Pluimveehouderij

Nieuws 810 x bekeken

Snel nieuw voorstel blackhead-vaccin

Deventer - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) gaat op zoek naar een andere kandidaat-stam voor een noodvaccin tegen de ziekte blackhead en zal op korte termijn een nieuw voorstel aan de kalkoenhouderij voorleggen.

Dit is na het mislukken van een proef om met een verzwakte stam van Histomas meleagrids zo'n noodvaccin te ontwikkelen.

GD had een virulente stam van de veroorzaker van blackhead vijftig keer verzwakt en vervolgens in veertig kalkoenkuikens van twee weken oud getest. Een andere groep van veertig kalkoenkuikens kreeg de niet-afgezwakte stam toegediend. Er was geen verschil tussen beide groepen in ziekteverschijnselen. De hoop was dat de dieren na toediening van de verzwakte stam niet ziek zouden worden.

In een vervolgproef zou dan worden getest of de toediening van de verzwakte stam de kuikens beschermt tegen een infectie met de veldstam.

Of registreer je om te kunnen reageren.