Pluimveehouderij

Nieuws 4 reacties

Goede export pluimveevlees en eieren EU

Brussel - De Europese export van pluimveevlees blijft zich goed ontwikkelen. Tot en met september voerde de EU ruim 1 miljoen ton pluimveevlees uit. Dat is 2,1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de export van eieren loopt goed. Tot en met september heeft de EU 8,5 procent meer eieren en eiproducten geëxporteerd dan een jaar geleden.

Een en ander blijkt uit de gegevens die de beheerscomités van de EU hebben bekendgemaakt. De grootste importeurs van EU-pluimveevlees zijn Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika. De export naar Saoedi-Arabië bedroeg tot en met september 120.383 ton. Dat is 11,2 procent van het totaal. Ten opzichte van vorig jaar importeerden de Saoedi's 11 procent meer pluimveevlees. Naar Zuid-Afrika ging 15 procent meer pluimveevlees dan een jaar eerder. Het land ontving 112.612 ton, ofwel 10,5 procent van de totale export van de EU. Het is wel de vraag of de export naar Zuid-Afrika op dit niveau stand kan blijven houden. Er is toenemende weerstand van de nationale vleespluimveehouderij in Zuid Afrika tegen de importen van pluimveevlees. Opvallend is verder dat de export van de EU naar Rusland en Oekraïne vrij sterk afneemt. Rusland importeerde tot en met september 69.400 ton; 12 procent minder dan vorig jaar. De Oekraïense import van Europees pluimveevlees is 22 procent kleiner en kwam uit op 58.525 ton.

Tot en met september heeft de EU 153.432 ton eieren en eiproducten geëxporteerd. De eierexport van de EU loopt dit jaar vrij goed en weet zich te handhaven op een niveau dat 8 tot 9 procent hoger ligt dan een jaar eerder. Vooral de export naar Rusland is flink gegroeid. Dat land heeft tot en met september 7.939 ton eieren afgenomen. Dat is 88 procent meer dan een jaar eerder. Rusland is daarmee goed voor 5 procent van de totale export. Grootste afnemer is Japan. Dat land importeerde tot en met september 45.227 ton; 29 procent van de totale export van de EU.

Laatste reacties

 • producent

  Dan zullen de pluimveehouders wel lekker verdienen.

 • Jarom

  8,5% hogere export van eieren, 6% meer consumptie van eieren in Nederland. Wie moet al die eieren maken, waar komen ze vandaan???? Heren pluimveehouders, wakker worden!!!!

 • jehanvankroaks

  broedeieren of consumptie eieren ?
  Welke eieren worden bedoeld en hoe zijn de verhoudingen ?
  wat voor vlees heeft men het over ?

 • kleitokkers

  Zo lang je de laagste prijs vraagt/geeft doe je handel ????

Of registreer je om te kunnen reageren.