Pluimveehouderij

Nieuws

Plukon stopt met Roemeense scharrelkip

Wezep - Plukon heeft per direct de samenwerking met haar Roemeense kipleverancier beëindigd. Plukon zegt dat afspraken over noodzakelijke kwaliteitsverbeteringen onvoldoende zijn nageleefd.

Op het gebied van productpresentatie, microbiële kwaliteit, houdbaarheid, salmonellastatus en leverbetrouwbaarheid is volgens Plukon onvoldoende resultaat bereikt. Het verschil tussen de productiestandaard van de vleeskuikenketen van het Roemeense bedrijf en de standaard van Plukon, alsmede de grote fysieke afstand tot de Nederlandse markt bleken niet overbrugbaar.

Plukon werkte sinds begin van dit jaar samen met Roemeense producent door de overname van Interchicken. Interchicken was daarvoor al een paar jaar bezig met de productie van scharrelkip in Roemenië. Dit jaar werden er wekelijks 20.000 vleeskuikens in Roemenië geslacht om in Nederland als scharrelkip verkocht te worden. Plukon zegt haar eigen Nederlandse scharrelketen versneld te gaan opschalen om aan de groeiende vraag van klanten te blijven voldoen.

Momenteel heeft de markt voor scharrelkip in Nederland een consumentenwaarde van 40 miljoen euro, dat is 8 procent van de totale markt voor kip. Biologische kip heeft een marktaandeel van 2 procent. Plukon is veruit de grootste speler in Nederland als het gaat om scharrelkip, het bedrijf levert 90 procent van alle scharrelkippen aan de Nederlandse retail.

Voor de komende jaren verwacht Plukon fors meer scharrelkip te verkopen. "Een verdubbeling van het marktaandeel binnen enkele jaren is mogelijk", aldus een woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.