Pluimveehouderij

Nieuws 2549 x bekeken 3 reacties

Rem op prijsdaling pluimveevoeders

Giessen - De voerprijzen naderen een voorlopige bodem. Vanaf de top in januari bedraagt de prijsdaling dit jaar 15 tot 20 procent, afhankelijk van het soort voer. Dat blijkt uit een analyse van adviesbureau Stigevo in Giessen.

Voor legmeel wordt momenteel 30 euro per 100 kilo betaald, dat is 6 euro minder dan in januari van dit jaar. De grondstoffenprijzen zijn de afgelopen maanden fors gedaald, maar lijken nu te stabiliseren. Althans wat de komende paar maanden betreft. In het komende jaar ontstaat er weer een nieuwe situatie, waarbij vooral de eiwitrijke grondstoffen prijsbepalend kunnen worden voor de pluimveevoeders. Dit jaar waren het in eerste instantie de granen die de aanzet gaven tot de lagere voerprijzen, later gevolgd door de eiwitrijke grondstoffen. In absolute zin is deze laatste groep producten echter nog steeds duur, terwijl de granen, ondanks de recente prijsdaling, niet echt goedkoop zijn. De belangrijkste grondstoffen voor de pluimveevoeders zijn op dit moment mais, tarwe, raapschroot, zonnepitschroot, sojabonen en sojaschroot.

Het aanbod van mais is dit seizoen zeer ruim. De belangrijkste producent van mais is Noord Amerika. Er wordt daar een recordoogst verwacht van 354 miljoen ton, 80 miljoen ton meer dan in 2012 werd geoogst. De Amerikaanse maisprijzen zijn om die reden flink omlaag gekomen en liggen op het laagste niveau in drie jaar. Een verdere prijsdaling is de komende weken te verwachten. Ondanks de recente daling in de tarweprijzen, is dit product nog steeds duur. Er zijn weinig voorraden en de oogst begon laat dit jaar.

Laatste reacties

  • lub tuf

    achterhaald bericht, voor een goede fase 1 voer word op dit moment rond de 25 euro betaald.

  • groot boerdam

    Dan ook per direct een rem op de prijsdaling van de slachterijen!!

  • kuiken007

    welke meelboer heeft dit stukje ingezonden!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.