties

AI-uitbraak in Lochem

Lochem - Op een pluimveelegbedrijf in Lochem is Aviaire Influenza van het type H7 vastgesteld. Dat heeft het Productschap Pluimvee en Eieren bekend gemaakt.

Het ministerie van Economische Zaken heeft vanaf dinsdag 16.00 uur een beperkingsgebied ingesteld met een straal van ruim één kilometer. In het gebied liggen naast het besmette bedrijf drie andere pluimveebedrijven. Het gaat om een legbedrijf van de zelfde eigenaar, een opfokbedrijf met 53.400 vleeskuikenouderdieren en een scharrelbedrijf met 10.000 hennen. In het beschermingsgebied is vervoer van pluimvee en eieren, pluimveemest en gebruikt van strooisel verboden. Bedrijfsmatig gehouden pluimvee moet worden afgeschermd.

Het besmette bedrijf heeft drie stallen en in totaal 83.000 leghennen. Twee van de drie stallen hebben een systeem met vrije uitloop. Het is nog niet duidelijk of het aangetroffen virus hoog- of laagpathogeen is. Dat wordt mogelijk woensdag bekend. Volgens sectorcoördinator Henk Hulsbergen van het PPE is het echter zeer waarschijnlijk dat het om laagpathogene AI gaat, gezien het ziekteverloop van de dieren.

AI-uitbraak in Lochem

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  hiep, hiep hoera voor de dierenvrienden, dit willen ze toch?

 • stefandonkers

  Lang leven de vrije uitloop kippen!! Terug in de tijd!! En de vermeerderaars kunnen weer bloeden.

 • roovershof

  Weet je wat de dierenvrienden willen? Dat het eens afgelopen moet zijn met dat gerotzooi met dieren.
  Weet je nog dat onze minister Brinkhorst een vreugdedansje maakte toe hij gecomplimenteerd wrd door de Britse minister van landbouw? Met zijn aanpak om 300.000 onschuldige en gezonde dieren af te maken, waaronder 3 geitjes van 3 zusjes. Dat is nou net wat dierenvrienden niet willen.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • @grasland@

  Meer kippen die naar buiten willen alstublieft hou op.
  Hoe meer kippen er buiten lopen hoe meer kans er is op dat dit gebeurd.
  Maar uiteindelijk zullen de boeren wel weer de schuld krijgen terwijl wakker dier en de hele dierenbescherming dit soort dingen veroozaken.
  Nou wakker dier gefeliciteerd weer 85.000 kippen dood.

 • info401

  Dan moet je ze binnen houden... heb je deze uitbraken ook niet, maar mensen lopen liever het risico een ziekte op te lopen dan dat de kippetjes binnen zitten.

  En dat is pas ziek !!!

  Dit alles weer dankzij de 'dierenvrienden' En bedankt wakker dier !!

 • noid

  De omgekeerde wereld van de intensieve veehouder: tuurlijk, omdat ze 'buiten' komen ontstaat de influenza, niet doordat in een bedrijf zitten met grote aantallen dieren geconcentreerd op één plek (is natuurlijk heel normaal 83000 kippen dicht bij elkaar) en wellicht slechte weerstand. En dan komt het natuurlijk door de dierenvrienden, nee, niet door de sector ben je gek die willen het liefst eigenlijk helemaal geen dieren houden, dat zijn de échte dierenvrienden... sure.

  We moeten mensen ook maar geen vrije uitloop meer geven, tenminste als je deze 'logica' volgt. Slecht voor hun welzijn enzo. Straks worden ze ook nog ziek door de buitenlucht, en dan roeptoetert iedereen: dit alles weer dankzij de ''mensenvrienden''. En bedankt wakker mens !!

 • Bloemestein

  Mooie verhalen allemaal, maar hoe zit het met een vliegverbod voor wilde vogels?
  de vogeltrek zit er weer aan te komen.

 • @grasland@

  @noid Dit is pure onzin wat jij nu uitkraampt.
  Om te beginnen zijn het 3 stallen, niet 1 stal wel goed lezen.
  Je kunt gewoon niet ontkennen dat dit het vaakst voorkomt bij uitloop kippen. 9 van de 10 keer is dit het geval.
  Wij houden de kippen binnen om de ziektes buiten te houden. Men wil toch goede en gezonde eieren en vlees. Uiteindelijk als de consument voor het schap met boodschappen staat kies men vaak voor het goedkoopste.

 • Hugobens

  Er zijn sterke aanwijzingen dat vrije uitloopbedrijven extra risico lopen op insleep van dierziekten in het algemeen en AI in het bijzonder (factor 11).
  Het belangrijkste risico van LPAI is dat dit in een koppel pluimvee kan muteren naar een Hoog Pathogeen AI virus (HPAI).
  Naast de problemen die zijn en kunnen ontstaan bij een AI infectie hebben we ook te maken gehad met ziekteproblemen als Coryza, Vlekziekte en Salmonella Gallinarum waarvan verspreiding tussen bedrijven ook werd vergroot door vrije uitloop.
  Maatschappelijk gezien, krijgen de ruimingen doorgaans veel aandacht in de media die negatief is voor de sector. Algemeen kan gesteld worden dat ruimingen op grote schaal maatschappelijk niet meer aanvaard worden. Daar tegenover staat wel het feit dat het maatschappelijk gewenst is dat de dieren buiten lopen. Gezien deze maatschappelijke wens mag verwacht worden dat het probleem de komende jaren toeneemt.
  Hoe we met deze situatie als sector om moeten gaan is feitelijk de kernvraag.
  Maatschappelijk speelt deze vraag helaas (nog) nauwelijks.

 • crisismanager

  ja noid, ik weet niet waar je naartoe wil maar inderdaad ,als mensen binnen zouden blijven zouden er minder mensen ziek worden.en ja ziektes worden ook verspreid door de buitenlucht en ja als mensen zoveel mogelijk contact met anderen zouden vermijden zouden we minder ziek worden en dat is bij onze kippen ook zo. het grote verschil is dat wij dan naar de dokter gaan voor een antibiotica kuurtje en dat onze kippen gewoon sterven.nogmaals word het niet eens tijd dat buitenloopbedrijven geld in een potje gaan stoppen om de reguliere bedrijven mee te gaan vergoeden voor alle ellende die ze gratis en voor niets krijgen.

 • gerjan slingenbergh

  Als we eieren gaan produceren voor lokale markten (Nederland)dan kunnen we toe met 25% van de kippen die nu in Nederland worden gehouden. Daarmee neemt de ziekte druk af en kunnen alle kippen buiten lopen. Omdat binnen gehouden eenden en kalkoenen ook heel vatbaar zijn zou voor deze dieren hetzelfde moeten gelden. Dat lijkt mij maatschappelijk heel aanvaardbaar.

 • bankivahoen

  Je vergeet het financiele aspect gerjan@,als we stoppen met alle export dan gaat er weer een sector niets toevoegen aan ons BNP. Door het verbod op het houden van nertsen verliezen we al 470 miljoen euro. De pluimveesector staat voor een nog veel groter bedrag. We gaan dus meer armoede krijgen , wat niet bevordelijk is om die dure bio eitjes van je af te nemen, dus we pakken die goedkopere die we importeren uit andere landen.Het is maar wat men wil !

 • Jan1986

  Van welke partij ben jijdan gertjan slingenbergh ? Zolang er vogels in de lucht zitten blijft de kans op ziekte groot bij de vrije uitloop.

 • gerjan slingenbergh

  De primaire landbouw draagt maar voor een klein deel bij aan het BNP. Omdat ik vind dat boeren in Nederland worden uitgebuit door banken en multinationals en de chemische boeren de natuur verkrachten lijkt het mij dat we beter af zijn met kringloop landbouw.

 • info401

  Het is ook vragen om moeilijkheden met die vrije uitloop kippen ed. Als zo'n virus zich muteert en gevaarlijk word voor de mens zijn de gevolgen niet te overzien. Maar daar wordt niet over gesproken bij de 'dierenvriendjes'.

  Maar zoals gewoonlijk moet er eerst iets ergs gebeuren voordat er wat aan gedaan wordt.

 • Jan1986

  Chemische boeren? Een appel met een rups of een stuk fruit uit de supermarkt met schimmel wil toch niemand hebben!

 • @grasland@

  Even voor de duidelijkheid een pak melk komt niet uit de fabriek, een appel komt niet een een krat en een ei komt niet uit een doosje. Boeren is veel meer dan wat de meesten mensen denken en is best hard werken. Door mensen zoals gerjan en de mensen van bijv. wakker die niet weten wat het echte boeren inhoud. Veel van deze mensen hebben het aleen maar van horen zeggen. En veel zien mensen zien de kipjes buiten lopen. Maar het harde werk gebeurd wel binnen het bedrijf en dat zien mensen niet. en owee als de kipjes niet buiten lopen dan is wakker dier weer op de teentjes getrapt. Als boer hou je van de natuur en van je dieren. Een boer als deze in lochem is voor het leven in zijn hart gestoken doordat dit is gebeurd. En niemand die zich daar om bekommert.

 • gerjan slingenbergh

  Virussen zijn er al heel lang en muteren ook al heel lang. Of het nu gaat om kippen, varkens of mensen virussen; er is altijd gevaar voor ernstige virus uitbraken. Als multinationals laboratorium kippen fokken geen weerstand tegen ziektes hebben en als je er dan ook nog heel veel op een kleine ruimte houdt zijn de risico's veel groter daar heeft info401 helemaal gelijk in.

 • Broederijbrok

  Gerjan Slingenbergh, weet jij nog van toen in de vorige eeuw toen de kippen op de legbatterij gehouden werden waren de kippenziekten bijna allemaal voorbij. En toen zaten de kippen echt bijna op elkaar ik weet nog dat ze minder dan 400 cm2 ruimte hadden in het batterijkooitje, pas in 2003 was er vogelpest na ruim 60 jaar weer terug in Nederland. Van de geschiedenis moet je leren voor de toekomst. Ik wens iedereen een prettige voortzetting met reageren.

 • leo,s vriend

  Ja en daarom sterven er dagelijks mensen aan ai in het verre oosten waar iedereen een paar kippen houdt,niet op een kluitje,niet laboratorium gefokt en geen 10000 en bij elkaar,gewoon puur natuur zoals Marianne en co graag willen.

 • bankivahoen

  Prima opmerking mts.menkhorst !

 • gerjan slingenbergh

  @ grasland Even voor de duidelijkheid, ik al bijna 40 jaar boer en deze discussie gaar ergens anders over.

 • alco1

  Gerjan. Het is natuurlijk te respecteren dat jij je eigen naam onder je reacties zet. Maar het heeft ook een nadeel.
  Zo hoorde ik eens twee biologische boeren praten over jouw manier van biologisch boeren. Daar waren ze helemaal niet zo content mee als voorbeeld van 'Biologisch boeren' Op sommige percelen was het zo'n rotzooi dat de loonwerker grote problemen had met de oogst. Een jaar later was het de loonwerker die er aardappelen op ging verbouwen, na er eerst stevig overheen geweest te zijn met de gifspuit. Als ik dan lees dat je chemische boeren aanspreekt dat ze de natuur verkrachten, vindt ik dat wel een beetje boter op het hoofd hebben.

 • Conrad

  Grote concentraties dieren vragen om moeilijkheden. Vrije uitloop of niet, dat maakt geen fluit uit. Ga elkaar nou niet wijsmaken dat kippen in een te kleine kooi echt gezond waren. Je weet wel beter. Doordat er op dit bedrijf vrije uitloop zit wordt er veel bemonsterd. Bij scharrel of kolonie was je er nooit achter gekomen, daar wordt immers maar 1 keer per jaar bemonsterd. Stoppen met monsters nemen is mijn advies. Net zo vaak als in Duitsland, nooit dus.

 • alco1

  Nee Conrad, juist grote concentraties geeft ook grote buffer zones
  In een kleine kooi, wat jij noemt was de ei productie het allerhoogst. Dat is toch wel een goed teken.
  En wat ik dan lees van jouw over bemonsteren, daar raak ik het spoor echt bijster

 • Conrad

  #alco1 Als hoge productiviteit een teken is van goede gezondheid verschillen we sterk van mening. Grote concentraties: enkel grote buffering van problemen. Als deze uitbraak gebeurd was op een klein bedrijf in een pluimveearm gebied had NIEMAND hier kritiek gegeven. Juist de grote concentratie van pluimvee in een bepaald gebied op ook nog eens een groot bedrijf zorgt voor paniek. Paniek bij de grotere bedrijven in pluimveerijke gebieden. De bemonstering in Nederland op AI zorgt mede voor de problemen. Als je zoekt, vind je het ook (zoekt en gij zult vinden). In ons omringende landen wordt enkel bemonsterd als er echte problemen zijn, eerder niet. Dankzij de zeer intensieve veehouderij wordt er in Nederland vaak bemonsterd, onder aanvoering van de GD, PVV, NVP e.d. De heftige reacties in situaties als deze geven de zwakheid van de eigen sector aan. Hier moet je boven staan en accepteren dat het een bijproduct is van je eigen grootschalige denken. En hier laat ik het bij.

 • joostslingenbergh

  Conrad helemaal mee eens hoe meer je zoekt hoe meer je vind. Toen vorige jaar laag pahogeren was gevonden op een vb hoorde je niemand, raar toch.

 • mwhjanssen5

  Voordat het kalf verdronken is dempt men de put, als er ook maar een keer dadelijk hoogpathogene variant blijkt te zijn dan zijn wij als primaire sector de dupe niet de grootwinkelbedrijven niet wakker dier en niet de consument maar de primaire sector. En Hugo verwoord het goed het gaat niet alleen om verhoogd risico op AI bij vrije uitloop maar ook salmonella vlekziekte enz. waar men op deze manier veel meer risico loopt. Mijn Opa had vroeger heeft hij mij wel eens vertelt ook al die problemen en die waren zo blij dat er een systeem was nl. op een mooi droog systeem de kooi en ze waren in een keer van alle problemen af jonge jonge wat waren ze blij nooit meer ontwormen geen pikkerij geen antibiotica, Ik wil niet zeggen dat we daar naar terug moeten maar dieren buiten laten geeft een te groot riscico. Dus ik denk als de consument deze eieren wil laat ze dan maar meebetalen voor alle risico's die wij als producent lopen factor 11 ??? ik denk dat de vraag naar de vrije uitloop eieren een stuk minder wordt.

 • gerjan slingenbergh

  @alco Ik ben al een antal jaren aan het experimenteren met mengteelten. En een experiment mislukt weleens. Het teeltsysteem heeft zich nu bewezen en is praktijk klaar. Inmiddels zijn er meerdere biologische boeren in Nederlans die het toepassen.

 • mazzel1

  Het is ondertussen bekend dat de besmettingen komen via trekvogels. Er zijn er de laatste tijd veel over gekomen dus gek is het niet wat er nu gebeurd. De oplossing is dus om de landmacht aan de grens te zetten en alles wat overvliegt af te schieten om zo WD en PVDD hun zin te geven om nog meer kippen buiten te houden.

 • maartje gussinklo

  Moet verschrikkelijk zijn om AI op je bedrijf te hebben en te moeten toezien hoe al je dieren worden afgemaakt. Sterkte en succes voor de komende tijd.

 • kuiken007

  @conrad helemaal mee eens als in regulier net zo vaak wordt onderzocht als bij vrije uitloop zouden er ook meer positieve uitslagen uitkomen.(meten is vinden)

 • Khalid en zijn maten

  @Conrad #26,het betreffende bedrijf bevindt zich op een plek waar verder geen kippen of aanverwante in de buurt zijn.Wat zit jij te zeuren over grote concentraties? Het aantal kippen op het getroffen bedrijf is vrij normaal wil je nog een fatsoenlijke boterham eten met boter én beleg.Je vergeet dat niet alleen de ondernemer hier word getroffen,maar ook alle bedrijven/personen die producten leveren en afnemen van zo'n bedrijf.

 • alco1

  Conrad, bv.schaatsrecords kunnen er alleen gebroken worden als de schaatser top fit is. Je moet me dus niet wijs gaan maken dat een hoge ei productie, komt door slechte omstandigheden.
  Concentraties geeft ook grotere buffer zones, daar bedoel ik mee dat er ook grotere gebieden waar geen kippen zijn, waardoor de ziekte niet zo gemakkelijk het hele land kan door woekeren.

 • alco1

  Gerjan, we zien wel hoe je verbouw dit jaar zal zijn.
  Ik ben wel benieuwd hoe je loonwerker zal reageren als je hem een natuur verkrachter noemt, omdat bij jouw een experiment mislukt is.

 • Elevage

  wij wensen de familie veel sterkte en wijsheid met het doorstaan van deze moeilijke periode

 • gerjan slingenbergh

  Even voor de duidelijkheid; de loonwerker die de laatste vijf jaar het werk bij mij doet heeft geen spuitmachine.

 • alco1

  Ik bedoel die loonwerker die op land aardappels verbouwde, waar jij voorheen biologisch bezig was.

 • jehanvankroaks

  Broederij Brok,
  Ik moet je nageven, je hebt helemaal gelijk !
  Het zal helaas wel weer een questie van tijd zijn, (mensen zijn nogal hardleers)alvorens men wil leren van het verleden.

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.