Pluimveehouderij

Nieuws

Twijfel over Europese prognose eierproductie

Zoetermeer - De Europese Unie verwacht voor 2014 een licht stijgende eierproductie in Nederland tot net iets minder dan 10,5 miljard stuks. Dat blijkt uit gegevens die het Productschap Pluimvee en Eieren naar buiten heeft gebracht.

Tijdens de vergadering van de sectorcommissie eieren in Barneveld werden echter twijfels uitgesproken over de juistheid van deze prognose van de Europese Unie. LTO/NOP voorzitter Eric Hubers: Veel legpluimveehouders hebben een slecht jaar. Ze kunnen nauwelijks investeren in nieuwe koppels. Banken zijn ook niet happig om krediet te verlenen voor nieuwe koppels. Veel broederijen melden ook dat er weinig vraag is naar nieuwe koppels."

In de belangrijkste productielanden van de EU is de productie van eieren inmiddels weer op peil. Dat geldt met name ook in Duitsland, waar de productie dit jaar groeit tot 12,4 miljard stuks en ook in 2014 volgens de EU op dat niveau zal uitkomen. De Nederlandse export naar Duitsland staat onder druk. In de eerste zes maanden van 2012 importeerde Duitsland 2,164 miljard eieren uit Nederland. Dit jaar over de zelfde periode komt dat uit op 2,085 miljard stuks; een daling van 3,7 procent. Ook de totale eierimport van Duitsland daalt: 7 procent minder dan vorig jaar over de eerste zes maanden.

De ontwikkeling van de huishoudelijke markt voor eieren in Nederland is vrij goed. Over het eerste halfjaar hebben Nederlandse huishoudens 6,2 procent meer eieren gekocht dan over de zelfde periode vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.