Pluimveehouderij

Nieuws 716 x bekeken

1.000 banen op de tocht in Franse kippensector

Quimper – Het Franse kippenbedrijf Tilly-Sabco wil de productie van kip voor de export begin volgend jaar volledig stopzetten. Daarmee zouden opnieuw 350 banen in de Franse kippensector verdwijnen. Het banenverlies kan echter oplopen tot 1.000 omdat ook veel fokkers en toeleveranciers door het besluit worden getroffen.

De export van diepvrieskip vormde tot voor kort 90 procent van de activiteiten van de Franse onderneming die vorig jaar een omzet draaide van 136 miljoen euro. Tilly-Sabco is ook de tweede op dit gebied in Frankrijk, na het eerder grotendeels ingestorte Goupe Doux. Beide bedrijven waren echter sterk afhankelijk van de Europese subsidie op deze export waar de Europese Commissie in juli een eind aan heeft gemaakt. Tilly-Sabco heeft de productie kort daarop al met 40 procent teruggedraaid maar wil er nu helemaal mee stoppen. "Bij gebrek aan financiële steun door de overheid kan de sector het wegvallen van de exportrestituties, het instorten van de prijzen bij de export en het zeer hoge niveau van de euro ondanks een verbetering van de productiviteit niet opvangen", aldus een verklaring van Tilly-Sabco.

In Bretagne, waar beide bedrijven zijn gevestigd, wordt gevreesd dat deze nieuwe sluiting het einde betekent voor een groot deel van de kippenfokkerij. Daarbij komt nog dat ook de varkenshouderij ernstig in problemen verkeert, met de sluiting van een grote slachterij van GAD met bijna 900 ontslagen als dieptepunt. Het nieuws rond Tilly-Sabco komt aan de vooravond van een nieuwe grote demonstratie tegen de afbraak van de agro-voedingssector in Bretagne die morgen wordt gehouden in Quimper.

Of registreer je om te kunnen reageren.