Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

Roep om vaststelling geslacht in het ei groeit

Houten - Het verbod op het doden van mannelijke eendagskuikens van legrassen dat enkele Duitse deelstaten hebben ingesteld, zorgt voor een toenemende druk om snel systemen voor geslachtsvaststelling in het ei praktijkrijp te krijgen.

Dat zeggen voorzitter Arend Mijs van Eierhandelarenorganisatie Anevei en Jan Willem Lagerweij van de LTO/NOP.

Arend Mijs zegt zich niet te kunnen voorstellen dat Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen het voorgenomen verbod inderdaad over een jaar van kracht laten worden. "Die soep wordt vast niet zo heet opgediend als het nu lijkt", aldus Mijs. "Er is gewoon geen redelijk alternatief voor die dieren. Het mesten van haantjes is veel te duur en levert een inferieur product waar geen markt voor is. Ik kan me niet voorstellen dat de Duitsers dit doordrijven." Mocht het wel gebeuren dan voorziet Mijs wel een uitstralingseffect ook naar de Nederlandse markt. "De NGO's zullen dit dan echt wel oppakken."

Jan Willem Lagerweij voorziet dat de markt ernstig wordt verstoord als de Duitsers dit voornemen doorzetten. Als de mannelijke dieren moeten blijven leven zullen de extra kosten die dat met zich meebrengt worden omgeslagen naar de hennen. Het betekent een forse kostenverhoging voor de hennenhouders. Die gaan op zoek naar alternatieven. Opfokbedrijven zullen eendagskuikens kopen in het buitenland waar mannelijke kuikens nog gewoon mogen worden gedood. en dat kan bedreigend zijn voor de broederijen in eigen land."

Tijdens een bijeenkomst van franchisenemers van de Duitse onderneming Lohmann Tierzucht in Duitsland werd geconcludeerd dat de sector is opgezadeld met een zeer acuut probleem. Ook daar werd geconcludeerd dat de beste oplossing een systeem is om zo vroeg mogelijk het geslacht in het ei vast te stellen. Mocht dat niet kunnen dan lijkt de meest reële oplossing op de korte termijn de dieren mee te laten lopen in de opfok, waarna ze na twintig weken worden gedood en alsnog worden gebruikt als dierentuinvoer.

Laatste reacties

  • alco1

    Ik zie totaal het verschil niet tussen een haantje in de dop of een ééndagskuiken vernietigen. Ze kunnen geen van beide angst inboesemen over wat gebeuren gaat. En dan is het al gepiept.

  • trekker123

    Tja, dat zijn de etische discussies. Die zijn niet alleen op nuchtere feiten gebaseerd. Zo kun je ook heel wat redeneringen opzetten waarom je voor of tegen abortus zou moeten zijn. Daar gaan we het ook niet allemaal over eens worden.

  • agratax2

    Waarom is haantjes vlees van slechte kwaliteit. Is er iets mis gegaan bij het kruisen van de voorouders? Jaren geleden at geen boer een jong hen, hij meste de hanen en die gingen in de pan. De arme platelanders elder op de wereld doen hetzelfde. De hen ging pas in de pan als ze niet of onvoldoende eieren legde (soepkip). Ik heb nooit gemerkt dat het vlees van de hanen slecht of smakeloos was. t.o.v. het huidige 'plofkip' (ik wist zo gauw geen beter woord) vlees was het erg smakelijk en bevatte minder water.

Of registreer je om te kunnen reageren.