Pluimveehouderij

Nieuws 14 reacties

'Kip van morgen' nog niet uitgebroed

Zoetermeer - Tegen de verwachting in is er nog niets officieel naar buiten gebracht over de 'Kip van morgen', het duurzame productieconcept waaraan vertegenwoordigers van de pluimveevleesketen en de supermarkten aan werken.

Het was de bedoeling dat er eind vorige week spijkers met koppen geslagen zouden worden en dat er duidelijkheid zou worden gegeven over de productievoorwaarden van dit duurzame product.

Volgens voorzitter Bart Jan Krouwel van het PPE, die ook functioneert als voorzitter van de werkgroep die een en ander heeft voorbereid, zijn de retailers het nog niet eens over de snelheid van invoering van het nieuwe product. Aan het project nemen verschillende retailers deel. Het gaat om Albert Heijn, Jumbo, Super Unie, Lidl en koepelororganisatie CBL. De 'Kip van morgen' moet een duurzame basisstandaard voor de Nederlandse markt worden. Krouwel: "Men schrikt wat terug van eventuele gevolgen. De vraag is ook of de consument het prijsverschil wil betalen." Jan Odink van de Nepluvi bevestigt in grote lijnen dit verhaal.

Ook voorzitter Eric Hubers van de NOP wijst naar de retailers. Verder wijst hij er op dat de partijen draagvlak bij de NGO's (Dierenbescherming en Natuur en Milieu) willen vinden. Op de achtergrond speelt de 'plofkipcampagne' van Wakker Dier, waarop de supermarkten een antwoord willen bieden. Een woordvoerder van het CBL wil niet nader op de materie ingaan.

Hubers wijst er nog op dat veel pluimveehouders beducht zijn voor politieke eisen. "Als dit als basisstandaard voor de hele sector wordt opgelegd is het gedaan met de concurrentiepositie."

Laatste reacties

 • joannes

  Veel pluimveehouders zijn beducht voor de Politiek maar weet de Politiek wel waar ze mee bezig is? Zij gaat inefficiëntie introduceren met koopkracht gevolgen of.. geforseerde inflatie. Dat in een periode van ¨crisis¨ lijkt me minder gewenst! Maar ja Politiek heeft wel meer gedaan wat later terugbijt.

 • mazzel1

  Ik hoop wel dat namens ons niet Mevr. de Kort of ZLTO spreekt. Zij zitten al helemaal op de 1* stoel en hebben indertijd ons al een oor aan genaaid door in te stemmen met uitloop bij 1 ster.

 • Knorrie

  Knor, Knor,

  De Boerderij maakt wat kabaal.
  Maar het is toch heel normaal:

  Een plofkip gaat gaar in de oven;
  Het duurzame alternatief moet nu eenmaal wat langer stoven.

  Duurzaam is voor de idealist,
  en de boer ziet het als een lege vijver waarin hij vist.

  En nou hebben die vakkenvullers het gedaan zeker?
  Of maken andere ketenspelers ook aanspraak op de traineerbeker?

  Hoe vaak het verbod op snavelkappen al is uitgesteld,
  kan op een hand niet meer worden geteld.

  Gaat het hier met de plofkip zoals in de VS met het automatische geweer?
  Dat mag daar straks ook niet meer.

  De slimme consument gooit, zolang het nog kan,
  dus nog maar snel een extra plofkippetje in de pan.

  Het beestje mag alleen niet aan het geweten knagen,
  anders is de bijsmaak niet meer te verdragen.

  Als varken heb ik daar problemen mee.
  Ik lust nog wel een kippetje of twee.

  Knor, knor, knor.

 • Miriamnu

  Wat zit er nou eigenlijk in Kip? Volgens mij niks. Om nou alleen voor de smaak zoveel ellende te veroorzaken is toch niet van deze tijd?
  Ik ben een voorstander van het verminderen van de vlees/kip productie. Dieren zijn geen product, nooit geweest en dat moet zo weer zijn. De mensen zijn de weg kwijt en de vleesindustrie maar lachen om hun eigen verspreide leugens. Vlees? Nergens voor nodig.

 • Flyinghollander

  Vlees nergens voor nodig, kijk documentaire rauw eens,die vrouw ziet er niet uit.

 • Flyinghollander

  Vlees nergens voor nodig, kijk documentaire rauw eens,die vrouw ziet er niet uit.

 • agratax2

  Miriamnu. Dieren zijn geen product. Je hebt helemaal gelijk dieren zijn net als prof voetballers >handelswaar<. Mensen zijn nooit bedoelt geweest om in met miljoenen op een hoop te wonen. Hier hoor ik nooit mensen zo als jij over klagen. Dit is kennelijk allen voor boeren en walgelijke gedachte 'Wonen in een miljoenen stad zonder frisse lucht en geen uitloop rond je huis'. Nee geef mij maar uitloop kip en een aardbol met 50 % minder mensen. Zou de natuur meer kans maken op overleven. Mensen die alleen plantaardig eten bestaan van nature niet, de meeste primaten laten vlees niet vrijwillig van hun menu.

 • joannes

  @miriamnu, onderteken je commentaren de volgende keer met je, niet geheel belangenloze visie, als vegetarische boekenschrijfster. Voor jouw zijn je ideeën en commentaren ¨het product¨ waarmee je geld tracht te verdienen voor je bijdrage aan de maatschappij. Jij verdient je plek met de controversie, de tegenstelling, de verwarring, ipv een productieve bijdrage. Etisch is dit voor mij óók verachtelijk , om onschuldige burgers, uit hun traditionele eetgewoonten te halen met twijffel en verstrooiing.Persoonlijke gezondheid en geluk in de westerse samenleving hebben geen belang bij religeuze voedsel discriminatie!

 • iptho1

  Las ik nu ergens anders op deze site iets over KARTEL VORMING en dat de NMA zich hiermee bemoeide door een exorbitant hoge boete op te leggen......?
  NMA, u kunt het hier nog deels voorkomen!
  Bepaalt de klant / consument wat hij of zij wil; de producent of de retail?
  Momenteel wordt het de Retail al dan niet opgejaagd door Wakker Dier.

  Laten we eerlijk blijven met zijn allen.
  We zitten in een recessie, mensen hebben steeds minder te besteden, maar willen nog wel de producten eten die men altijd heeft gegeten.... Maar een nieuw product in de schappen tegen een weer hogere prijs, dat gaat volgens mij niet goed komen en is nu al gedoemd om te mislukken.

  Laat dit soor innitiatieven eens komen vanuit de consument, nee niet Wakker Dier of een andere milieu organisatie, maar echt de consument. Echter die wordt vaak pas achteraf gevraagd ...... wat vond u van dit product, gaat u het vaker kopen........

  Denk Na!

 • julesl

  er is geloof ik maar 1 kip die plofkip heet waarom geen honderd .Met de gekke koeen ziekte was er ook maar 1 koe die alles op moest knappen

 • anton1937

  Het plofkip verhaal van Wakker dier (lees de PVDD) is een opgeblazen kip met politiek en zakelijk voordeel voor Marianne ... De kippen in een stal dier lekker warm worden gehouden hebben het beter dan de kippen die door de modder moet walsen van de z g diervrienden. Antibiotica gebruik hoort niet in de veehouderij thuis, niet bij de diervriendelijke of de traditionele veehouderij. Maar zoland dierenartsen ook apothekers zijn is dat risico groot.

 • bankivahoen

  Durf je ook te zeggen dat antibiotica niet thuis zou horen in de humane sector anton1937@ ? Hier ligt de gevoelige scheidslijn dus, gunt de mens in geval van een ziek dier geneeskunde of afvoeren die hap? Blijkbaar een moeilijke discussie.

 • bankivahoen

  Toen werd het stil.

 • info104

  Volgens mij hebben we een verzorgingsplicht voor mens en dier ,zoals jij het benaderd bankivahoen moet alles wat ziek is maar geen geneesmiddel worden gegeven , gewoon opruimen, dat zou de bevolkingstoename beperken en hoeven er ook minder dieren te worden geslacht. Volgens de geleerden zal er meer voedsel,vlees, geproduceerd worden en zullen we niet ontkomen aan de grote stallen waar veel dieren hun productie leveren, melk vlees en eieren is niet weg te denken in deze wereld. En ik ben ervan overtuigd dat er in ned. het beste met onze dieren word omgegaan, en wil de dieren clubs oproepen zich op het buitenland te richten waar de onregelmatigheden veel groter zijn dan hier.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.