Pluimveehouderij

Nieuws 18 reacties

Miljoenen gangbare eieren verkocht als biologisch

Hannover - In verschillende Duitse deelstaten is op grote schaal gefraudeerd met de etikettering van biologische en vrijeuitloopeieren. Dat vermoedt de Duitse justitie. De Nederlandse pluimveesector is niet betrokken bij de zwendel, meldt Skal. De Duitse autoriteiten bevestigen dit.

150 leghennenhouders in Nedersaksen worden verdacht administratieve fraude te hebben gepleegd. Zij hielden meer kippen op hun bedrijf dan zij registreerden en verkochten de eieren als biologisch of vrijeuitloopeieren. De Duitse justitie is sinds september 2011 bezig met een onderzoek naar mogelijke fraude met biologische en vrijuitloopeieren. Het onderzoek is afgelopen zondag naar buiten gebracht door het magazine Der Spiegel. Volgens 'Der Spiegel' zijn miljoenen gangbare eieren verkocht als biologisch of vrijeuitloopeieren (freiland). Het Duitse magazine baseert zich op het onderzoeksrapport van justitie.

Niet alleen in Nedersaksen worden bedrijven verdacht. Het openbaar ministerie heeft vijftig zaken doorgespeeld naar andere deelstaten zoals Noordrijn-Westfalen en Meckelenburg-Voorpommeren. Volgens de landbouwminister van Nedersaksen Christian Meyer, wordt de fraude in de hand gewerkt omdat veel leghennenhouders zowel biologische of vrijuitloopeieren als wel gangbare eieren produceren. "Dat zullen we voortaan waarschijnlijk moeten gaan verbieden", reageerde hij maandag in de Duitse media.
De Nedersaksische pluimveehoudersorganisatie Niedersächsische Geflügelwirtschaft-Landesverband vindt dat in de berichtgeving in de media over de frauduleuze etikettering bewust wordt aangestuurd op 'schandalisering' van de sector. "In Nedersaksen en in heel Duitsland hebben we de beste productieomstandigheden voor leghennen die je je maar kunt bedenken", werpt voorzitter Wilhelm Hoffrogge tegen. "De misstappen van individuele leghennenhouders krijgen te veel aandacht." Over de concrete verdenkingen tegen 150 leghennenhouders wil hij op dit moment geen uitspraken doen. Boerenbond Landvolk in Nedersaksen dringt echter aan op een snelle afronding van het onderzoek door justitie.
Volgens 'Der Spiegel' zouden er ook Nederlandse en Belgische bedrijven betrokken zijn. Echter controle- en certificeringsinstantie Skal ontkent dit. De Duitse autoriteiten hebben dit bevestigd, aldus een woordvoerder. De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) stelt dat Nederland geen Duitse biologische eieren importeert, maar juist de grootste exporteur van biologische en vrijeuitloopeieren naar Duitsland is. In tegenstelling tot Duitsland telt Nederland één controlerende instantie. Nederland telt 110 biologische leghennenhouderijen en 25 opfokbedrijven. Productiebedrijven en eierhandel worden jaarlijks gecontroleerd. Ook kent Nederland een landelijk kipregistratiesysteem. Duitsland heeft dat niet.

Laatste reacties

 • Guliker

  Het is geen reclame voor meneer KAT uit duitsland...

 • agratax2

  Hoe meer certificaten hoe groter de kans op fraude en >verkeerde< etiketten op de producten. Lang leve de bureaucratie!!!

 • joannes

  Dat krijg je, met regels en allerlei specificaties! Overtredingen met nb eieren, die, en in uiterlijk, en in smaak, voor de leek geen verschil maken. Behalve in genormeerde leef omstandigheden voor de kippen is er geen verschil. (op de dioxine vervuiling in sommige biologische eieren na) Is dit niet ¨de kat op het spek binden¨ voor de wat minder gewetensvolle onder ons? Eerst de regels opstellen en vervolgens met veel tam tam de overtreders voor het gerecht slepen is natuurlijk uit het boekje van George Orwell http://nl.wikipedia.org/wiki/Animal_Farm

 • gerjan slingenbergh

  @joannes Er is wel degelijk meer verschil dan de leefomstandigheden.
  Biologische kippen krijgen biologisch voer hetgeen een groot verschil is.

 • joannes

  @gejan slingenbergh, maar kan de leek die verschillen onderscheiden in smaak en uiterlijk? En hoe dan? We leven in een maatschappij waarin de specificaties, tot en met gebruiksaanwijzingen in dikke, soms onleesbare, voor leken, epistels worden begeleid en iets simpels en natuurlijks als een ei lijkt ook aan die voorwaarde te moeten voldoen. Maar wat schetst onze verbazing, alleen met regels en controle op leefomstandigheden en voer, zoals je terecht aanvult, is een zienswijze van een select gezelschap van zelf benoemde ethiek deskundigen, te onderscheiden voor de burgers. Dit neigt naar uitlokken van fraude, omdat vele nuchter denkende consumenten en producenten moeite hebben met onderscheiden wanneer er geen specificatie is bijgeleverd. En dan wordt het Animal Farm achtig naar mijn bescheide mening!

 • gerjan slingenbergh

  Nuchter denkende consumenten ken ik maar weinig. De meeste consumeneten denken b.v. ook, dat scharrelkippen buiten kunnen lopen.

 • joannes

  @gerjan slingenbergh, je hebt ook deze keer een goede aanvulling; de meeste consumenten worden verward in de propaganda en protest propaganda die concurreren in specificaties voor leefomstandigheden en diervoeding, waardoor ze met ¨gevoel en emotie¨ gedwongen worden een keuze te maken tussen meer geld voor iets wat ze niet kunnen herkennen of begrijpen. Blijft over, dat diegene die dit process op waarde probeert te schatten waarschijnlijk tot de conclusie komt dat alleen met geld, als waarde meter, de verschillen echt te meten zijn!

 • Broederijbrok

  Aan alle Mensen,
  AAN ALLE MENSEN,
  Reageer alstublieft op het ARTIKEL en niet op elkaar.

 • alco1

  Wie zich op niche markt begeeft krijgt steeds meer te maken met zulke uitwassen. Steeds meer controles en regeltjes zullen er nodig zijn, die dan de extra's afromen.

 • gerjan slingenbergh

  @Broederijbrok Jij geeft het goede voorbeeld.

 • kleitokkers

  Welke rol spelen de broederijen hierin @broederijbrok

 • bankivahoen

  Ik denk dat de kippenboer altijd zelf verantwoordelijk is voor het aantal kippen in zijn stal en dat niet de broederij bepaald hoeveel er komen.

 • agratax2

  Het gaat hier niet over aantallen kippen of voer. Nee het gaat hier over fraude, met als resultaat 'Onzekerheid bij de consument, zijn / haar vertrouwen in onze eigen regels is weer eens geschaad door Handelaren al dan niet met medeweten van de collega kippenboeren'. Deze actie zal weer worden beantwoord met meer Bureaucratie om de controle aan te scherpen. Wie betaalt deze controle, 'Juist de pluimveehouderij'. De handelaren zullen deze kosten niet doorberekenen aan de consument maar in rekening brengen bij de producent, die zijn eieren kwijt moet. Willen we deze fraude de wereld uitwerken, zullen we als boeren onze eigen afzet dichter bij de consument brengen, dus zonder tussenhandelaren.

 • arnoudvreeman

  Als je een kleine boete kan krijgen en de pakkans klein is als je je eieren verkoopt als biologisch of vrije uitloop terwijl het kooi/gewone scharreleieren zijn, ja dan zeg ik waarom gok je het er niet op. De winst - boete = altijd nog winst. Ik snap die boertjes wel, die willen ook wel een keer een dikke auto rijden:P

 • tuinvrouwtje

  ik koop mijn eieren in de zomer bij een biologische kippenhouderij, dan zie ik met mijn eigen ogen dat de kippen het goed hebben, s'winters koop ik ze van de Lidl met het nummer 0 erop, hopelijk komen deze niet van zo'n fraude bedrijf.
  maar ja, als je dan ook een schuur erbij maakt met niet biologische kippen op hetzelfde bedrijf wie doet je dan wat, niet meer te controleren toch

 • bankivahoen

  Waarom koop je ze in de winter niet bij de biologische kippenhouderij tuinvrouwtje@ ?

 • trijnie

  Bah, altijd die zwendel, kun je nu nooit eens meer vertrouwen in iets hebben?
  Ik moet zelf maar weer eens een toompje kippen aanschaffen.... en dan maar hopen dat het voer goed is.
  Sinds ik op de boerderij meelees, krijg ik steeds meer een onbehaaglijk gevoel over ons voedsel en bio , ik weet het niet meer...

 • alco1

  Gewoon niets meer eten en drinken, dan ga je in ieder geval niet dood aan vergiftiging.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.