Pluimveehouderij

Nieuws 3435 x bekeken 1 reactie

Beslag gelegd bij verdachte eierbedrijven

Den Haag - Bij vier bedrijven die enkele jaren zouden hebben gefraudeerd met eieren, is voor ongeveer 800.000 euro beslag gelegd op bankrekeningen. Dat heeft het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekendgemaakt.

Het gaat om bedrijven uit Zevenaar, Sint Anthonis, Ooststellingwerf en Leudal.

De fraude zou hebben plaatsgevonden in 2009, 2010 en 2011 en de bedrijven zouden er ruim 1 miljoen euro mee hebben verdiend. De drie leghenbedrijven en de eierbroederij zouden gewone eieren als scharrelei of vrije uitloopeieren hebben verkocht.

Volgens het OM zouden op de bedrijven veel meer kippen hebben rondgelopen dan uit de boekhouding zou zijn gebleken. Daardoor hadden kippen minder ruimte, waarmee ze onterecht als scharrelkip of vrije uitloopkip werden aangeduid. Scharrelkippen moeten meer ruimte hebben dan legbatterijkippen, vrije uitloopkippen moeten bovendien de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan. Scharrel- en vrije uitloopeieren zijn duurder dan eieren van kippen in legbatterijen. Volgens het OM haalden de bedrijven daarmee een oneerlijk concurrentievoordeel ten opzichte van bedrijven die zich wel aan de regels houden.

In mei was er al eens een regiezitting bij de rechtbank in Arnhem. Toen werd besloten dat nog een aantal getuigen moesten worden gehoord.

Eén reactie

  • Albertpluimvee

    Legbatterij kippen hebben meer ruimte als een vis in een kom, alleen in Europa uitgezonderd Nederland en Duitsland en België zitten ze in legbatterij waardoor de Nederlandse markt kapot is gemaakt omdat deze eieren 50 % goedkoper geproduceerd worden en hier word niet tegen opgetreden . Scharrelkippen lopen los in de stal, en hebben de ruimte om te vliegen rennen een stofbad te nemen zoals de mensen in de stad naar het strand gaan. Alleen bij de kippen kun je er tussen door lopen en aan het strand liggen de mensen hutje mutje op elkaar .
    Er tussen door lopen is bijna onmogelijk . Hopelijk leest de consument dat de politici geen verstand heeft, of opzettelijk de pluimveehouder in een kwaad daglicht zet zoals ook wakker dier dit tracht te doen.
    Laat de politici de INPORTvan producten uit LEGBATTERIJEN verbieden voor de NEDERLANDSE CONSUMENTEN . DAN HEEFT DE NEDERLANDSE PLUIMVEEHOUDER KANS OM TE OVERLEVEN!!!! Anders eten we allemaal ALLEEN producten van dieren in KOOIEN!! WILLEN WIJ DAT!! IK NIET!! REGERING VAN NEDERLAND DOE ER WAT AAN!!

Of registreer je om te kunnen reageren.