Pluimveehouderij

Nieuws

Eierverkopen in de lift

Zoetermeer - Nederlandse huishoudens hebben in de eerste negen maanden van dit jaar bijna 6 procent meer eieren gekocht dan in het vergelijkingsjaar 2011. Dat meldt het Productschap Pluimvee en Eieren.

Vooral de verkoop van vrije uitloop eieren is fors gestegen (+50 procent). Het aandeel van deze eieren nam toe van 8 procent in 2011 tot 11 procent dit jaar. Scharreleieren blijven met een aandeel van 79 procent veruit de meest populaire soort. Het aandeel van biologische eieren groeit langzaam maar gestaag: van 4 procent in 2011 tot 4,5 procent dit jaar.

Nederlandse huishoudens gaven in de eerste drie kwartalen van dit jaar 159 miljoen euro uit aan eieren. Dit is bijna 13 procent meer dan in 2011. De gemiddelde prijs van een ei steeg met 7 procent tot 16,4 cent. Deze prijsstijging komt vooral doordat consumenten vaker kiezen voor duurdere varianten zoals vrije uitloop en biologisch geproduceerde eieren. Supermarkten hebben hun marktaandeel in de huishoudelijke markt nog verder vergroot. Ruim 90 procent van de eieren wordt via dit afzetkanaal verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.