Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

'Afwijkend borstvlees geen puur Ross-probleem'

Roermond - Aviagen, het fokbedrijf achter de Ross vleeskuikens, bevestigt dat er in Nederland de laatste maanden sprake is van een toename van afwijkingen in het borstfiletvlees van vleeskuikens. Het bedrijf kan zich echter niet vinden in de bewering van De Valk Wekerom, in een artikel in haar periodiek De Valkenier van de hand van pluimveespecialist Anne Rona, dat het probleem alleen zou voorkomen bij Ross dieren.

Technisch Directeur Otto van Tuijl van Aviagen noemt de mening van Rona ongefundeerd. "De mening van één specialist hoeft niet de waarheid te zijn." Van Tuijl meldt dat het bedrijf samen met industriële partners onderzoekt wat de invloed is van verschillende managementfactoren.

Het probleem van borstmyopathie, zo als de afwijkingen aan de borstfilets ook worden genoemd, is volgens Aviagen, in een schriftelijke toelichting, een wereldwijd bekend fenomeen dat ook wetenschappelijk is beschreven en over fokbedrijven heen voorkomt. Aviagen stelt dat binnen haar selectieprogramma de kwaliteit van het borstvlees al jaren een speerpunt is.

Volgens het artikel van Rona kwamen de problemen in eerste instantie veel voor bij de bijproducten uit de fokkerij van Ross. De laatste tijd komen de problemen volgens hem echter ook steeds meer voor bij reguliere vleeskuikens van Ross. Vooral bij de wegladers, de dieren die als laatste worden afgeleverd een week nadat de eerste dieren zijn uitgeladen, zouden veel problemen voorkomen. "Afkeuringen tot 8 procent komen voor", aldus de specialist.

Rona meldt verder dat er allerlei proeven lopen met voerveranderingen of toevoegingen via het drinkwater om te kijken wat de gevolgen zijn voor de Wooden-Breast-afwijking.

Laatste reacties

 • trekpaard

  Geen puur Ross probleem, maar volgens een specialist die nauwe banden met de Finse pluimveesector heeft vernamen we dat t probleem daar wel opgelost is door te schakelen van ras, welk ras eerst, en welk ras nu laat ik even in t midden. Er zijn kennelijk wel onderlinge verschillen.

 • Kuykenhouder

  Hallo trekpaard, Er zijn op dit moment alleen maar moederdieren in opfok van dat ras van de grootouderdieren die vorig jaar zijn aan gekocht door Suomen Broiler Ltd.
  Pas in de loop van volgend jaar komen die in produktie en dan kunnen ze daadwerkelijk gaan testen. Wel is het zo dat de verwachtingen hoog zijn, maar dat word ook ingegeven door de mate van het probleem in Finland.
  Het is dus niet zo dat het daar nu op gelost is (jammer genoeg). Wel klopt het dat ze naast de Ross508 overschakelen op een ander ras. Maar het klopt niet dat dit probleem daar is opgelost op dit moment, wel is er veel meer kennis aanwezig op dit gebied dan bij ons omdat het daar al langer voorkomt dan bij ons in Nederland.

 • Kuykenhouder

  Hallo Ankehaar1, dat klopt

 • trekpaard

  Beste Akehaar1/Kuykenhouder,
  Voor u is te hopen dat de verwachtingen niet te hoog blijken geweest te zijn. Als de vele kennis die daar aanwezig is uitwerkt dat er nu met andere rassen en lijnen gewerkt gaat worden, dan geeft ons dat ook weer informatie toch, maar die info zal waarschijnlijk verschillend uitgelegd gaan worden.

 • Kuykenhouder

  De reden waarom Aviagen op dit moment niet meer zaken doet met Suomen is om dat Aviagen de bedoeling had om Suomen Broiler over te nemen in plaats van Ross GP dieren te leveren aan Suomen. (tipisch geval van deksel op de neus, Dat zullen ze waarschijnlijk zelf bij Aviagen tegen spreken),Het is dus een positieve bijkomstigheid dat ze nu volop de kans krijgen miv. half 2014 om Hubbards uit te testen in Finland. Ook vanuit Nederland zullen we dit op de voet volgen.

 • jp.bierema

  Ik snap er geen fuck meer van, gister had je ankehaar1 en die komt uit Zuidvelde en vandaag heb je Kuykenhouder en die komt ook uit Zuidvelde en heeft dezelfde naam en die houd een verhaal naar ankehaar1?????

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.