Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

Kostprijs filet € 1,50 per kilo hoger

Houten - De kostprijs van filet van de 'kip van morgen' is maximaal € 1,50 per kilo hoger dan die van gangbare kipfilet. Dat zegt voorzitter Jan Odink van de branche-organisatie van de slachterijen Nepluvi.

Odink gaat er bij deze schatting van uit dat de meerkosten van de productie vrijwel volledig moeten worden terugverdiend via de filet. Slagen de slachterijen er in de kip meer vierkant te verwaarden, dan kunnen de meerkosten ook worden verdeeld over de andere onderdelen van de kip zoals de vleugels en de bouten. In de afspraken tussen de CBL-partijen en de sector worden verder geen bedragen genoemd. De komende tijd zullen de afzonderlijke supermarktpartijen afspraken maken met hun toeleveranciers, waarbij ook gesproken zal worden over de prijzen.

NOP-voorzitter Eric Hubers stelt dat zijn organisatie er scherp op zal toezien dat de pluimveehouders eerlijk zullen worden beloond voor het meerwerk dat zij leveren voor het productieconcept.

De 'kip van morgen' is puur voor de binnenlandse markt. Het CBL heeft te kennen gegeven dat zij er van uit gaan dat de huidige afspraken gaan gelden als basisassortiment. Van de binnenlandse productie gaat ongeveer tweederde naar de export. Zoals de zaken er nu voorstaan blijft er dus duidelijk ruimte voor de gangbare kuikenproductie in Nederland. Eric Hubers verwacht echter dat de nieuwe 'kip van morgen' ook kansen kan hebben op de belangrijke Duitse markt. "Ik heb al belangrijke positieve signalen ontvangen uit Duitsland", aldus Hubers. Er zou in de visie van Hubers een situatie kunnen ontstaan waarbij de Nederlandse vleeskuikenhouderij een nieuwe standaard zet die op den duur wordt gevolgd in andere landen van de EU. "Dat zet de Nederlandse pluimveehouders op voorsprong, net als destijds met de scharreleieren."

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    je kunt wel alles geloven, er worden toch nog steeds batterijeieren ingevoerd dus van die voorsprong kan ik niks merken, wel dat we weer iets opgelegd krijgen wat de meeste niet willen

  • Joerissen

    Helemaal eens met de vorige reaktie. Nog niet zo lang geleden werd geschreven dat de kooikippenhouders het afgelopen jaar een beter financieel resultaat hebben behaald dan hun scharrelende collega's. Welke voorsprong wordt hier bedoeld?

Of registreer je om te kunnen reageren.