Pluimveehouderij

Nieuws

'Frankrijk zadelt EU op met probleem'

Houten - Doordat de Franse pluimveeslachterijen niet hebben ingespeeld op de veranderende marktomstandigheden, wordt de EU opgezadeld met extra problemen. Dat zegt voorzitter Jan Odink van de Nederlandse brancheorganisatie voor de pluimveeslachterijen Nepluvi.

Hij reageert op het nieuws dat de Franse overheid haar noodlijdende pluimveeslachterijen mag ondersteunen met extra Europees geld. "Doordat de Franse slachterijen zich niet hebben aangepast komt er een forse hoeveelheid van 250.000 ton kippenvlees extra op de Europese markt, met alle gevolgen van dien voor de prijsvorming. Die hoeveelheden gingen vroeger met restitutie naar Saoedi-Arabië. Dat de Fransen nu weer hun sector mogen ondersteunen helpt op de korte termijn niemand. Volgens Odink zullen de Franse slachterijen zich nu wel geleidelijk aanpassen. Voorlopig zal de sector echter wel last hebben van de Franse problemen.

Odink wijt de situatie aan de Franse cultuur. "De ogen zijn daar altijd gericht op de overheid. Die moet de problemen altijd oplossen. Dat is een heel andere cultuur dan die in Nederland, waar de bedrijven weten dat ze het zelf moeten doen."

Of registreer je om te kunnen reageren.