Pluimveehouderij

Nieuws 2291 x bekeken 12 reacties

Onduidelijkheden rond halal-eisen

Doetinchem - Halal certificeerders, organisaties die de slachtprocessen beoordelen op de islamitische eisen, hanteren geen eenduidige richtlijnen. Halal is niet één begrip. Dat zegt Nepluvi-voorzitter Jan Odink. Hij reageert op de commotie die er hier en daar is in islamitische kringen rond de nieuwste bedwelmingsprocedures die worden toegepast in de slachterijen.

Veel slachterijen hebben sinds kort nieuwe bedwelmingsapparatuur staan. Nogal wat slachterijen zijn overgestapt op gasverdoving. De traditionele waterbadmethode is vrijwel uitgefaseerd.

Volgens Abdelhakim Chouaati van de organisatie Halalpolitie moet de gebruikte bedwelmingsmethode omkeerbaar zijn, het dier moet bij kunnen komen uit de verdoving. "De gebruikte gasverdoving in Nederland voldoet niet aan die eis. Slachterijen die met gasverdoving werken kunnen geen halalcertificaat hebben." Chouaati verwijt in de eerste plaats de halal-certificeerders eventuele misstanden op dit punt. "We zijn bezig met onderzoek en we zullen dit bij die certificeerders aan de kaak stellen", aldus Chouaati.

Chouaati sluit overigens niet uit dat met een aangepaste procedure, waarbij een ander gasmengsel wordt gebruikt de slachterijen toch aan de halal eis kunnen voldoen. Chouaati zegt zijn gezag te ontlenen aan imams waarmee hij samenwerkt. "De islamitische regels zijn heel duidelijk", zo zegt hij.

Volgens Jan Odink verschillen de halal-eisen per geloofsgemeenschap. Ook de islamitische landen waar naar toe wordt geëxporteerd hanteren verschillende eisen. Volgens Odink is het ook niet zo dat de dieren bij de huidige gasverdoving dood zijn. "Het hart klopt nog. Dat is ook noodzakelijk voor een goed uitbloeden."

Laatste reacties

 • abtje

  Zo kunnen ze rustig halal speklapjes eten, het is puur de slachtmethode die goed gekeurd moet zijn.
  Of is dat weer te simpel?

 • Bison

  Ze moeten die immams maar gebruiken om die proeven op te doen

 • Demeter Griend

  Wees zuinig op onze export. Hij staat zomaar stil.

 • l coumans

  nou demeter griend prijstechnisch staat hij al stil

 • Demeter Griend

  Jammer maar je hoeft niet te leveren. Ik wou geen slaaf zijn van mijn eigen bestaan of van de bank. Een goeie ondernemer red het altijd, inventief zijn is het antwoord. Ook niet ieder autobedrijf red het in deze crisis. Maar tegen die tijd dat er helemaal geen autobedrijven meer zijn zullen er altijd nog producenten (lees boeren) van voedsel zijn.

 • Demeter Griend

  Jammer maar je hoeft niet te leveren. Ik wou geen slaaf zijn van mijn eigen bestaan of van de bank. Een goeie ondernemer red het altijd, inventief zijn is het antwoord. Ook niet ieder autobedrijf red het in deze crisis. Maar tegen die tijd dat er helemaal geen autobedrijven meer zijn zullen er altijd nog producenten (lees boeren) van voedsel zijn.

 • W Geverink

  Hier in Canada worden de dieren voor de halal slacht gewoon verdoofd. Het gaat er om dat het hart nog klopt en dat doet ie ook als het dier verdoofd is. Alleen voor halal bison is een uitzondering gemaakt. Bij de bison mag de iman de keelsnede toepassen zonder dat het dier eerst wordt verdoofd. Strikte voorwaarde is wel dat de iman daarvoor dan bij de bison in het hok moet...

 • W Geverink

  Ik wil er nog even aan toevoegen dat de halal slacht van bisons op advies van de iman onder verdoving wordt uitgevoerd.

 • abtje

  Ja, je bedoelt dat de iman verdoofd is.

 • Bison

  Ja,bisons laten zich niet zomaar de strot afsnijden,die maken gelijk appelmoes van die messentrekkers.ha

 • abtje

  Ahh, halal appelmoes...

 • Tomtom1912

  Stop halal stop halal weg er mee

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.