Pluimveehouderij

Nieuws

Mexico bestrijdt vogelpest met vaccinatie

Mexico - Een nieuwe uitbraak van hoogpathogene aviaire influenza in Mexico heeft tot nu toe negen bedrijven getroffen: zeven moederdierbedrijven en twee leghennenbedrijven. De Mexicaanse autoriteiten gaan de uitbraak te lijf door besmette bedrijven te ruimen en preventieve vaccinatie bij bedrijven in de regio.

Het aangetroffen virus is van het subtype H7N3. Dat subtype was vorig jaar ook actief bij een uitbraak in het westen van Mexico, grenzend aan de staat Guanajuato, waar de ziekte nu heerst. De ziekte is voor het eerst gesignaleerd op 12 februari, toen op een moederdierenbedrijf een toename van de sterfte werd geconstateerd. De uitbraak werd vijf dagen later bevestigd door laboratoriumonderzoek. Bij het traceringsonderzoek werden acht andere besmette bedrijven opgespoord met in totaal ongeveer 650.000 dieren. In een eerste melding aan de internationale diergezondheidsorganisatie OIE meldt het Mexicaanse landbouwministerie dat nog niet bekend is waar de besmetting vandaan komt. Het virus heeft zich waarschijnlijk via de lucht verspreid. De betrokken bedrijven hebben waarschijnlijk te weinig preventieve maatregelen in acht genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.