Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Pluimvee-organisaties sturen brief naar Dijksma

Barneveld/Houten - De pluimveehoudersvakbond NVP en Nepluvi en Anevei, de brancheorganisaties voor de pluimveevleessector en de eierhandel, hebben gezamenlijk een brief gestuurd aan staatssecretaris Sharon Dijksma. De organisaties dringen er bij de staatssecretaris op aan vast te houden aan de afschaffing van pluimveerechten per 31 december 2014. De organisaties willen op korte termijn met de staatssecretaris van gedachten wisselen over de pluimveerechten.

Aanleiding voor de brief zijn uitlatingen van de staatssecretaris van enkele weken geleden, waaruit zou kunnen worden opgemaakt dat de geplande afschaffing van dierrechten voor de veehouderij nog niet zo vanzelfsprekend is. "Wij willen benadrukken dat de pluimveesector zijn zaakjes op orde heeft als het om mest gaat", zegt NVP-voorzitter Gert Jan Oplaat namens de drie organisaties. "De staatssecretaris moet onderscheid maken tussen de pluimveesector en andere sectoren en niet alles op één hoop gooien. Meer dan 95 procent van de geproduceerde mest komt niet op de Nederlandse bodem terecht." De organisaties pleiten voor een mineralenplafond en verantwoorde mestafzet en mestverwerking.

De NOP, de Nederlandse organisatie voor pluimveehouders heeft de brief niet getekend. "Wij willen de zaken binnen LTO afstemmen", meldt NOP-voorzitter Eric Hubers. "We werken steeds nauwer met elkaar samen en maken gebruik maken van elkaars expertise en in die situatie spreekt het ook vanzelf dat we rekening met elkaar houden in onze uitlatingen over deze zaak." Hubers laat wel doorschemeren dat hij zich inhoudelijk in grote lijnen kan vinden in de brief van de drie organisaties.

Eén reactie

  • koen.kerkhof1

    De NOP loopt weer braaf aan het handje van de LTO, kom op pluimveevoormannen wordt eens wakker en kom voor de pluimveesector op.
    De andere sectoren moeten maar voor zichzelf zorgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.