Pluimveehouderij

Nieuws 14 reacties

D66: plofkipakkoord beneden de maat

Den Haag – D66 pleit voor een Europees keurmerk voor dierenwelzijn. Tweede Kamerlid Gerard Schouw wil van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) weten of zij hier mogelijkheden toe ziet.

Aanleiding zijn de recent gemaakte ketenafspraken voor een verduurzaming van de pluimveevleesproductie, in de volksmond plofkipakkoord. Volgens Schouw zijn de afspraken 'niet significant en onvoldoende'. Hij hoopt dat Dijksma bereid is aanvullende maatregelen te treffen.

Laatste reacties

 • trekker123

  Er zijn inmiddels wel keurmerken genoeg. Daar wordt de consument echt niet mee geholpen. Een product dat in de winkel ligt moet gewoon voldoen aan eisen die er aan worden gesteld zodat je als consument je daar ook verder geen zorgen over hoeft te maken. Maar ja, iedere speler in de markt moet zich natuurlijk zo nodig onderscheiden door zich te presenteren als zijnde beter dan de rest en niet alleen maar voldoen aan de eisen. Als de bodem van de portemonnee in zicht komt dan zijn veel consumenten daar gauw op uitgekeken.

 • VLBD

  De pluimveevleessector staat een zelfde ontwikkeling te wachten als een aantal jaren geleden met het scharrelvarkensvlees. Toen werd de lat ook te hoog gelegd. De sector heeft toen (inclusief het Productschap) veel tijd en geld gestopt in de ontwikkeling met als resultaat dat het verkoopbare deel van het scharrelvarken dermate duur werd dat de consument het liet liggen. Het einde werd definitief ingeluid toen AH ermee stopte. O wee als de politiek weer allerlei (bovenwettelijke) regels probeert voor te schrijven die in de internationale concurrentie niet haalbaar zijn. We zijn dan wederom een ervaring rijker en een illusie armer.
  (Consultant Vee- en Vleessector)

 • sallandseboer

  Ik snap helemaal niet waar die politiek het over heeft!
  De meesten zijn van hun leven nog nooit in hun stal geweest.
  Daarbij komt nog dat ze er helemaal geen verstand van hebben!

  Frustratie bij mij tot een hoogtepunt!

 • jordi 1455

  geven we ze toch een les wat boeren inhoud en als ze ons niet geloven zet we ze vast in het voerhek zodat ze een weekje mee kunnen lopen.

 • alco1

  D66 wil ook een graantje meepikken.

 • Joerissen

  Het zou eerlijker zijn om de consument zelf te laten beslissen en conventionele kipfilet naast de zgn. duurzame kipfilet aan te bieden op hetzelfde schap. Maar daar waken onze supermarktketens wel voor dat dit niet gebeurd, omdat anders het duurdere product niet wordt verkocht.
  Productiekosten van kuikenfilet gaan dus omhoog. Er zal vanuit het buitenland goedkope kuikenfilet worden geimporteerd. Vrij handelsverkeer tussen lidstaten is natuurlijk niet in het geding. Dit zal de opbrengstprijs drukken in de supermarkt, waarbij natuurlijk weer druk wordt uitgeoefend op de producentenprijs. Dit akkoord kent dus alleen maar verliezers. Producenten worden niet betaald voor hun duurdere productiekosten. Consumenten worden geconfronteerd met een duurder stukje vlees waar de meesten niet op zitten te wachten. Het milieu wordt zwaarder belast door een minder efficiente omzetting van plantaardig in dierlijk eiwit. De supermarkten zijn de druk van de actiegroepen kwijt. Zelfde scenarion als met de kooieieren enkele jaren geleden. Pure volksverlakkerij en eenrichtingsverkeer denken.

 • hb56

  de D van D66 staat wat mij betreft voor de dood, deze partij is verantwoordelijk voor de abortus en euthanasiewetgeving in ons land, een land dat bekend staat om de zogenaamde voorbeeldfunctie voor de wereld. We zijn naast genoemde wetgeving ook het eerste land dat een partij voor de dieren heeft. Je zou je schamen om Nederlander te zijn met dit soort mensen als volksvertegenwoordiging.

 • agratax2

  Is D66 ook bereid om de afspraken van de Vrije Wereld Markt ter zijde te schuiven en de Europese grens te sluiten voor voedsel producten zonder betrouwbare certificaten. Ik kan nu wel al zeggen dat D66 deze Russische praktijken nooit zal toelaten al was alleen al omdat dit 'duistere' voedsel goedkoper is dan het goed gelabelde Europese.

 • joannes

  Precies ,Alco1, ze komen er bij D66 achter dat als je niet meepraat over ¨vinden en voelen¨ over dieren, je niet meer meedoet in de Media; Krant en TV. Alsof de economie zo goed gaat! Over dieren praten is makkelijker dan over sociaal beleid!

 • sallandseboer

  @Leeuw7,
  Helemaal mee eens!
  Als ik die 'mannen' van de 'Democraten'66 zie heb ik al gegeten.
  Zo EUrofiel als het maar kan, en zogenaamd nog democratisch.

 • probe14

  een club die nederland afbreekt tot op het bot. En dan....

 • anton1937

  D66 heeft nooit iets van de landbouw gesnapt,dat blijkt nu ook weer.D66 is vlees noch vis dat laten ze nu ook weer zien. De sector maakt goede afspraken en D66 doet alsof zij het beter weten.De overheid moet niet willen bepalen welke afspraken er gemaakt worden. De overheid moet controleren of de gemaakte afspraken nageleefd worden. Aan D66 hebben we niets, opheffen die club van sukkels.

 • lager

  Men denkt dat wij in Nederland op een eiland wonen maak je maar geen zorgen er komt meer dan voldoende 'plof'kip vlees uit Brazilie en Thailand
  de EU binnen en daar maken wij allemaal gebruik van.
  Ga eens in een supermarkt staan kijken en opletten wat een een consument van vlees meeneemt bijna ALTIJDhet goodkoopste en bij voorkeur wat in de aanbieding is.
  Dat is niet van nu maar al jaren bekend, zelfs degene die dat ze op een z.g beter leven idee letten denken allee aan de portomonnee.
  Ik heb dit al vaak genoeg gezegd dat het zo zou zijn ook tegen De mensen van het CBL die het denken te weten.
  Dit wil ik als ex pluimveebestuurder en ex pluimveehouder maar even uit frustratie zeggen.
  Die gasten van wakker (slapend) dier welke zwaar worden gesubsidieerd want gewoon werken kunnen ze niet, direct een schop onder hun gat geven omdat ze niet weten waar ze over praten.


 • Mels

  Brazilliaanse rubdvee wordt ook nog eens geent tegen mkz en vrij van hormonen is ook maar de vraag. Maar ja t is goedkoop en de antiplofkip consument koop nou eenmaal met zijn knip en niet met zijn kop.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.