Pluimveehouderij

Nieuws 1452 x bekeken 3 reacties

'Verkoop pluimveevlees stevent af op record'

Barneveld - De verkoop van pluimveevlees stevent dit jaar af op een record. Die voorspelling deed secretaris van het Productschap Pluimvee en Eieren Ben Dellaert tijdens de vergadering van de sectorcommissie Pluimveevlees. Dellaert presenteerde de gegevens over de huishoudelijke aankopen van vlees in het derde kwartaal van dit jaar.

In het derde kwartaal stegen de bestedingen aan kip met 5,7 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2012. In volume werd er 2,7 procent meer verkocht. Voor kalkoen waren die cijfers 14,2 procent meer bestedingen, en 24,9 procent meer volume. De cijfers voor kalkoen pakken al gauw groot uit. In totaal gaat het echter om een klein volume. Een wijziging pakt procentueel al gauw groot uit.

Voor roodvlees zijn de cijfers beduidend ongunstiger. De totale bestedingen aan roodvlees (varkens, rundvlees en gehakt) daalden met 3,3 procent. Het volume daalde met 4,2 procent. De consument besteedde 4,8 procent minder aan varkensvlees en er werden 7,8 procent minder kilo's vlees verkocht. De aankopen aan rundvlees daalde nog harder. De bestedingen slonken met 13,1 procent en er werden 12,5 procent minder kilo's rundvlees verkocht. De bestedingen aan gehakt daalden met 1,4 procent en het volume met 3,7 procent. De bestedingen aan gemengd vlees stegen met 6,7 procent. De volumes met 6,1 procent.

Dellaert wijst vooral naar de moeilijke economische omstandigheden als belangrijke oorzaak voor deze trends. De consument koopt liever goedkoper en gemakkelijk te bereiden pluimveevlees dan de duurdere roodvleessoorten.

Opmerkelijk is verder dat binnen het kippenvleesassortiment er 5,2 procent minder kilo's borstvlees werden verkocht, wat resulteert in een afname van de bestedingen met 2,4 procent. De afzet van pootvlees en overige delen steeg echter.

Laatste reacties

  • PluimveeBrabant

    Deze consumenten willen waarschijnlijk ook graag kooieieren in de supermarkt kopen. Wie biedt ze de keuze??

  • jp.bierema

    Mooi Ben, goed nieuws. Vertel ons pluimveehouders ook even waarom de slachtsector jaar rond negatieve marktberichten uitspreekt om de prijzen naar de boeren toe de kop in te drukken. Want jouw leuk bericht over geweldige verkopen stroken niet met de mineurstemming onder de slachthuizen. Want het is echt kommer en kwel daar hoor, het gaat zo slecht dat er individuen zijn die -uit nood geboren natuurlijk- kippen kopen in Jutland en die hier naar toe halen om te slachten.

  • John Claessens

    Consument moet kunnen kiezen en wat is er mis mee met code 3 eieren. Dertig redenen om eieren te kopen !

Of registreer je om te kunnen reageren.