Pluimveehouderij

Nieuws 9 reacties

NVP wil masterplan voor legsector

Barneveld - De Nederlandse vakbond Pluimveehouders (NVP) roept minister Kamp van Economische Zaken op om een Masterplan voor de leghennenhouderij op te zetten. De situatie in de legsector is volgens de vakbond zo slecht door de aanhoudend lage eierprijzen dat veel bedrijven op omvallen staan.

In het Masterplan zou een opkoopregeling opgenomen moeten worden en nadere steunmaatregelen voor de sector. Ook vindt de vakbond dat de Nederlandse consument beschermd zou moeten worden tegen invoer van niet EU-waardige eieren. De NVP wijst erop dat de sector ook van overheidswege wordt geconfronteerd met allerlei kostenverhogingen, zoals verhoging van de NVWA-tarieven. Ook de opheffing van het productschap leidt volgens de vakbond tot een lastenverzwaring voor het bedrijfsleven. Ook de import van eieren van buiten de EU zit de vakbond dwars.

In een toelichting stelt voorzitter Gert Jan Oplaat dat de Nederlandse minister veel duidelijker moet kiezen vóór de landbouw en dus ook de legsector. "De legsector draagt bij aan het handelsoverschot en zou dus meer bescherming verdienen. In de praktijk zie je echter dat de regelgeving en financiële druk steeds zwaarder wordt gemaakt. Lastenverzwarende regels zoals het ingrepenverbod worden naar voren gehaald en een lastenverlichting zoals afschaffing van de dierrechten wordt naar achteren geschoven."

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Opkoopregeling zou zeer zeker welkom zijn!
  Misschien mogelijk uit te voeren daar waar bedrijven ernstig in de knel zijn gekomen door strenge overheidsregels oa. fijnstofknelgevallen en daar waar de stad en boer elkaar in de weg zitten!
  Goed voorstel van de NVP !

 • janskip

  vreemd voorzitter Oplaat zit wekelijks aan tafel met Kamp en er is nog niks geregeld met Kamp, leuke publiciteit maar waarschijnlijk weer geen effect.
  leuk voor de Buhne maar het wordt tijd voor echte actie en geen shows meer dit geld voor de NOP en NVP
  Tijd voor eigen actie vanuit de legsector misschien wil de NVV ons helpen die zijn duidelijker en harder

 • Wian

  Z(LTO) zal we tegen deze oproep zijn ,kippen geven geen melk dus zijn niet belangrijk dit hebben we gisteren wel gezien in het bericht uit Den Haag ,achter de schermen heeft LTO onze belangen weer in geruild te voordele van de melkvee sector.

 • Zents beheer

  Kansloze missie, deze overproductie wordt door ons zelf veroorzaakt en zal door de sector zelf worden opgelost. Niemand heeft gezegd dat we tegen de klippen op moesten produceren. Als we te lang wachten zal de bank het voortouw nemen, trouwens een flink stuk opfok staat nu al leeg.
  Waarom is behoud van dierrechten kosten verhogend als we willen inkrimpen. En kom nou niet met het argument van die ene Europese markt, als dat zo zou zijn hadden we nu een veel hogere eierprijs !

 • bankivahoen

  Overproduktie wordt NIET veroorzaakt door EU landen zie inlegcijfers maar door import van buiten ! Probeer eens aan importcijfers van USSR landen te komen die WEL kloppen, wedden dat je ze niet vindt ! Ook eiproducten uit Zuid- Amerika liggen ons dwars!
  Hier kan een Westeuropese kippenboer niet meer tegenop , overregulering op basis van vele aannames en leugens is hier oorzaak van!

 • Zents beheer

  Nou NVP, dat noem ik nog eens bestendig beleid. Samen met ANEVEI bij Dijksma pleiten voor afschaffing van kippenrechten, en daarna naar Kamp om te vragen om ze weer op te kopen.
  Of ging het dan toch om de grote groeiers met stallen zonder rechten ?

 • l coumans

  zentsbeheer je slaat de spijker op zn kop.

 • struisvogel

  Ik ben het eens met Zentsbeheer en kipnl. Eerst afschaffen en dan weer opkopen, wat wil de legsector nou? Alsmaar groeien, groeien, groeien zonder pluimveerechten en over een tijdje huilen over de opbrengstprijzen van de eieren? Er zijn te veel eieren. Vraag en aanbod bepalen de prijs.
  Klooster, legpluimveehouder.

 • jehanvankroaks

  Eieren die van buiten de EU komen, die nergens aan hoeven te voldoen die maken de markt kapot.
  De EU wil dat we produceren volgens de (kostprijs verhogende) EU normen.
  Maar staat import van (goedkope en niet diervriendelijk geproduceerde) eieren en eiproducten van buiten de EU schaamteloos toe !
  Dat is de hoofdoorzaak dat pluimveehouders in Nederland naar de donder gaan !
  Dus NVP, goed plan !!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.