Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Vliegennet helpt goed tegen campylobacter in vleeskuikens

Kopenhagen - Vliegennetten voor de ventilatie van pluimveestallen reduceren de campylobacter-besmetting van de dieren in het zomerhalfjaar met ruim 60 procent. Dat meldt de Deense onderzoeksinstelling DTU Fødevareinstituttet in een publicatie in het internationale tijdschrift Emerging Infectious Diseases.

De instelling baseert haar conclusie op een onderzoek in de jaren 2006-2009 in 10 vleeskuikenstallen waarvan de ventilatie werd afgeschermd door een vliegennet. Het besmettingsniveau (gerekend naar het aantal campylobacter-positieve tomen) daalde daardoor in het zomerhalfjaar ten opzichte van de stallen zonder net van 40 procent naar 10 procent. In het winterhalfjaar was er geen verschil in campylobacterbesmetting.

Campylobacter is één van de meest frequente veroorzakers van voedselvergiftiging. Naar schatting van de EFSA (de Europese voedselveiligheidsinstantie) worden door deze bacterie rond de 10 miljoen mensen per jaar ziek. Kuikenvlees is de grootste besmettingsbron, aldus DTU.

Eén reactie

  • kleitokkers

    Ook maar verplicht stellen in de 1 ster vlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.