Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

Beslaglegging belemmert bedrijfsvoering broederij niet

De beslaglegging op banktegoeden van Ter Heerdt kuikens en hennen in Babberich heeft geen consequenties voor de vrijheid van handelen van de broederij. “Dit belemmert ons niet in onze bedrijfsvoering. We kunnen gewoon onze zakenrelaties betalen”, zegt directeur Chiel ter Heerdt in antwoord op vragen van redactie Pluimveehouderij.

De beslaglegging op banktegoeden van Ter Heerdt kuikens en hennen in Babberich heeft geen consequenties voor de vrijheid van handelen van de broederij. "Dit belemmert ons niet in onze bedrijfsvoering. We kunnen gewoon onze zakenrelaties betalen", zegt directeur Chiel ter Heerdt in antwoord op vragen van redactie Pluimveehouderij. Ter Heerdt betreurt het dat het bedrijf nu weer uitgebreid in de media komt en dat het imago van het bedrijf en van de eiersector onnodig wordt beschadigd. "Zaken worden in een onjuist perspectief geplaatst en uiterst onzorgvuldig weergegeven. We worden al veroordeeld voordat er een feitelijke uitspraak van de rechter over deze zaak is geweest. "

Afgelopen maandag maakte het Functioneel Parket, onderdeel van het Openbaar Ministerie, bekend dat de Inlichtingen en Opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor circa 800.000 euro beslag gelegd heeft op bankrekeningen van vier bedrijven uit de gemeenten Zevenaar, Sint Anthonis, Ooststellingwerf en Leudal. De drie legkippenbedrijven worden verdacht van fraude met eieren. Het Openbaar Ministerie verwijt de drie leghennenbedrijven en hun directeuren dat zij in 2009, 2010 en 2011 gewone eieren als scharrelei of vrije-uitloopeieren hebben verkocht. De eierbroederij die de kippen aan de leghennenbedrijven leverde – Ter Heerdt – zou op papier minder kippen hebben geleverd dan zij in werkelijkheid deed. Dit maakte de eierfraude van de legbedrijven mogelijk. Doordat de kippen minder ruimte hadden dan wettelijk vereist, hadden de pluimveebedrijven de eieren niet als scharrel- of vrije-uitloopeieren mogen verkopen. Het vermoeden is dat de verdachten samenspanden om er financieel beter van te worden. De bedrijven haalden hiermee een oneerlijk concurrentievoordeel ten opzichte van bedrijven die zich wel aan de regels hielden. Volgens berekeningen door het Functioneel Parket hebben de bedrijven door de fraude ruim een miljoen euro verdiend.

In mei 2013, tijdens een regiezitting in de rechtbank in Arnhem, is deze zaak terugverwezen naar de rechter-commissaris voor het horen van diverse getuigen. Zodra die verhoren zijn afgerond zal de rechtbank een datum voor de inhoudelijke behandeling plannen.

Directeur Ter Heerdt noemt het hoogst ongebruikelijk dat in zaken zoals deze een conservatoir beslag wordt gelegd. "En waarom nu ineens en niet bijvoorbeeld drie maanden eerder? Uiteraard zal onze advocaat dit alles meenemen in de voorbereiding naar de finale zitting. "

Dat de inhoudelijke behandeling van de zaak zo lang op zich laat wachten noemt de directeur betreurenswaardig. "De zaak wordt mogelijk pas komend voorjaar afgerond. Let wel, dan zijn we twee jaar verder. "

Foto

 • Beslaglegging belemmert bedrijfsvoering broederij niet

Laatste reacties

 • besaar

  altijd de hardwerkende mensen pakken waar makkelijk iets te halen valt en die niet terug schieten. Boeven vangen is te gevaarlijk!

 • Zents beheer

  Absoluut een onnodige actie van Het Openbaar Ministerie. Maar vanwaar dan deze actie ?
  Past in de trend om de hele agro-sector te criminaliseren. Zo kweek je begrip voor nog meer regel terreur.
  Wat fout is moet worden bestraft maar hier worden betrokkenen buitensporig aangepakt om een voorbeeld te stellen. Repressie heet dat.

 • bankivahoen

  Kwaliteit overwint alles , dit prachtbedrijf met zijn capabele medewerkers zal er nog sterker uitkomen ! Ze hebben de pech dat ze als voorbeeld moeten dienen voor de rest.

 • jan nederweert

  ter heerdt is bij mij bekend als een eerlijke en goede organisatie

 • johnjansen521@hotmail.com

  Sterkte mannen en houdt de rug recht!

 • Albertpluimvee

  Als de drie bedrijven er voordeel van hebben gehad. Is er meer winst. Dus meer belasting betaald.
  Van dit belasting geld zijn bedrijven samen gevoegd.dat belasting geld is op omdat het over de balk is gegooid ! Dus met andere woorden de rechters plukt de belasting betalers omdat de put nog leeg is!!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.