Pluimveehouderij

Nieuws 16 reacties

Rechter veroordeelt minister in zaak Wakker Dier

Den Haag - Minister Kamp heeft niet adequaat gereageerd op een verzoek van Wakker Dier om de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren beter te handhaven bij een drietal kuikenbroederijen. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) uitgesproken in een zaak die was aangespannen door Wakker Dier.

De actiegroep had het ministerie eind maart verzocht er op toe te zien dat kuikens meteen na het uitkomen uit het ei worden voorzien van voldoende voer en drinkwater. De rechter veroordeelde de minister tot een dwangsom van 1.260 euro en vergoeding van de proces- en griffiekosten van Wakker Dier. Met deze uitspraak wint Wakker Dier een eerste slag in een campagne die tot doel heeft de omstandigheden voor pas uitgekomen kuikens te verbeteren. Wakker Dier wil dat de dieren meteen na de geboorte de beschikking krijgen over water en voer. Volgens de actiegroep gaan er naar schatting zo'n 5 miljoen van de 500 miljoen eendagskuikens dood omdat ze te laat worden voorzien van voldoende voer en drinkwater. Wakker Dier meldt dat het de procedures voortzet en dat het nu alsnog bezwaar gaat maken en bij een onbevredigend antwoord van de minister in beroep gaat.

Nadat Wakker Dier de minister eind maart had verzocht om handhavend op te treden reageerde de minister niet. Eind mei stelde Wakker Dier de minister per brief in gebreke. Begin juli meldde de minister dat hij liet onderzoeken of de broederijen de wet overtraden. Wakker Dier maakte daarop weer bezwaar en via de rechtbank Amsterdam belandde het beroep bij het CBB.

De rechter van het CBB vindt dat de minister uiterlijk 21 mei een duidelijk besluit had moeten nemen op het verzoek van Wakker Dier. Pas op 13 september maakte de minister aan Wakker Dier duidelijk dat volgens hem er geen sprake was van overtredingen bij de broederijen en dat hij geen verdere actie zou ondernemen. Wakker dier kon hiertegen geen bezwaar maken, wat volgens de rechter ook weer in strijd is met de wet.

Kuikens krijgen in de praktijk na het uitkomen uit het ei pas voedsel en drinkwater nadat ze zijn aangekomen in de stal (maximaal 72 uur na de geboorte) waar ze verder worden opgefokt. In de praktijk wordt ervan uit gegaan dat de dieren een reserve voedselvoorraad hebben bij de geboorte, de zogenoemde dooierzak. Volgens Wakker Dier is dit een misvatting. De dieren kunnen inderdaad teren op het vet van de dooierzak, maar dit is niet optimaal. De kuikens lopen volgens Wakker Dier meteen een achterstand op in ontwikkeling.

Laatste reacties

 • John*

  zijn Vencomatic en Hatchtech de grote sponsors van wakker dier? en lees ik nu goed dat wakker dier dat de kippen nog eens 2 dagen eerder geslacht worden omdat ze direct beschikken over extra voer en water?!

 • alco1

  Wakker Dier 'Vindt'.

 • jordi 1455

  Dat wakker dier dit onzin proces wint zou ik haast denken dat wakker dier de rechters gewoon omkopen.

 • gjcamps

  John, daar dacht ik ook meteen aan. En de rest van de wereld doet het al jaren fout, daarom moet in Nederland dit vanuit een ministerie veranderd worden.

 • ed12345

  Je ben er maar klaar mee met zo'n organisatie als wakker dier in de samenleving Wat de rechter waarschijnlijk over het hoofd gezien heeft dat bij wakker dier nu de remmen los kunnen

 • XB

  Zelfde rechters als in de zaak Rowdy Plantema?

 • eimania

  @ Jordi 1455.Wakker dier koopt geen rechter om,de rechter is Wakker dier.Dat is een proces dat al jaren aan de gang is,op alle cruciale posten zitten zo onderhand dieren en mileu activisten.

 • jordi 1455

  Eimania dan zou ik onderzoek doen naar die rechters.

 • ed12345

  Emania op de cruciale posten zoals je zegt zitten steeds minder mensen die zelf of hun ouders met hun laarzen in de klei gestaan hebben

 • deamar

  Als zelfs de rechters hun uitspraken niet meer baseren op feiten en wetenschap maar op de emotie van leken, dan is dit het begin van het einde van onze welvaartmaatschappij en worden we afhankelijk van het buitenland met alle risico's van dien.

 • Jeroen Rohaan

  Of we blij moeten zijn met deze uitspraak weet ik niet, waar ik wel blij mee ben is het feit dat het CBB de overheid op de vingers tikt op het uitstelgedrag.

 • jordi 1455

  De overheid had niets belooft, vreemd dat kamp er voor moet opdraaien terwijl het dijksma was gevraagd om naar te kijken. Overigens was kamp toen heel heel erg druk met het schaliegas dossier en dan kan hij dat soort onzin er niet bij gebruiken, hierbij kun je de aanklacht Wakker dier al ongegrond verklaren.

 • agratax2

  Mij is altijd vertelt dat kuikens doorgaans nog voor ca. 24 uur voeding 'aan boord' hebben in de vorm van nog niet compleet opgebruikte voedsel uit het ei.
  Ed je weet toch net zo goed als ik dat PETA net zo'n ramp is als Wakker Dier of nog erger. Wat ik gelezen heb over PETA in Amerika doet je de haren te berge rijzen. Ik heb gelezen dat veeboeren elkaar controleren op verzorging van de dieren om de dieren activisten maar buiten de deur te houden.

 • Noordam2

  als iemand mij een rechter aan kan wijzen die niet links radicaal is scheer ik al mijn haar af

 • ed12345

  Agratax nee ik weet van geen PETA een hiaat in de opvoeding waarschijnlijk Maar hier ja er zijn ook van die mensen die een paard of vleeskoe zien buitenlopen in de winter en direct de dierebescherming er bij halen wat soms wel eens tot zeer vervelende situatie's leid soms komen er ook verwaarlozings gevallen boven drijven .Maar in het algemeen is het in geen vergelijking van wat ik in de boerderij lees
  Het grote verschil is denk ik dat de canadees in z'n hart en rouw douwer is
  door een watervliegtuigje afgezet worden bij een jachtkamp 14 dagen geen electricteit geen telefoon ook niet mobiel met de belofte van de piloot over 14 dagen om dezelde tijd en plaats pik ik jullie weer op dus kortom als er iets gebeurt met je pech gehad zit het uit tot de piloot terug komt ,ergens een keetje (camp) hebben aan een meer ver weg in de bossen hij neemt z'n eigen quad mee want het is de enige manier om er te komen en daar het weekend of vakantie doorbrengen en vissen en jagen is het summum voor veel canadezen .Ik denk dat daar de kern zit dat er minder van dat flauwe gezeur is dan in NL

 • wbakker

  Wat een flauwekul. Waarom zetten we die gasten van Wakker Dier altijd in de krant en geven we ze publiciteit? Gewoon negeren, boicoteren. Aan dit gepeuter gedoe moet een einde komen.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.