Pluimveehouderij

Nieuws 13 reacties

Dijksma: verbod snavelkappen in 2018

Den Haag – Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma houdt nadrukkelijk vast aan het verbod op snavelkappen bij kippen en kalkoenen in 2018 en andere aanpassingen voor ingrepen bij pluimvee.

"Er komt een serieuze evaluatie van de effecten, maar ik wil toch het duidelijke signaal afgeven dat het in 2018 gaat gebeuren", aldus Dijksma tijdens een debat in de Tweede Kamer. De staatssecretaris houdt vast aan het tijdpad dat in juni bekend werd. Het meest ingrijpend is het verbod op de snavelbehandeling (oftewel het kappen van snavels) dat wordt verboden per 1 september 2018. Dijksma wees erop dat de maatregelen worden genomen 'in overleg met het bedrijfsleven' en noemde het een 'evenwichtig besluit'.
Dijksma ontraadde een motie van VVD-Kamerlid Helma Lodders om de oorspronkelijke ingangsdatum in 2021 weer aan te houden. "Het besluit van juni kan en wil ik niet terugdraaien", aldus Dijksma. Ook een motie van Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Carla Dik-Faber (Christenunie) om eerst de uitkomsten van de evaluatie in 2017 af te wachten ontraadde Dijksma. De staatssecretaris ontraadde ook verdere aanscherpingen. Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) diende moties in voor een verbod op koloniehuisvesting uiterlijk in 2021 en een fokverbod voor witgevederde hanen die nu gedubd (bijknippen van kammen) worden.
Jaco Geurts diende ook een motie in om het snavelkapverbod te koppelen aan een EU-verbod. Hij wees op de export van bijvoorbeeld ouderdieren die voor drie kwart de grens overgaan en waarvan veel afnemers eisen dat snavels gekapt zijn. Dijksma erkende dat er grote economische belangen spelen, ze zegde opnieuw toe zich voor EU-regelgeving in te zetten. Maar dat is voor haar geen reden om opnieuw te kiezen voor uitstel. Aan de basis voor eerdere invoering van ingrepen ligt ook een Kamermeerderheid stelde Dijksma vast. Op dinsdag 12 november wordt gestemd over de moties.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  en ook hier weer moeten degene die niet lid zijn van de belangenbehartigers weer meedoen met iets waar ze totaal niet mee eens zijn

 • John Claessens

  Geen pijnloze ingreep meer, veroorzaakt veel dierenleed . Weer worden we opgezadeld met maatregelen ! Voorop lopen word weer beloond misschien ? Kijk maar naar de eier import van buiten EU . Daar kunnen we ook niks tegen doen ! Het word tijd dat er meer boerenverstand komt binnen de politiek !

 • mwhjanssen5

  Op een gegeven moment is de maat vol. Politiek die luisterd naar een handjevol mensen die zich druk maken over een ingreep die volgens de nieuwe methode al veel verbeterd is.
  Sharon zou zich eerst eens in moeten zetten voor een betere margeverdeling in de keten, producent krijgt continue meer bovenwettelijke europese eisen opgelegd die wij niet uit de markt kunnen halen omdat we 70 % van onze produkten exporteren. Voort wat hoort wat dus wij willen een extra vergoeding voor onze eieren zo niet met zijn allen dit voorstel boycotten!!! En inderdaad eierimport van buiten de EU schandelijk wakker dier en politiek doe daar dan ook eens wat aan als je dierenwelzijn echt zo hoog in het vaandel hebt staan.

 • groot boerdam

  Sinds dat de rooien bij in het kabinet zitten is het er voor de boeren er niet beter op geworden.

 • Jeroen Rohaan

  Beste schoenmakers 1; wat heb JIJ gedaan om dit besluit tegen te houden? Ik weet zeker dat ook de belangenbehartigers als NVP en LTO/NOP niet blij zijn met het ingrepenbesluit, maar de politiek heeft het laatste woord, en daar moeten we ons vaak helaas bij neerleggen.
  Oh ja, als jij nu ook lid wordt van een organisatie kun je daar je stem laten horen en SAMEN STAAN WE STERKER!!!!

 • schoenmakers1

  beste jeroen rohaan, als je goed gelezen had, had je ook gelezen dat het besluit is genomen in overleg met het bedrijfsleven, mensen die over mijn bedrijf beslissen maar waar ik geen lid van wil zijn omdat ze totaal geen meerwaarde voor mij hebben, ze hebben wel altijd de mond vol dat er mensen meeliften op hun succes, ik wil alleen maar aangeven dat ik hun succes niet hoef, maar zeker ook niet hun mislukkingen, wat er vele zijn, daarom ben ik ook geen lid van die soort clubs, en momenteel willen ook weer een nieuw op te zetten soort productschap aan mij verplichten, liever niet, maar ik zal weer geen keuze hebben

 • minasblunders1

  Ik sluit me van harte bij Schoenmakers aan.

 • Jeroen Rohaan

  Beste schoenmakers1(en minasblunders);

  Dat je/jullie niet de voor en nadelen van een organisatie wilt is mij duidelijk en is je eigen keus die ik respecteer, maar ik heb nog geen antwoord op mijn eerste vraag.

 • mwhjanssen5

  Jeroen Rohaan Natuurlijk zullen ze bij lto/nop en nvp niet blij zijn maar om dan maar altijd te zeggen van de politiek heeft het laatste woord is wat erg makkelijk. Als een maatregel helemaal geen draagvlak heeft in het gehele bedrijfsleven en ook nog boven de europese eisen gaan en we deze kosten van de maatregel niet uit de markt kunnen halen, dan moet we zeggen politiek tot hier en niet verder. Maar dan moeten wel alle neuzen dezelfde kant op staan en een blok vormen dan pas sta je sterk.
  Als je altijd alles moet slikken en er geen compensatie tegenover staat kunnen ze voortaan doen met ons wat ze willen.

 • minasblunders1

  Jeroen Rohaan: ik persoonlijk niets. Ik heb dan ook helemaal geen kippen. Maar in z'n algemeenheid ben ik wel degelijk met zaken bezig die de LTO helemaal loopt te verknallen/verkwanselen.

 • Jeroen Rohaan

  janssen5 hoe wil je dat blok vormen? want ik ben het helemaal met je eens dat we de neuzen eens dezelfde kant op moeten zien te krijgen (net als bij de mestverbranding). verder kan ik niet bepalen of we als sector alles slikken, maar dat de politiek (onder het mom van maatschappelijke eisen) doet met ons wat ze wil staat bij mij al veel langer vast, kijk alleen maar naar het ingrepenbesluit en N2000 verhaal. Minasblunders, schrijf eens een keer naar de LTO; ze hebben een wekelijks nieuwsblad.

 • mwhjanssen5

  Ja Jeroen dat is een heel lastig verhaal zolang wij niet in staat zijn met een organisatie met een geluid richting de politiek te spreken zijn we makkelijk tegen elkaar uit te spelen. Maar als we het voor elkaar krijgen om met de gehele perifirie dus mengvoerleveranciers broederijen enz. te zeggen politiek eisen ok maar dan willen wij compensatie of in ieder geval een meerwaarde voor onze produkten zoniet dan doen wij niet mee!!! De producent moet de kosten en risico's lopen en de retail gaat telkens met de eer en marge strijken.

 • Jeroen Rohaan

  Ook hier werkt de politiek niet mee; weet je nog: NMA!!!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.