Pluimveehouderij

Nieuws 4746 x bekeken 8 reacties

Nederlander ziet voorlopig af van legpluimveebedrijf in Eifel

Legpluimveehouder Pieter Smits uit Gilze en Rijen (N-B) ziet, zoals het er nu voor staat, af van zijn plannen voor de bouw van een legpluimveebedrijf voor 330.000 hennen in Birresborn, gemeente Gerolstein, in de Eifel in Duitsland.

Over de investeringsplannen van de Nederlander en zijn broer was, na aanvankelijk positieve reacties, de laatste weken zo veel deining in de gemeenschap ontstaan dat de gemeenteraad twijfelt of hij wel met de plannen moet instemmen. Hierop besloot Smits de plannen, waarmee ruim tien miljoen euro gemoeid is, in de koelkast te zetten.
Smits heeft in Nederland een opfokbedrijf en in Gilze en Rijen een bedrijf met 240.000 hennen. Hij is met zijn broer, die in Molenschot, gemeente Gilze en Rijen, een boomkwekerij heeft, al tweeënhalf jaar met dit plan in Duitsland bezig. Zij hadden sinds twee jaar een getekende overeenstemming met de gemeenteraad in Gerolstein, een partnergemeente van Gilze en Rijen. "Er was nog niets officieel aangevraagd, we hadden alleen nog maar uitgezocht of er mogelijkheden lagen. We hebben het eerst openbaar gepresenteerd alvorens we het officieel zouden gaan indienen", aldus Pieter Smits. "Dat indienen gaat er dus zoals het er nu voor staat niet van komen, omdat de gemeenteraad momenteel niet weet wat hij nu wil. De druk uit de bevolking is dermate hoog dat de raad is gaan twijfelen. Sterker nog: als een blad aan de boom is omgedraaid."

Smits wil niet investeren in een bedrijf als hij op voorhand weet dat hij de komende twintig jaar met de bevolking dagelijks problemen heeft. "Het moet wel leuk blijven."

De Nederlander, die in de buurt van het Duitse Vechta met een partner twee grote legbedrijven en een opfokbedrijf heeft, wilde in Gerolstein gaan bouwen op een braakliggend perceel dat de gemeente heeft ontwikkeld voor industrie, maar waarvan de verkoop niet was doorgegaan. "Dit perceel is al vijf jaar een blok aan het been van de gemeente. Ik had een mooi plan ontwikkeld om er scharrelhennen te gaan houden. In stallen met luchtwassers (zie de bijlage onderaan dit artikel, red). Ik heb de burgemeester deze week gemeld dat ik er voorlopig vanaf zie. En dat hij zich kan melden mocht hij in een later stadium kans zien om de bevolking op één lijn te krijgen. Of als de gemeenteraad positief beslist. Kortom: de gemeenteraad moet eerst de zaken maar weer eens onder controle krijgen. De rust moet eerst maar eens terugkeren!"
Afgelopen zaterdag was er een demonstratie tegen de plannen voor het 'megapluimveebedrijf'. Vooral politieke partij Die Grünen is fel tegen. Donderdagavond was op de Südwestrundfunk (SWR) een documentaire over de geplande 'Eierfabrik' in Birresborn.

Lees hier de weblog van Monique Vos over de Duitse protesten tegen de Nederlandse 'Eierfabriek'.

Laatste reacties

 • Zents beheer

  Niks nieuws.
  Al jaren investeren Nederlandse eierhandelaren hun winsten in dit soort projecten in Duitsland. Nederlandse legpluimveehouders betalen dus ongewild mee aan een nog lagere inkoopprijs voor hun eieren.
  Ik heb de uitzending bekeken, zeer negatief voor het imago van de eier-sektor in Duitsland.

 • alco1

  Bouw maar mooi ergens ons in eigen land. We hoeven echt de Duitse economie niet te steunen.

 • Eierboer Zuid

  @Alco1 : de Duitse economie steunen was wellicht ook niet de bedoeling van de heer Smits, wel Duitse eieren gaan produceren die dan de import van Nederlandse eieren overbodig zouden gaan maken.

 • alco1

  Daarom zeg ik ook. Bouw ergens in Nederland, dan kunnen wij exporteren, wat onze economie zo hard nodig heeft en ook zijn Nederlandse bouwondernemingen blij om de 10 miljoen te verdienen.

 • bankivahoen

  Wij raken onze eierexport kwijt , dus ik zou zeggen bouw hier maar niet !
  Onze kostprijs is tov omliggende landen te hoog!

 • De Toekomst

  Waarom zegd Smits gewoon niet dat er geen geld voor is en er voorlopig ook niet komt, met deze prijzen!

 • niest028

  bouw helemaal maar niet.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.