Pluimveehouderij

Nieuws 1812 x bekeken 4 reacties

Zorgen om AI-besmetting buiten risicoperiode

Sint-Annen – De zaterdag bekend geworden besmetting met een milde variant van het H5-vogelgriepvirus in het Groningse Sint-Annen maakt het lastig te pleiten voor een ophokplicht gedurende een deel van het jaar.

"De besmetting valt buiten de periode februari tot en met mei, waarvan wij menen dat het een risicovolle periode is'', zegt Anton Butijn, voorzitter van de NOP-kring kuikenbroeders. "Hoe hard kunnen wij nu nog pleiten voor ophokken van pluimvee in die periode?'' Feitelijk is niet alleen die vogeltrekperiode in het voorjaar, maar het hele jaar risicovol, aldus Butijn.
Als vertegenwoordiger van de kuikenbroeders is Butijn bezorgd over de mogelijk nadelige gevolgen voor de export van broedeieren. Met name Rusland reageerde op eerdere besmettingen met een exportverbod op pluimveeproducten, met name broedeieren, uit de provincie waarin het besmette pluimveebedrijf ligt. Hoewel Rusland eerder dit jaar mondelinge toezegde eventuele komende exportverboden te beperken tot de gemeente waarin het besmette bedrijf ligt, is dit geen keiharde afspraak. Bij de AI-besmetting in het Friese Tzum begin augustus ging het inderdaad om de gemeentegrens, maar het is volgens Butijn verre van zeker of de russen op dezelfde manier op deze LPAI-besmetting reageren. "Voor hetzelfde geld doen ze de hele provincie of heel Nederland op slot.''
Het besmette kippenbedrijf heeft 10.000 leghennen met vrije uitloop. De 63 weken oude hennen zullen worden geruimd. De verdenking van AI kwam voort uit de periodieke AI-monitoring. Verificatie van het CVI in Lelystad bevestigde de aanwezigheid van het H5-virus in het koppel. Gisteren werd definitief dat het om een laagpathogene variant ging.

Het ministerie van Economische Zaken heeft zaterdag voor een gebied met een straal van ruim 1 kilometer rondom het besmette bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel ingesteld. In het gebied liggen geen andere pluimveebedrijven.

Laatste reacties

 • Broederijbrok

  Neem geen risico's houd uw kippen onder een DAK een heel jaar lang.

 • schoenmakers1

  laat de zogenaamde dierliefhebbers opdraaien voor de kosten, zij vinden dit systeem immers zo geweldig

 • siebe66

  Helemaal mee eens.

 • jehanvankroaks

  Helemaal mee eens.

Of registreer je om te kunnen reageren.