Pluimveehouderij

Nieuws 1010 x bekeken

Schotten proberen kippensector te redden

Edinburgh – De boerenbond NFU Scotland wil dat de supermarkten in het land meer 'eigen kip' gaan verkopen om de toekomst van de pluimveehouderij en aanverwante bedrijven veilig te stellen.

Daarnaast kijkt de regering in Edinburgh naar mogelijkheden om de kippensector verder te ondersteunen. Daarmee reageren de NFUS en de landsregering op het nieuws dat 2 Sisters Food Group haar kippenbedrijf in Coupar Angus gaat inkrimpen. In het bedrijf van het voormalige Vion UK verliezen 200 van de 658 werknemers hun baan. Volgens 2 Sisters Food Group is de vraag naar Schotse kip recent ingezakt en is daardoor overcapaciteit ontstaan.

Volgens voorzitter Nigel Miller van de NFUS is de klap hard aangekomen. ''Sommige fokkers kregen de aanzegging maar 24 uur van te voren terwijl anderen nog maar moeten afwachten wat er verder gebeurt. Deze bedrijven zitten waarschijnlijk binnen een paar maanden zonder vaste afnemer, dat is een moeilijke situatie.''

De NFUS wil zo snel mogelijk in kaart brengen wat er nu werkelijk aan de hand is in de nationale kippenindustrie. Vooruitlopend daarop heeft Miller de supermarkten aangeschreven om in ieder geval kip uit eigen land te verkopen. Ook wil de bond weten 'wat we moeten doen om aan de specifieke wensen van de winkeliers te voldoen'. Minister voor plattelandszaken Richard Lochhead zegt op zijn beurt: "Ik ben me er volledig van bewust dat deze inkrimping bredere gevolgen heeft voor de sector en ik zal er alles aan doen om die gevolgen zo beperkt mogelijk te houden."

Of registreer je om te kunnen reageren.