Pluimveehouderij

Nieuws

Frankrijk mag kippensector steunen

Quimper – Frankrijk mag 15 miljoen Europees geld aanwenden om de gevolgen van het afschaffen van exportrestituties voor de kippensector op te vangen. Van het weer invoeren van die restituties kan echter geen sprake zijn.

Wel mag Frankrijk ook investeringssteun bieden voor de modernisering voor kippenbedrijven. Dat heeft landbouwcommissaris Dacian Ciolos laten weten na overleg met de Franse minister voor landbouw Stéphane Le Foll die vergezeld was door vertegenwoordigers van de kippenvlees- en pluimveesector in zijn land. De Europese Commissie maakte halverwege dit jaar een eind aan de subsidie op de uitvoer van diepvrieskip naar derde landen, nadat de regeling eerder al fasegewijs was verminderd. De restitutie kwam vooral terecht bij Franse verwerkers. Volgens gegevens van de Commissie ontving dat land tussen 2003 en 2013 767,7 miljoen van de in totaal uitgekeerde 887,8 miljoen. "Die bedrijven hebben zeven jaar de tijd gehad om zich aan de nieuwe situatie aan te passen, dat moet toch voldoende zijn", aldus Ciolos.

Een aantal Franse kippenbedrijven zoals Groupe Doux en Tilly-Sabco was grotendeels van de regeling afhankelijk en heeft na het afschaffen ervan de activiteiten dan ook geheel of grotendeels teruggedraaid. Na de toezegging dat er toch steun komt, heeft Tilly-Sabco laten weten haar eerdere besluit om er begin 2014 mee te stoppen alsnog terug gedraaid. Dat betekent dat de werkgelegenheid van zo'n 300 mensen voorlopig is veilig gesteld.

Deze week zal de handelsrechtbank in Quimper ook het betalingsuitstel voor Groupe Doux opheffen. Doux heeft tijdens de toezichtsperiode een aantal bedrijven afgestoten of gesloten waarbij in totaal duizend banen verloren zijn gegaan. De rest van het bedrijf kan, dankzij een financiële deelname van het Saoedi-Arabische Almunajem en een Franse investeerder, weer normaal aan de slag. Doux hoopt de komende jaren zeker 80 miljoen te investeren in modernisering van de productielijnen. Volgens minister Le Foll is niet uitgesloten dat het 'herrezen' Doux nu alsnog gaat fuseren met Tilly-Sabco.

Of registreer je om te kunnen reageren.