Pluimveehouderij

Nieuws 10 reacties

PPE-bestuur voor continuering praktijkonderzoek

Zoetermeer – Tijdens de allerlaatste bestuursvergadering van het PPE, voordat het de afbouwfase ingaat per 2014, heeft het bestuur besloten voor continuering van het praktijkonderzoek.

Dit verzoek werd ter vergadering ingebracht door LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers. Besloten is om ook in 2014 heffingen mogelijk te maken. Met dien verstande dat de komende dagen een schriftelijke onderbouwing moet volgen welke onderzoeksvoorstellen worden uitgewerkt. Hubers: "De concrete invulling bepaalt het feitelijke percentage ten opzichte van 2013 en dus de heffing.''

De LTO/NOP voorzitter is blij met het behaalde resultaat, vanwege het grote belang van goed onderzoek voor de sector. "Ik ben onder de indruk van de overige bestuursleden in het Productschap dat zij mijn besef delen hoe belangrijk continuïteit van het onderzoek naar bijvoorbeeld bloedluis in de legsector en antibioticareductie in de vleeskuikensector is'', aldus Hubers.
Eerder dit jaar besloot het Productschap nog om niet te heffen voor praktijkonderzoek in 2014. Dit om aan het ministerie van Economische Zaken te laten zien hoe belangrijk de rol van het Productschap is in toegepast onderzoek en om het ministerie onder druk te zetten door het onderzoek uit handen te laten vallen. Nu het ministerie niet vatbaar blijkt voor deze druk, was het zaak om één en ander te repareren. Of zoals PPPE voorzitter Bart Jan Krouwel verwoordde: "Het feit dat het ministerie zich misdraagt is voor ons geen reden om alles overboord te gooien.''
Hubers: "Laat er geen misverstand over bestaan, als het Productschap niet in een afbouwfase was verordonneerd door de overheid, hadden we het onderzoek sowieso doorgezet en de bijbehorende heffingen zonder discussie ook opgelegd.''
Alleen de vertegenwoordiging van de NVP kon geen volmondig 'ja' zeggen op continuering van het onderzoek. "Het principe van onderzoek, daar zie ik het nut wel van in, maar ik heb geen mandaat om groen licht te geven'', aldus Jan Brok. De definitieve beslissing over de onderzoeken en de financieringsbehoefte wordt bij meerderheid genomen, zo spoedig mogelijk. Heffingen worden vervolgens algemeen bindend verklaard.

Fabian Brockotter

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  de laatste regel zegt genoeg, heffingen worden algemeen bindend verklaard, hoe eerder deze chantage ophoud hoe beter, als ze het zo belangrijk vinden laat de beslissers het dan zelf betalen, zadel mij niet op met jullie onkunde

 • jehanvankroaks

  Lijkt mij wanneer dat onderzoek echt gewenst zou zijn, dus een toevoeging zou zijn, dan was er vanuit de sectoren wel aan de bel getrokken.
  Iemand een bel gehoord ? .......... ik niet.


 • l coumans

  van kroaks het gaat meestal andersom, valt er nog wat te onderzoeken we hebben nog budget over voor dit jaar

 • FarmerNL

  Benieuwd of ze zich ook druk hebben gemaakt over de op hande zijnde wijzigingen Duitse wetgeving (en KAT) en de gevolgen voor IKB in Nederland!

 • eimania

  Over welke Duitse wetswijziging heeft u het FarmerNL.

 • FarmerNL

  Er komt binnenkort een nieuwe Duitse uitleg van de EU regelgeving, daarin worden een aantal dingen, vooral meettechnisch en wat wel en niet mee telt als leefoppervlakte, gewijzigd. Dit heet de Tieschutz nutztierhaltungs verordnung. In de KAT regelgeving staat dat de KAT zich richt naar de strengste Duitse criteria, dus ze veranderen mee. Een paar jaar geleden heeft IKB zijn eisen gelijk getrokken met KAT, onder het mom van minder controlles op het erf.

 • eimania

  En wat heeft dat voor gevolgen voor de legpluimveehouders, wat mag niet meer meegeteld worden als leef oppervlak, FarmerNL.?

 • FarmerNL

  Dat is nou een beetje het probleem, het moet bij Ovoned wel bekend zijn maar er wordt nog niks bekend gemaakt, zou mooi zijn als ze voor 1 januari duidelijkheid zouden geven.

 • FarmerNL

  Nieuwe KAT leitfaden met ingangs datum 1-1-2014 staat op de site vd KAT, is alleen de beknopte versie, uitgebreide nog niet gevonden.
  Benieuwd of we deze week ook de update van IKB krijgen.

 • schoenmakers1

  was er op 30-12 geen bericht dat er een lastenverlichting van 220 miljoen was op 1-1-2014 door het opheffen van de productschappen, hoe kan men dan nu nog wel de lasten algemeen bindend verklaren?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.