Pluimveehouderij

Nieuws 2930 x bekeken 2 reacties

Belgische kipverwerker vraagt faillissement aan

Olen - De Belgische kipverwerker Verbinnen Poultry Groep (VPG) in Olen heeft faillissement aangevraagd bij de Turnhoutse rechtbank van Koophandel.

De aanleiding hiertoe is de onverwachte beslissing van de enig overgebleven overnamekandidaat om zijn bod op VPG in te trekken. Dit meldt het Vlaams Infocentrum voor land- en tuinbouw (VILT). Bij een faillissement komen 450 vaste en tijdelijke werknemers op straat te staan.

Het bod van de overnamekandidaat voorzag in het behoud van de werkgelegenheid, de overname van machines en gebouwen, en interim-financiering om de periode tot aan de overname te overbruggen. Door de intrekking van het overnamebod en door de financieel slechte situatie van VPG, oordeelde de raad van bestuur van VPG dat een faillissement onafwendbaar is.

Verbinnen Poultry Group is een voedingsbedrijf ontstaan uit de fusie tussen kippenslachterij Lintor en kipverwerkingsbedrijf Verbinnen. Dagelijks slacht en verwerkt de onderneming 150.000 kippen, voornamelijk bestemd voor Belgische grootwinkelbedrijven, speciaalzaken en groothandel. Ook doet de onderneming het vervoer van het kippenvlees (via Wafitra) en de verwerking van het slachtafval (via Verlirend). VPG is voor 80 procent in handen van investeringsmaatschappij GIMV en voor 20 procent in handen van de familie Verbinnen.

De kippenverwerker verkeerde al langer in financieel moeilijk vaarwater, naar eigen zeggen onder druk van gestegen grondstof- en productieprijzen en sterke buitenlandse concurrentie. Enkele buitenlandse leveranciers van cruciale grondstoffen schroefden bovendien recentelijk systematisch hun leveringen terug en wilden enkel nog leveren tegen contante betaling. Pogingen van het management om het tij te keren, mislukten. Al sinds september vorig jaar was VPG op zoek naar een overnemer.

Laatste reacties

  • Khalid en zijn maten

    Er zal vast wel een Nederlandse pluimveeverwerker zijn die de leveranties van vlees aan België over kan nemen...

  • ant

    wakker dier dit zijn ondernemers die het niet meer bol werken.
    de macht van supers en buitenlandse lage lonen landen met minder regels.
    scheer dus niet iedereen over een kant,en kom op voor fatsoenlijke west europese ondernemers die de regels na leven en niet tegen de macht van ??? kunnen .

Of registreer je om te kunnen reageren.