Pluimveehouderij

Nieuws 11 reacties

Pluimveehouders besparen 200 ton CO2-equivalenten broeikasgas

Wageningen – De pluimveehouders Peter van Agt en Peter van der Heijden in Oirschot (N.Br.) besparen jaarlijks bijna 200 ton CO2-equivalenten broeikasgas door zelf voeders te verbouwen, regionaal aan te kopen en zelf te mengen.

Driekwart van het pluimveevoer wordt als enkelvoudige grondstoffen aangevoerd en op het bedrijf gemengd.

De cijfers zijn gepresenteerd tijdens de bijeenkomst van BoerenKlimaat.nl. deze week. In dit project van Wageningen UR en het Louis Bolk instituut is van zestien bedrijven de broeikasgasemissie berekend en gezocht naar bespaarmogelijkheden. Voer is voor circa 80 procent verantwoordelijk voor de broeikasgasemissies op een pluimveebedrijf. Middels aandacht voor herkomst van voedergrondstoffen en productiewijze is de emissie dus fors te beperken.

Het bedrijf de Kakelhoeve van de ondernemers Van Agt en Van der Heijden doet meer om te komen tot een energieneutraal bedrijf. De mest wordt tot 85 procent gedroogd alvorens deze wordt afgevoerd voor de verwerking tot korrels. Dit bespaart vrachtkosten en diesel. Ook wordt zuinig omgegaan met energie. In de stallen is led-verlichting en de ventilatoren zijn voorzien van frequentieregelaars.

Er is niet geïnvesteerd in zonnepanelen om zelf energie op te wekken. Met een terugverdientijd van dertien jaar voor grootverbruikers is dat niet rendabel, meldt het persbericht.

Laatste reacties

 • snip

  wat verbouwen ze dan zelf en op hoeveel HA doen ze dat ?

 • lub tuf

  dit gaat helemaal nergens over.

 • mazzel1

  Wat een klets! Mijn voerboer voert toch ook de enkelvoudige grondstoffen aan! En waarschijnlijk ook per boot dus volgens mij nog milieu vriendelijker ook. Ze kunnen dan met een volle vracht afvoeren. Kopen hun ook de mineralen ed per volle vracht in?

 • bankivahoen

  Wow, en zelfs frequentieregelaars op de ventilatoren!!! Om een natte broek van te krijgen! Die heeft iedereen al 30 jaar!! Wat een kletsverhaal!

 • ikkethuis

  Weer een aantal mensen rond die co2 uitstoot aan de gang houden met goed betaalde salarissen, wat voegen deze mensen eigenlijk toe als ze met hun auto naar het werk gaan?

 • bertes

  veel advies mensen, en onderzoeks mensen, hebben weer veeeel subsidie op geslokt. daar draait alles om. en de andere boeren worden verplicht mee te doen. goed voor de economie

 • kuiken007

  het woord co2 is een mode verschijnsel, als je het voor elkaar krijgt dat veel mensen het gaan herhalen met jouw naam erbij heb je het goed gedaan in deze tijd!!

 • Eierboer Zuid

  Ikzelf doe al jaren aan beperking van mijn co2-uitstoot. Ik houd mijn kippen namelijk in kooien! Dat geeft een betere voederconversie en bijgevolg een aanzienlijke beperking van de co2-uitstoot per geproduceerd ei. Ik produceer ook veel minder amoniak en fijn stof. Kippen houden in kooien, een weldaad voor het milieu ! Hebben de heren en dames van Wageningen en het Bolk-instituut daar al eens over gejubeld ? Of brengen ze alleen maar nieuws dat het publiek wil horen ?

 • ikkethuis

  eierboer, ik teel gewassen die co2 vastleggen, en zit al een paar jaar te wachten op het geld wat ik moet krijgen hiervoor.

 • kleitokkers

  hoeveel moet er hierna nog gebeuren on energie neutraal te worden

 • welderman

  eigenwijs is ook wijs. Deze twee heren hebben wel nagedacht,wat NU?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.