Pluimveehouderij

Nieuws 2066 x bekeken 5 reacties

Bijna 80 procent pluimveevlees ESBL-besmet

Den Haag – Ongeveer 79 procent van vers pluimveevlees in Nederlandse schappen bevat de mogelijk ziekmakende ESBL-bacterie. Bij gesneden groente- en fruitpakketten is 5,1 procent besmet.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en een advies van het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoeksprogrammering van voedsel- en warenautoriteit NVWA.
De afgelopen jaren hebben ESBL's veel in de belangstelling gestaan omdat ziekteverwekkers die deze enzymen aanmaken resistent zijn tegen een groot aantal antibiotica. Wetenschappers dachten aanvankelijk dat de ESBL-bacterie zijn oorsprong vindt in de veehouderij door overmatig gebruik van antibiotica, maar dat is niet aangetoond.
De stammen op groenten en vlees zijn duidelijk verschillend op DNA-niveau, maar het is goed mogelijk dat die verschillen veroorzaakt worden door de verschillende ondergrond waarop die bacteriën leven. De oorspronkelijke resistentie kan dan nog altijd in de landbouwsector hebben plaatsgevonden, zo oordelen de onderzoekers, hoewel dat niet zeker is.
Gezonde mensen hebben geen last van ESBL. Het betreft een enzym dat bepaalde soorten antibiotica kan afbreken. De bacteriën die ESBL's produceren zijn gewone darmbacteriën. Ze zijn onschadelijk zolang ze zich alleen in de darm bevinden van gezonde personen. Maar buiten de darm kunnen de bacteriën ze infecties veroorzaken. De risico's spelen in onder meer ziekenhuizen.
Toch wordt de vrees voor mogelijke besmettingen breed gevoeld. Het advies van de gezondheidsraad van 2011 noemt ESBL's als één van de voornaamste in de landbouw ontstane risico's voor de volksgezondheid.
Nederland is het eerste land in de EU dat rapporteert over ESBL's. Die plicht wordt mogelijk EU-breed ingevoerd.

Laatste reacties

 • groot boerdam

  Hoeveel van die kip komt uit Duitsland??!

 • Broederijbrok

  79% bevat mogelijk !!!!!ESBL
  Dan is 79% mogelijk ook vrij van ESBL !!!!!
  Of is het artikel niet juist geschreven?
  Iedereen de Beste wensen voor 2014

 • jp.bierema

  Die infectie's van die bacterieën buiten de darm valt daar ook enterococcen en staphylococcen onder die zich nestelen in de heupgewrichten?
  10 jaar terug kon ik dan tijdelijk mijn dieren een pijnstiller geven ook wel aspirine genoemd. Die is ons afgehaald want dan moesten we maar antibiotica gaan gebruiken.
  Diezelfde antibiotica moeten we nu weer laten staan. Want mannen als meneer Coutinho van het RIVM geven adviezen uit die beleidsmakers in Den Haag dan maar hondstrouw volgen.
  Hoe vaak gebeurd het wel niet dat in de eerste levensdagen van onze kuikens de trammelant begint en we onder druk niet behandelen en dit de hele ronde doorsluimerd. Eén en al ellende en Wakker Dier doet er zijn voordeel weer mee en noemt ze dan plofkippen. Bah wat een zieke rotwereld leven wij toch hier in hypocriet Nederland.
  En als klap op de vuurpijl schrijft de telegraaf dat wanneer we elke dag s'morgens een aspirientje slikken hebben we een veel geringere kans op hartfalen. Geweldig is dat, we stellen het dier in Nederland toch op hetzelfde niveau als onszelf mevrouw Thieme en soortgenoten? Nou dan zelf stoppen met medicijn gebruik en lekker uitzieken als er een griepgolfje langs komt.

 • jehanvankroaks

  Broederij Brok, Ook de beste wensen !

  Wanneer ik kijk hoe vaak de Ross moederdieren (gedurende de opfok) antibiotica krijgen toegediend is het geen wonder dat de pluimveehouderij niet van het ESBL debacle afkomt.

 • jehanvankroaks

  als je meer informatie wil hoor ik het wel.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.