Pluimveehouderij

Nieuws

'Meer samenwerking in pluimveevleesketen'

Wageningen - Integraal duurzame productie van kippenvlees is alleen mogelijk als bedrijven die deel uitmaken van de pluimveevleesketen, hun kennis met elkaar gaan delen. Binnen ketens moet samenwerking centraal staan.

Om het vertrouwen van de samenleving te winnen moeten de pluimveehouders en andere spelers in de keten intensief gaan communiceren met burgers en consumenten. Er is een nieuw business-model noodzakelijk, waarbij de investeringen in verschillende ketenschakels in verhouding moeten worden gebracht met het rendement en het risico van de schakels. De vleeskuikenketen zou een voorbeeld kunnen nemen aan de manier van werken van chipmachinefabrikant ASML. Dat bedrijf werkt bij innovaties nauw samen met toeleveranciers en laat ook afnemers investeren het bedrijf.

Dat schrijven Kees-Jaap Hin, Akke van der Zijpp en Wouter van der Weijden in het rapport 'Kip: het meest complexe stukje vlees'. Het is geschreven in opdracht van de Wetenschappelijke Raad voor Integraal Duurzame Landbouw en Voeding. Het rapport wordt woensdag gepresenteerd in Utrecht.

Volgens de auteurs van het rapport is kip een gezond en relatief duurzaam stukje vlees. De productieketen is verregaand opgesplitst in minstens 40 gespecialiseerde en innovatieve schakels. Binnen elk van die schakels wordt scherp geconcurreerd, waardoor de marges ondanks de innovaties flinterdun zijn. Kip wordt nu geproduceerd tegen een lage kostprijs met een laag voerverbruik en een relatief kleine carbon footprint. De consumptie in Nederland vertienvoudigde van 2,1 kilo in 1960 naar 22,4 kilo persoon in 2011.

Volgens de analyse van de auteurs staat de scherpe concurrentie de innovatie die gericht zou moeten zijn op een verlaging van het antibioticaverbruik, verbetering van dierenwelzijn en minder afhankelijkheid van soja, in de weg. Partijen houden informatie voor elkaar achter en dat werkt belemmerend. Bovendien is er te weinig regie.

Of registreer je om te kunnen reageren.