Pluimveehouderij

Nieuws 10 reacties

'Plofkip' vanaf 2015 uit de supermarkten

Den Haag - De zogenoemde plofkip verdwijnt vanaf 2015 uit de Nederlandse supermarkten. Het aantal kippen per vierkante meter moet dan met 10 procent zijn verlaagd en de kippen krijgen extra afleidingsmateriaal (stro en graan) in hun stal.

Daarnaast zullen er 'uiterst strikte eisen' gelden voor het gebruik van antibiotica. Dat zijn alle Nederlandse supermarkten en de pluimveesector overeengekomen, maakte het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dinsdag bekend.

"Een belangrijke verandering voor de Nederlandse supermarkten is de inzet van een nieuw, trager groeiend, kippenras voor het basisassortiment kip. Hierdoor wordt de verbetering van het dierenwelzijn bij de oorsprong aangepakt, bij de kip zelf'', legt het CBL uit. Een trager groeiende kip is volgens het bureau robuuster en daardoor minder gevoelig voor ziekte.

Uiterlijk in 2020 moet al het kippenvlees dat in de Nederlandse supermarkten wordt verkocht, afkomstig zijn van het trager groeiende ras.

Wakker Dier is niet overtuigd van de maatregel van de Nederlandse supermarkten. "Plofkip in flauwekulsaus'', reageerde de organisatie. "Het wordt nu 18 in plaats van 20 kippen per vierkante meter (per kip een extra oppervlakte ter grootte van een smartphone), nooit naar buiten en een paar dagen langer leven. En dat laatste pas in 2020'', concludeert Wakker Dier.

Laatste reacties

 • sallandseboer

  Dan wordt het goedkopere vlees wel geimporteerd.

 • joannes

  Bijzonder dat men niet over de prijsconsequenties praat! Zou men veronderstellen dat er weer ¨keten efficiënties¨ zijn die eea wel compenseren voor dat de retailer zijn geëtiketteerde product inkoopt? Iedere keer weer sta ik verstelt van de kunst die de retail heeft om ¨wensen en eisen¨ te communiceren waar ze geen enkel risico bij lopen, en zeker niet wanneer ze het ook nog eens landelijk via het CBL kunnen. Één groot machtsblok wat in concert met de politiek de trommel slaat.

 • PdeGouw

  Plofkip met flauwekulsaus kost dus €1,50/kg meer. Zoals ze het nu zeggen gaat het de producent (lees: boer?) geen cent minder opleveren, maar worden de kosten 1-op-1 doorberekend aan de klant. Wel jammer dat we in Nederland exporterend zijn en ik geloof eerlijk gezegd niet dat de rest van de EU/wereld ook €1,50 meer gaat betalen voor onze kip.

  Het feit dat Wakkerdier dit nog altijd niet genoeg vindt, is overigens wel tekend voor de realiteitszin van deze organisatie....

  <>

 • alco1

  Zo het plofkip verbod is er door, nu verder, reageert Wakker Dier.
  Als je één vinger geeft, willen ze de hele hand.

 • Oosting-Sietsma

  Alco, ik zou ze geen hand willen geven. Je loopt het risico je arm te verliezen...

 • Nines

  Plofkip heeft nooit in de supermarkt gelegen, dus wat dat betreft is het probleem opgelost.

 • Khalid en zijn maten

  Wakker dier wil het liefst een Ot en Sien kip,hier in de buurt staan nog wel een paar Ot en Sien boerderijtjes te koop,die voornamelijk overgaan in handen van de wat rijkere westerling,die wel werkt en niet de hele dag tegen de Nederlandse landbouw aan loopt te schoppen...

 • henk fledderus

  kom kom lekkere kippetjes van me, alles voor het welzijn van de diertjes.
  en als de boeren nu eens zo loos zijn dat ze zich als beest gaan gedragen komen ze ook in aanmerking voor 10% meer ruimte

  als je tijd hebt voor deze onzin en kort zichtigheid, moet je niet lopen jameren dat je land in economische kriesis is.

 • alco1

  Het lijkt dat de Bofkip campagne te laat komt.
  In de krant die ik vanmorgen opensloeg is de pluimveesector gezwicht voor de maatschappelijke weerstand en als je het als onbekwaam lezer leest is het ook niet meer dan terecht
  Toch zijn er vragen waar ik mee blijf zitten.
  Wie zijn Mieke Mathijs en Piter Bijma? Hebben zij echt verstand van zaken of zijn zij 'Gekleurd'
  Wat is het werkelijke verschil in antibiotica gebruik tussen de verschillende mest systemen
  De benadering van 'Duurzaam' klopt in ieder geval niet in het verhaal.
  Eerst een hele opsomming van meer voer nodig, waardoor meer mest. En door meer buiten te zijn komt er meer ammoniak en stikstof in de natuur. En dat noemt men dan een alinea later een winst voor het milieu.

 • joannes

  @alco1, je zal nog een tijdje die bias van de journalistiek moeten tolereren! De meeste toeschouwers van het gekletter door WD en PvdD werdt natuurlijk bewust en onbewust de norm voor hen. Daarom is het ook zo belangrijk je imago te managen en een ieder die onwaarheden verkondigd of foute percepties heeft van repliek te bedienen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.