Pluimveehouderij

Nieuws 7726 x bekeken 25 reacties

Rel om 'bofkip'

Den Haag - Kippenboeren mogen niet meer over 'bofkippen' spreken, als het aan de Vegetarische Slager ligt. Het bedrijf stelt dat de term zijn intellectueel eigendom is.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) liet vrijdag weten de 'bofkip' te gebruiken in een campagne tegen de zogeheten plofkip. Dierenbeschermers gebruiken de term 'plofkip' om de in hun ogen slechte levensomstandigheden van de dieren onder de aandacht te brengen. De NVP wil komende tijd onder meer stickers uitdelen met de tekst bofkip (BK).

De Vegetarische Slager heeft de NVP schriftelijk gevraagd de term 'bofkip' niet meer te gebruiken. De onderneming gebruikt de 'bofkip' sinds juni vorig jaar als aanduiding voor zijn eigen 'vegetarische kip'. Pluimveehouders zijn niet onder de indruk van de oproep.
"Volgens mij is de naam 'bofkip' niet vastgelegd. En je hoeft geen intellectueel te zijn om te weten dat kip en vegetarisch niet samengaan. Een vegetarische kip bestaat niet'', aldus NVP-voorzitter Gert-Jan Oplaat. Hij zegt dat de Vegetarische Slager onterecht gebruikmaakt van de goede naam van kippenvlees. De vakbond gaat dan ook gewoon door met haar bofkipcampagne.

Vrijdag kwam de website Vleesmagazine.nl ook al met het bericht dat de NVP niet de eerste was met het idee van de 'bofkip'. Een slager en columnist van de site gebruikte de term reeds in januari in een blog.

Laatste reacties

 • vladeuze

  Persoonlijk vind ik bofkip marketingtechnisch heel erg zwak in verband met de associatie met de ziekte 'de bof'. Alleen maar omdat het rijmt op plofkip?
  Dat is lagere school niveau. Bofkip klinkt mij niet smakelijk in de oren, komt nog bij dat boffen een wel heel erg ouderwets woord is wat de doelgroep zeker niet zal aanspreken.

 • kleitokkers

  Een schriftelijk verzoek noem je een rel ????

 • Josta

  Wat een gezeur over die plof en bof kippen.
  Ga nu gewoon naar brussel en zorg dat in de hele EU de zelfde welzijnseisen voor de kippen moeten gelden. wat heb je eraan om hier in ons kleine landje de boel op stelten. als er andere landen zijn waar ze het niet zo nou nemen met die welzijnseisen.

 • timh6

  Inderdaad wat een gezeur,en mag een vegetarische slager eigenlijk wel
  slager heten ???

 • Nines

  hoe kun je een stuk groente nou kip noemen?

 • Mozes

  Hij mag het woord 'slager' alleen gebruiken in combinatie met het woord 'chemo'. Dus als hij zich chemo-slager noemt.

 • AD AKKERMANS

  vegetarische kippen zijn fopkippen

 • jordi 1455

  Mozes Chemokip.

 • agratax2

  Bofkip van de NVP geeft mij het gevoel van kuikentjes in een hele grote ruimte en als ze uit de ruimte gegroeid zijn gaan ze 'op reis'. Bij plofkip van de Vegetarische slager krijg ik het gevoel van '2 X Bedrog'. Eerst een kip kan niet vegetarisch zijn en een slager is volgens het woordenboek iemand die dieren slacht en vlees verkoopt. Verkoopt de man groente dan is hij groenteboer. Dus een vegetarische slager is eigenlijk een groenteboer die ondefinieerbare groente producten verkoopt en liefst onder de naam 'Vlees'. Dit laatste valt onder het hoofdstuk 'Consumenten misleiding'.

 • huisverkoop

  bofkippen zijn topkippen
  een vegatarische slager is geen slager want hij gebruikt geen vlees,dus is het een vegatarische knutselaar

 • heide01

  Als varkenshouder vind ik bofkip een prima woord.
  Ooit heb ik zelf de bof gehad!! Zo goed dat ik het nooit weer heb gehad.
  We zijn in Nederland gewoon zo goed als allemaal bofkonten.
  Behalve dan degene die helaas afhankelijk is van de voedselbank.
  We kunnen kiezen uit vele soorten vlees, van o.a. bofkip, bofvarken, bofkoe
  en ga zo maar door! Willen we geen vlees eten? Zelfs dat vind ik prima, alleen is het wel tegen de menselijke geaardheid. We zijn nu eenmaal geschapen als alleseters! Dus zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Als ''alleseter'' ben ik bijzonder trots op de Nederlandse boer en tuinder, er wordt uitstekend gezordgd voor onze dieren en planten!!

 • BENHUR

  Wij hebben al meer dan 60 jaar een vegetarichse slager.
  Deze heet bij ons gewoon groenteboer!

 • J@gertje

  Gelukkig houden ze de poot stijf.
  Nu ieder uur nog een reclamespotje voor de bofkip.

 • RDK

  Geef mij maar een befkip

 • boelenham

  Briljant gevonden! 'Boffkip'ga er mee door, en het plofverhaal bloed dood!!!!!
  een vegetarische slager slacht niet, dus moet je het geen slager noemen en een vegetarische kip kan evenmin ,REGELING snapt hoe de Nederlandse taal werkt

 • w1888

  RDK, top, gewoon top!

 • W Geverink

  Idd Han, Als er kip op de verpakking staat moet er kip in de verpakking zitten en geen groente. Stop met het gebruik van het woord kip, vlees of slager voor iets wat geen kip, vlees of slager is.

 • J@gertje

  Als er paardenvlees verkocht wordt onder de noemer rundvlees ontstaat er een rel.
  Dat dit terecht is mag duidelijk zijn want de consument wordt bedrogen.
  Maar er mag ondertussen, met goedvinden van de NVWA, wel lupine worden verkocht als kippenvlees.
  En dat is geen bedrog?

 • eed

  een slager die niet slacht ... misschien is die man ziek .. of in zijn hoofd of geslachtsziek of zwendeld ie gewoon met termen omdat dan beter aaibaar is of betrouwbaarder klingt . we komen weer op zwedel uit - paardenvlees voor rund verkopen mag niet . en een voetballer die de bal niet kan raken word rijk - 1-0 verloren en toch ferrari rijden - dat zijn de echte plofkippen

 • deklein

  Gemiste kans LTO ? Pagina grootte advertensie in dagbladen van supermarkten over andere kip.Is dit in overleg met LTO verwezenlijkt?
  Waarom geen vermelding hiervan?
  Ruimte te over op tweederde pagina onbedrukt!!!!!!!

 • joannes

  J@ggertje je heb hartstikke gelijk met die vegetarische misleiding, maar...... omdat dit in de nobele kringen van Media, BNN, Regenten, Juridische Kringen, zogenaamd tolerabel is, - lees gewenst hip gedrag, een ¨ons¨ volk verhaal- , wordt hier geen alarmbellen gerinkelt of juridische aktie ondernomen. Nee, het tegenovergestelde, ze claimen de naam .....kip, voor een geperste groente brok! Klasse Justitie was de term hiervoor, en is het volgens mij nog......... die hiervoor gebruikt mag worden!

 • bucks

  Een vegetarische slager? hahahaha waar moet het heen met dit land ? Ik ben van de bank gevallen van het lachen toen ik dit las. Mijn advies is om deze zgn slager te laten optreden op tv in een satirisch programma . Dit kun je toch niet serieus nemen hahaha wat een bak. Straks komen ze nog met de kreet betrouwbare politici. hahaha

 • M.vHal

  Heeft deze man recht van spreken als hij de term 'slager' gebruikt???? Hij moet t dus toch hebben van de goede en lekkere reputatie van het Nederlandse vlees om zijn klanten te overtuigen!

 • tc

  Sojabonen kauwers , ik heb net weer fijn wat stickers ontvangen van de bofkip!!!!!!

 • carlo1991

  waarom gaan we wakkerdier niet effe lekker dwars zitte met bv steun de plofkip of wat

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.