Pluimveehouderij

Nieuws 23 reacties

Nieuwe campagne tegen Kip van Morgen

Amsterdam - Wakker Dier roept het Nederlandse publiek op om een passende naam te bedenken voor de nieuwe duurzamere kip, de Kip van Morgen die Albert Heijn in het schap wil leggen. De actiegroep heeft in NRC en NRC Next advertenties geplaatst met de oproep om een passende naam te bedenken voor 'de nieuwe plofkip', zoals Wakker Dier het product betitelt.

Wakker Dier vindt de verbeteringen van het welzijn van de Kip van Morgen niet ver genoeg gaan. Hoewel er bij de Kip van Morgen zal worden gewerkt met meer ruimte per dier, afleidingsmateriaal in de stallen en een trager groeiend ras, krijgen dieren niet de beschikking over een overdekte uitloop. Dat laatste is de voornaamste reden waarom de Kip van Morgen niet voldoet aan de eisen van de Dierenbescherming voor één Beter Leven Ster.

Wakker Dier heeft als doelstelling dat Nederland omschakelt naar vlees met minimaal één Beter Leven Ster. Eerder noemde de actiegroep de Kip van Morgen al 'plofkip met een flauwekulsausje'.

Supermarktketen Albert Heijn wil niet reageren. De woordvoerder van het concern verwijst naar branche-organisatie CBL voor een reactie. "De Kip van Morgen is een project van de hele Nederlandse retail. Wij zien de actie van Wakker Dier ook als een actie gericht op de hele retail." Het CBL was nog niet in staat te reageren.

Voorzitter Eric Hubers van LTO/NOP is niet verrast. "We weten al lang dat Wakker Dier het er niet mee eens is. Ik vind het wel jammer dat AH nu niet zelf reageert. Tot nu toe is Albert Heijn in dit hele verhaal de beste partner die ook op korte termijn stappen wil zetten. Ik hoop dat ze dat blijven doen."

Directeur Peter Poortinga van Plukon is niet echt onder de indruk van de actie. "Ik weet wel een naam: Mercedes zonder Ster. We weten hoe Wakker dier in het verhaal staat. Ze zouden daar eens moeten kijken wat er allemaal al veranderd is. Er is geen land ter wereld waar de retail dezelfde stap zet als in Nederland. Het is bij wakker Dier nooit genoeg."

Laatste reacties

 • groot boerdam

  Dat is een goeie reactie van Peter Poortinga!!

 • alco1

  Ik weet wel een nieuwe naam voor Wakker Dier.
  'Kip zonder kop Club'. Het 'KzkC'.

 • hans68

  Natuurlijk is de kip van morgen niet genoeg,wat de pluimveesector ook zal doen,nooit zal wakker dier er mee eens zijn,als ze dat nl wel doen,heffen ze zich zelf op! let maar op,stel dat het mogelijk is dat alle vleeskuikens een buitenuitloop(wintergarde) zouden hebben en dat gerealiseerd word door de sector,wakker dier zal dan weer inzetten dat ze opeens grasland moeten lopen!!.wel is het goed dat de jumbo's en AH's nu merken dat met wakker dier geen afspraken zijn te maken,wat je ook doet om aan hun wensen te voldoen!!

 • FarmerNL

  Jammer dat Wakker Dier geen reacties toestaat op hun eigen internet pagina, overal lekker tegen aan schoppen maar kritiek incasseren in blijkbaar toch moeilijk.
  Er is maar een gelijk en dat is hun gelijk.

 • 18091968

  Laat wakker dier in Rusland maar eens aktie voeren net als greenpeace.
  Kunnen de vleeskuikenhouders in Nederland ook een keer lachen als Poetin ze achter slot en grendel zet, want daar horen ze thuis met hun grote mond.

 • mr X

  Pluimveehouders moeten produceren wat de markt vraagt en niet hun zin doordrijven. Misschien kunnen ze leren van de legpluimveehouders. Die moesten hun legbatterij opgeven. Hetzelfde gaat met de vleeskuikens gebeuren.

 • bankivahoen

  Wat vraagt de markt dan op dit moment Howe@ ?

 • yep

  en toen de legpluimveehouders masaal hadden omgebouwd naar scharrel, vond Wakker Dier het toch niet genoeg, het moest ineens met vrije uitloop zijn of biologisch.
  Mijn kinderen lezen Rupsje nooit Genoeg, misschien is dit een leuk boekje voor Wakker Dier, mijn kinderen snappen het wel, helaas zij niet.....

 • new kids

  Wakker dier is een besmettelijke ziekte. Het gaat van mens op mens. Oppassen dus.

 • mr X

  De markt vraagt kuikens die op een eerlijke wijze worden geproduceerd, zonder antibiotica en diervriendelijk. Ze vragen geen 'jumbo met het skelet van een piper'. Toch heel duidelijk.

 • new kids

  Nee hoor Howe, misschien wel 95% van het volk vraagt het goedkoopste van het goedkoopste. Voor de microfoon kraaien ze hetzelfde liedje als jij, maar voor het schap dat van mij. En deze recessie heeft grote gevolgen gehad voor de Nederlander en men bespaart zoveel als mogelijk op voedsel. Gelukkig is daar ons meest veelzijdige stukje vlees: Kip.
  En ga jij maar lekker naar de natuurwinkel, daar zijn ze flink duurder dan de supermarkt was gisteren te horen in het nieuws.

 • jordi 1455

  @Howe, wat lul je een onzin, men gaat eenmaal voor de kiloknaller, hoe het kuiken heeft geleeftdzou hun een worst wezen.

 • Mozes

  Howe, wat is een eerlijke manier van produceren?

 • eggfarmer

  Wat een slappe hap altijd van Huibers. Ik wordt hier echt niet goed van!
  Sta je mannetje en besef dat met dit tuig als wakker dier helemaal niks te overleggen valt, ze maken de wereld kapot met hun manier van denken.
  Ga toch eens uit van onze eigen kracht! Een efficiënt en gezond product voor een betaalbare prijs, en niet anders!

 • B.Jongsma

  Volledig mee eens eggfarmer.(het is hubers ).heeft Erik ook een agrar ische achtergrond?

 • eggfarmer

  Excuses het is inderdaad Hubers, ja nota bene een eigen legpluimveebedrijf met freiland hennen.

 • Broederijbrok

  Beste Mozes, een eerlijke manier is, kostprijs plus (kleine) marge.

 • H.M. Hubers

  @eggfarmer Bij de kip van morgen wordt er ook niet overlegd met Wakker Dier. We zijn helemaal voorbij gegaan aan hun wensen en zijn van onze eigen kracht uitgegaan! Er is zelfs geen sprake van een ster van de dierenbescherming. De kip van morgen is een upgrade van de huidige kip, in samenspraak met de Retail in Nederland. Zij veranderen hun inkoopvoorwaarden en hier mochten we tot nu toe over meepraten. Ons doel is om zoveel mogelijk Nederlandse kip in de Nederlandse supermarkt te krijgen met een eerlijke margeverdeling, dus vooral ook voor de pluimveehouder. We kunnen ook niet meepraten met als mogelijk gevolg dat de nieuwe kip in de supermarkt uit het buitenland komt. Dan krijg je de politiek over je heen, die vaststelt dat de duurzame kip uit het buitenland komt en dat Nederland plofkip produceert voor de export. Je kunt het slappe hap noemen en je mag het er ook niet mee eens zijn, maar er zitten veel kanten aan het verhaal en die moet je wel onder ogen willen zien.
  Eric Hubers

 • vleeskipje

  Eerlijke margeverdeling, daar ben ik altijd voor!!!

 • Albertpluimvee

  Als WD ook over de grens kijkt kunnen we deze kip ook importeren.
  Onze zorgzaam geproduceerde voedsel gaat over de grens omdat wij Nederlanders dit te duur vinden en het niet kopen. Waarom houd WD dit vlees niet tegen bij de NL grens?

 • H.M. Hubers

  @broederijbrok. Jan je hebt tussen haakjes kleine marge staan. Des te kleiner de marge voor de pluimveehouder is, des te groter moet de megastal die hij nodig heeft zijn om een boterham te verdienen.

 • stefandonkers

  Als men over enkele jaren de beelden uit China(of uit Roemenie voor mijn part) laat zien, hoe men daar de kippen slacht of laat opgroeien, dan beseft men pas dat het hier zo slecht nog niet was. Nee hier eerst alles het land uit jagen en dan klagen over het houden van dieren in ontwikkelings landen!!
  De Angora konijnen zijn hier een mooi voorbeeld!

 • Elevage

  de conclusie is die van Peter Poortinga: bij WD is het nooit genoeg en zo is het maar net!!
  Je kunt niet alle partijen te vriend houden, en die van de wd zou ik al helemaal niet te vriend willen houden.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.